Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Крият ли властите наличието на опасния птичи грип в България!?

Взели сме всички възможни мерки да не допуснем птичи грип в България. Това уточнение направи директорът на Българската агенция по безопасност на храни­те д-р Йордан Войнов. И увери, че се вземат пре­вантивни мерки в цяла­та страна. „Събират се епизоотичните комисии, в които участват пред­ставители на полицията, на местната власт, на регионалното управление на Агенцията по горите. Идеята е да се вземат всички превантивни мер­ки, за да не се допусне това вирусно заболяване“ – обяснява д-р Войнов. Той напомни още, че предстои ловен сезон на дивите патици и дивите гъски ц като превантивна мярка се предвижда отстреляните птици, които предизвикват съмнение за заболяване, да бъдат предавани в най-близкото поделение на Агенцията по безопасност на хра­ните. Уточни, че същото важи и за открити трупо­ве на умрели диви птици. Специалистът подчер­та, че е важно птичите ферми да имат надеждна системи за биосигурност, дезинфекционни площадки, пропускателен режим на хора в тези ферми и масивни огради. „Задължително условие е фуражът на птиците да не е на открити места, за да няма връзка с диви­те птици – каза още той. – Това са регулярни мерки, които предприемаме през цялата година и за цяла­та страна“.

Д-р Войнов припомни, че преди 6-7 години е имало съмнение за птичи грип в Кърджали, което след това не се е потвър­дило. И той спомена, че има много нископатогенни щамове по птиците, които не са опасни за хората. Затова според него трябва да бъдем напълно спокойни.

ВПРОЧЕМ!

  • Експерти уточниха, че инфлуенцата по птиците от трите ферми била от щам H5N3, а не от опасния за хо­рата H5N1. Откритият щам циркулира във въздуха, но при заразяване на птиците те се унищожават веднага, защото било възможно да мутира BH5N1.
  • Експертите твърдят, че нископатогенната инфлу­енца не е заразна за хората и въпреки това се вземат превантивни мерки в цялата страна, за да няма контакт между диви и домашни пти­ци.

ПО СВЕТА:

В последния ден на старата година в Китай почина шофьор на автобус, който „постъпил в болницата на 25 декември с пневмония. След кръвното изследване се оказало, че е пипнал вируса H5N1, т.е. птичи грип. „Лекарите изследвали 120 човека, с който той имал контакт, но за щастие, не открили симптоми на това заболяване.

• В края на декември в Хонконг умъртвили около 17 000 птици, след като открили, че са носители на вируса H5N1. През последните години вирусът се активизира в Азия. Властите в Китай за загрижени за това вирусът да не се разпространи и препоръчват да се ограничат пътуванията.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *