Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ако пиете по чаша вино вечер – спрете. Вредно е!

Митът, че пиенето на чаша вино на ден е полезно, е разбит от нови проучвания

чаша вино вреда от алкохола

За много българи вечерята е свързана и с пиене на по чаша вино или друг вид алкохол. Но все повече изследвания показват, че дори малкото пиене ежедневно може да навреди на здравето и да повиши риска от рак, сърдечни заболявания и други.

Въпреки че вредите от прекомерната злоупотреба са добре известни на всеки, нови проучвания хвърлят светлина върху опасностите от умерената консумация на алкохол. По-надолу ще научите защо дори една чаша вино всъщност може да бъде сериозна опасност за здравето.

 

Нови изследвания показват, че пиенето на каквото и да е количество алкохол може да навреди на здравето

 

Учените, разглеждащи по-отблизо ефектите върху организма от пиенето на алкохол, бият тревога за потенциалните опасности. Те са категорични, че редовната консумация води до значително завишен риск от хронични здравословни проблеми, рак, чернодробни заболявания и др.

Алкохолът предизвиква тези сериозни здравословни състояния, като уврежда ДНК и причинява оксидативен стрес, който пречи на клетките да се регенерират.

Проучване от 2019 констатира, че пиенето на една бутилка вино (750 мл) седмично увеличава риска от рак колкото изпушването на 5 цигари седмично за мъжете и 10 цигари на седмица за жените. Разбира се, тази вреда се увеличава значително, ако се консумира по-голямо количество.

Практиката да се пие по чаша вино е смятана от много хора за полезна за сърцето. Но според професор Мариан Пиано от университета Вандербил, който наскоро говори по темата пред “The New York Times”, няма такава връзка. Тя твърди, че самият алкохол не осигурява никаква допълнителна защита на сърцето, а даже му вреди, защото и умерената консумация повишава кръвното налягане, нарушава сърдечния ритъм и увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци и инсулт.

Проф. Мариан Пиано има забележителна кариера в изследването на злоупотребата с вещества, като се фокусира върху проучване на неблагоприятните ефекти от консумацията на алкохол.

проф. Мариан Пиано за вредата от пиене на чаша вино
професор Мариан Пиано от университета Вандербил. Източник на изображението: https://nursing.vanderbilt.edu/

Ако не спрете алкохола напълно, е добре поне да го намалите драстично

 

От здравна гледна точка е най-добре да не се консумират алкохолни напитки изобщо. Въпреки това, ако мисълта за пълно спиране на пиенето е твърде плашеща, намаляването му със сигурност е добра идея.

Ако смятате да ограничите вредния навик, има няколко полезни съвета, които ще ви бъдат от полза:

  • Разберете какви сутиации ви карат да консумирате алкохол и ги избягвайте.
  • Не си купувайте пиене за вкъщи.
  • Ограничавайте пиенето само до определени дни в седмицата.
  • Пийте по-бавно и не смесвайте алкохолните напитки.
  • Избягвайте да пиете твърд алкохол.

Източници: https://bestlifeonline.com; https://nursing.vanderbilt.edu; https://pixabay.com

Алкогард алкохолизъм
АЛКОГАРД – помага при алкохолизъм и проблеми с черния дроб

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *