Слуз в урината

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Слуз в урината: причини за появата, при какви заболявания се проявява, диагностика и методи на лечение

слуз в урината

Ако по време на лабораторна диагностика специалистите открият слуз в урината, не всеки е наясно какво означава това и доколко притеснително може да бъде. Въз основа на състава на урината е възможно да се определи наличието или отсъствието на патологични състояния в организма. Колкото и да е странно, тази биологична течност (урината) се състои почти изцяло от вода. Съдържа не повече от десет процента други химикали. Когато има слуз в урината, е лесно да се разбере, че това е отклонение от нормата. Също така, прогресирането на инфекциозно, възпалително или друго заболяване се показва от повишено съдържание на червени кръвни клетки, левкоцити, протеини и глюкоза, както и кетонови тела. Ако анализът разкрие слуз в урината, уролог ще може да обясни какво означава това.

Други причини поради които урината може да стане „лигава“

Такова състояние може да бъде придружено от други, повече или по-малко изразени симптоми. Въпреки това си струва да знаете, че ако има малко от това вещество в утайката, резултатът ще бъде в нормални граници. Доста често слузта в урината по време на бременност се причинява от повишената активност на вирусни агенти в организма. Може да се появи в резултат на активно ексфолиране на епителните клетки или да съпътства процеса на отстраняване на пясък и камъни от бъбреците.

При здрав човек наличието на слуз в изследването се обозначава с един плюс „+“. Ако патологията е сериозна и урината е подобна по консистенция на желе, тогава ще бъде посочено „++++“.

Определение

Слузта се намира в малки количества в урината на здравия човек. Ако цветът на урината се промени, има съмнение за инфекциозно заболяване или други проблеми в пикочните пътища.

Наличието само на слуз в урината не предизвиква никакви клинични симптоми. Чувството на дискомфорт показва наличието на патогенни бактерии, камъни в бъбреците, уретерите, както и възможни заболявания на гениталните органи.
Неприятните усещания включват болка в корема или лумбалната област, затруднено и болезнено уриниране, повишена телесна температура и намалена потентност при мъжете.

Видове слуз в урината

Съставът на слузта може да се определи само в лабораторни условия. Основните компоненти могат да бъдат:

• хиалинните цилиндри се описват като бледи, прави, с недобре очертани контури, образувани при увреждане на бъбреците;
• цилиндроидите, напротив, имат ясно видими ивици, краищата им са заоблени и разцепени; наличието им е признак на възпалителни заболявания на пикочните пътища.

Възможни причини за появата на слуз в урината

Сред най-честите причини за появата на слуз в урината уролозите определят ​​образуването на камъни в пикочната система.

Основните рискови фактори за развитие на заболяването са:

• Консумация на големи количества храни, съдържащи калций, както и калциеви добавки;
• Прием на витамин D, сулфонамиди, аскорбинова киселина;
• Липса на витамини А и В в организма поради увеличаване на солеобразуващите вещества и намаляване на количеството инхибитори на растежа на соли в урината;
• Наследствено предразположение;
• Повишена функция на щитовидната и паращитовидните жлези;
• Болестта на Крон е тежка хронична чревна лезия с периодични екзацербации, характеризираща се със сегментно възпаление, при което също може да се отдели слуз в урината;
• Саркоидозата е системно възпалително заболяване с неизвестна етиология. Заради възпалителния процес, който предизвиква това заболяване, при лабораторни изследвания може да има слуз в урината.

Слузта в урината може да бъде резултат и от стриктури (стеснения) в пикочните пътища, създаващи пречка за потока на урината. Има няколко причини за развитието на тази патология:

• поставяне и продължително използване на катетри в уретрата;
• наранявания (най-често при уролитиаза поради движението на камъни);
• туморни процеси (например в уретрата, пикочния мехур и др.);
• инфекции на пикочно-половата система;
• лъчева (химио) терапия при лечение на злокачествени заболявания.

Какво още може да причини слуз в урината

слуз в урината

Тъй като наличието на този компонент в биологичната течност може да показва различни заболявания, засягащи пикочния мехур, бъбреците и гениталиите, трябва да се консултирате с лекар. Ако се получи положителен резултат, могат да се диагностицират следните патологии:

• Отлагане на зъбен камък;
• Възпаление на простатата;
• Редки позиви за дефекация (задържане на урина);
• Дългосрочно задържане на урина; • Нарушаване на правилата за интимна хигиена.

Особено внимание на този симптом трябва да обърнат хора, които имат безразборни полови контакти. Ако постоянно сменяте сексуалните партньори, докато практикувате интимност без презерватив, може да се заразите с болест, предавана по полов път. В този случай определено ще има слуз в урината на мъжете и жените, заедно с други неприятни признаци.

Болести, които причиняват секреция на слуз

Заболяванията на пикочно-половата система често се причиняват от инфекциозни агенти (най-често бактерии, по-рядко гъбички и вируси). Тяхното присъствие се проявява със сърбеж, парене, болка при уриниране, мътна урина и висока температура. Патогенните микроорганизми включват Escherichia coli, както и причинители на хламидия (chlamydia), трихомониаза (trichomonas), гонорея (gonococcus), сифилис (treponema pallidum) и генитален херпес.

Острата задръжка на урина е липсата на уриниране (докато желанието и чувството за напълване на пикочния мехур продължават), което може да бъде придружено от кръв в урината, болка в долната част на корема и повишаване на телесната температура. Всичко това може да се дължи на запушване на пикочните пътища, най-често от камъни, по-рядко от туморни образувания.

Вродени и придобити малформации на отделителната система:

• Тубулна ектазия – кистозна бъбречна болест, характеризираща се с разширяване на тубулите, които изграждат органа. Заболяването води до образуване на камъни и хронично бактериално възпаление;

• Подковообразен бъбрек – сливането на 2 бъбрека в един, чиито уретери завършват в пикочния мехур;

• Дивертикул на бъбречната чашка – изпълнена с течност кухина, която може да бъде вродена или да е резултат от много инфекции, наранявания и уролитиаза, претърпени през живота;

• Уретероцеле – кистообразно разширение на крайния (вливащ се в пикочния мехур) участък на уретера;

• Везикоуретерален рефлукс – обратно изтичане на урина от пикочния мехур в уретера или бъбрека (най-често свързано с разпространение на инфекция на пикочните пътища).

Защо има слуз в урината

За да определите какво означава слуз в урината, трябва да знаете, че това вещество се произвежда от специфични (бокаловидни) клетки. Те се намират в епителните тъкани на пикочните пътища.

Основната задача на слузта е да предпазва вътрешните органи от различни дразнители, по-специално ефектите на урея и пикочна киселина. Ако човек няма проблеми с бъбреците, уретерите, уретралния канал и пикочния мехур, тогава малко количество слуз ще се отдели от тялото по време на движение на червата. Това е напълно достатъчно, за да може секретът да изпълнява основната си функция.

Причини за появата

слуз в урината

Както вече стана ясно, наличието на слуз в малки количества в урината е нормално. Ако започне да се отделя повече слуз, тогава това може да показва както развитието на патология, така и факта, че редовната хигиена на интимната зона е пренебрегната. Въпреки това, само лекар може точно да определи каква точно е причината.

Когато има много слуз в урината, провокиращите фактори може да са следните:

• Наличие на възпалителни заболявания (цистит, уретрит, пиелонефрит, камъни в бъбреците) – количеството на секретираното вещество се увеличава поради продължителна стагнация на урината в тялото;

• Прогресиране на инфекциозни процеси (по-често се случва след проникване на патогенни агенти в пикочните органи);

• Възпаление на простатната жлеза (диагностицирано изключително при мъже);

• Нарушен процес на уриниране (ако не се дефекаира навреме, възниква застой на урината, в резултат на което се натрупва много епителна секреция).

В зависимост от това от коя част на клетките на лигавичния слой са попаднали в урината, може да се предположи къде се развива патологичният процес. Голямо количество плосък епител показва инфекция в уретрата (цистит, простатит, уретрит). Преходен епител има при остри или хронични форми на цистит, пиелонефрит, както и при наличие на тумори в уретера, при уролитиаза и простатит. Ако функционирането на филтриращия орган е нарушено, в урината ще има бъбречна слуз. Това показва развитието на гломерулонефрит. Вторият и третият тип клетки изискват специално внимание. Поради това се препоръчва да се повтори изследването на урината. Ако заболяването се потвърди, трябва да се консултирате с уролог.

Слуз в урината при мъжете

Наличието на слуз в урината на представителите на по-силния пол почти винаги показва, че възпалителният процес се развива в простатната жлеза. Причината обаче може да се крие в използването на нестерилен тестов контейнер. В такава среда патогенните микроорганизми активно се размножават. Постепенно, дори ако е събрана чиста биологична течност, на повърхността й ще се образува филм, който скоро ще се натрупа в съсиреци от слуз. Освен това някои мъже често изпитват желание за уриниране. Продължителното „стискане“ е противопоказано преди даване на урина.

Слуз в урината при жените

Слузта в урината може да има анатомични причини при жените. Органите на репродуктивната система са разположени близо един до друг. Следователно, по време на отстраняването на течността от тялото, частици от епителна тъкан могат да попаднат в контейнера, в който се събира урина за изследване. По време на изследването те ще бъдат открити в малки количества, което не се счита за отклонение от нормата. Точно както при мъжете, използването на замърсен контейнер за събиране на урина води до откриване на много слуз в урината. Но в същото време наличието на секрет може да показва, че пациентката има камъни в бъбреците или пикочния мехур. Често уролитиазата е придружена от болка в долната част на корема, дизурични разстройства, треска, промени в цвета, миризмата и прозрачността на урината.

Слуз в урината на дете

Някои родители може също да забележат слуз в урината на дете. Защо се появява е това, което ги интересува на първо място. В тази възраст причините могат да се крият в скрития ход на възпалителни заболявания. Например уретрит, увреждане на бъбреците или уретерите. В този случай ще има характерни симптоми на интоксикация на тялото.

За да се определи патологията, децата трябва да направят отново общ тест за урина. Ултразвукът на бъбреците и урокултура също се оказват информативни. При наличие на лигавична секреция в комбинация с повишено съдържание на други вещества, които нормално трябва да липсват или да са минимални, определено можем да кажем, че детето има проблеми във функционирането на отделителната система.

С кои лекари да се свържете

Наличието на слуз само по себе си не е признак на заболяване, но ако има субективни усещания за дискомфорт в долната част на корема, в лумбалната област, при уриниране или ако се открие кръв в урината, трябва свържете се с терапевт, педиатър, уролог, нефролог, гинеколог. В някои случаи е необходима консултация с дерматовенеролог. По-редките причини за горните симптоми се установяват от пулмолози и ендокринолози.

Диагностика и изследвания при наличие на слуз в урината

Поставянето на диагноза при наличие на слуз в урината винаги изисква лабораторни изследвания.

• Компютърната томография се счита за помощно средство, използвано за точна диагностика на камъни и туморни образувания в бъбреците, уретерите, простатната жлеза и пикочния мехур.

Пикочният мехур е кух орган, затова лекарите препоръчват да се изпие около 1 литър вода 30 минути преди ултразвук, ядрено-магнитен резонанс или компютърна томография, за да се разтегне и да се види по-добре вътрешното съдържание.

• Динамична сцинтиграфия. Метод за натрупване на краткотрайно радиоактивно лекарство в бъбреците и урината.

• Важно е не само визуално да се оцени състоянието на органите, но и да се разбере дали те изпълняват функциите си. Това може да стане чрез определяне на следните вещества в кръвния серум: урея, креатинин, общ протеин, албумин, свободен калций, пикочна киселина, калий, натрий, хлориди.

• При всякакви бактериални и вирусни лезии в тялото нивото на левкоцитите в клиничния кръвен тест се повишава.

• Цистоскопията е ендоскопско изследване на вътрешната повърхност на пикочния мехур.

• Уретрография – получаване на рентгеново изображение на лумена на уретрата след запълването й с багрило.

• Колоноскопията и гастроскопията се използват за определяне на местоположението на увреждането на стомашно-чревния тракт при болестта на Крон.

• Ултразвукът на щитовидната и паращитовидните жлези се използва за търсене на зони на тъканни промени, възли, тумори, кисти, отговорни за производството на хормоните TSH, T3, T4.

• КТ на гръдния кош е златен стандарт за изобразяване на белодробни лезии при саркоидоза.

Какво да направите, ако се появи слуз в урината?

слуз в урината
 

Ако наличието на слуз е придружено от дискомфорт в корема, болка в лумбалната област, дискомфорт при уриниране или висока температура, трябва незабавно да се консултирате с лекар за препоръки относно диагнозата и лечението.

При липса на изброените симптоми и аномалии в изследването на урината е необходимо да се гарантира, че събирането на урина е правилно (сутрин, преди закуска, след задълбочени хигиенни процедури без използване на сапун) и след 2-4 седмици изследването се повтаря.

Лечение при слуз в урината

Ако лигавичният секрет се открие в малки количества, тогава той не представлява никаква опасност. Въпреки това не се препоръчва да се игнорира този симптом, тъй като той може да означава бавен ход или начален стадий на патологии, засягащи органите на пикочната система.

При установяване на слуз в урината е необходимо повторно лабораторно изследване. Това се прави, за да се потвърди предишната диагноза, както и да се гарантира, че няма грешка. След като лекарят ясно идентифицира проблема, той ще може да предпише необходимото лечение. Целият терапевтичен процес, предписаните лекарства, тяхната доза и продължителност на употреба зависят от причината за появата на много слуз в урината.

Ако се диагностицират камъни или пясък в бъбреците, специалистът може да препоръча хирургическа намеса. Когато възпалителната патология прогресира, трябва да пиете колкото е възможно повече течност, така че микробите да напуснат тялото по-бързо. Необходимо е да се вземат специални лекарства, например Augmentin или Nolitsin (антибиотици). Ако има някакви аномалии в бъбречната функция, пациентът трябва да се придържа към диета. Според препоръките на лекаря е необходимо да се подложи на курс на витаминна терапия. Лечебният комплекс може да включва лекарства като Biseptol (антибактериално средство) и Canephron (има билков състав).

Появата на излишна слуз в урината може да се избегне

За да направите това, трябва да изпразните пикочния мехур, когато имате желание за дефекация, и да се облекчите преди и след полов акт. Важно е да се спазват правилата за интимна хигиена. Диетата трябва да съдържа пресни плодове и зеленчуци, които имат лек диуретичен ефект.

Източник: www.verywellhealth.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *