Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Прищипан седалищен нерв: облекчаване на болката за 10 минути

Състоянието на прищипан седалищен нерв може да се случи много бързо и да донесе със себе си болка и понижена мобилност на тялото

Прищипан седалищен нерв
Прищипан седалищен нерв: облекчете болката с упражнения за разтягане

Сутрин много хора изпитват изтръпване или тъпа болезненост в бедрата или краката. Понякога се появява дискомфор след дълъг престой в една позиция или след интензивна физическа активност. Често болката е следствие и заради прищипване на седалищния нерв.

Причини за прищипване на седалищния нерв

Дискомфортът в бедрото и долната част на крака се причинява от прищипани нервни окончания, което се случва поради хипертоничност на пириформените мускули на глутеус. Свръхнатоварването на тези мускули възниква поради лезии на долната част на гърба – възникване на междупрешленни хернии. Тоест, болката в долните крайници обикновено се появява заради патологии на гръбначния стълб. Проблемите в долната част на гърба и в целия гръбначен стълб често се предизвикват и от фактори като заседнал начин на живот или наранявания в миналото.

Ако човек дълго време е в седнало положение с наведена горна част на гърба, тогава той естествено не може да поддържа нормално отклонение в лумбалната част. Задните мускули стават слаби и лошо държат междупрешленните дискове във физиологично положение. Ако човек не тренира мускулите си с помощта на физически упражнения, тогава тонусът им става напълно отслабен.

Нараняването на долната част на гърба често се случва, когато човек започне да се изправя от наклонена позиция и се случи едновременно завиване встрани. Жените могат да пострадат по време на домакинска работа, ако им се налага да перат дрехи или да мият подове ръчно. Мъжете прищипват седалищния нерв докато сменят гумата на автомобила, например. В такива случаи се появяват нарушения в лумбалните междупрешленни дискове, които след известно време се проявяват като силна болка в крака.

Как да се облекчава състоянието при прищипан седалищен нерв?

Първо, болката трябва да бъде овладяна. Ако болезнените синдроми са остри, тогава трябва незабавно да посетите лекар и да не се захващате със самолечение. Ако болката не е силно изразена, а по-скоро напомня на неудобно състояние, тогава можете да я премахнете с помощта на упражнения за разтягане, които ще фиксират хипертоничността на глутеалните мускули.

Поза „Гълъб“

Това е много просто и ефективно упражнение, което помага за отпускане на крушовидните мускули.

Разгледайте добре снимката.

Постарайте се да заемете положението, което е показано на нея. За целта седнете на постелката. Свийте единия крак и насочете стъпалото под бедрената част на изпънатия крак. В същото време наклонете торса напред.

Тази позиция е идеална за мускулна релаксация и почивка след интензивни упражнения. Също така, упражнението може да се изпълнява през деня или вечер. В допълнение, то може да се извършва и докато гледате телевизия.

След появата на болка е достатъчно да изпълните това упражнение, за да премахнете изтръпването в долните крайници. Но, докато го правите, следете дали не възниква допълнителна болка и дискомфорт. За да не се появява неприятно усещане под каквато и да е форма, ще е добре да се разтегнете и да загреете добре преди да пристъпите към извършване на упражнението.

Упражнение за долната част на гърба и за загряване

Прекалено слабите и разтегнати мускули на лумбалната част трябва да бъдат укрепени. Първо трябва внимателно да разтегнете мускулната тъкан и след това да се заемете с укрепването им. По принцип работата е насочена към поддържане тонуса на мускулите на долната част на гърба и лумбално-илиачния мускул. Освен това, от голямо значение е тренирането на коремните мускули, които поддържат цялото тяло и спомагат за извършване на движения в лумбалната област.

Това отнема известно време. Обикновено, за да постигнете ефект, трябва да практикувате разтягане в продължение на няколко месеца, 15-20 минути всеки ден.

Как да премахнете прищипване на седалищния нерв за няколко минути?

В легнало положение, огънете краката в коленете и леко ги издърпайте към гърдите, без да повдигате таза от пода. Кръстосайте ги, както е показано на илюстрацията, и, стискайки ръцете си, издърпайте. Задръжте краката за 30 секунди, отпуснете и се върнете в изходна позиция. Направете разтягането по два пъти с всеки крак.

И още едно упражнение за разтягане

Легнете на равна повърхност, sгънете крака, в който чувствате болка, и внимателно го издърпайте към рамото. Когато go почувствате разтегнат, опитайте се да задържите крака си в това положение в продължение на 30 секунди. Свийте крака, починете малко и направете още 2 разтягания с всеки крак.

Такъв вид разтягане перфектно отпуска пириформените мускули на дупето и премахва неудобните усещания в долните крайници.

Източник: natali.biz

спонди гард гел
Новият СПОНДИ ГАРД: Спешна помощ при шипове и прищипани нерви

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *