Биологичното стареене е най-бързо през 40-те и 60-те години

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Ново проучване предполага, че хората преминават през 2 периода на ускорено биологично стареене през живота си, но здравословният начин на живот може да забави процеса.

стареене

Вместо да стареят постепенно, по линеен начин, телата ни изглежда претърпяват две големи биомолекулярни промени, на около 44 години и отново на 60 години, което може да има голямо въздействие върху нашето здраве.

Чрез оценка на повече от 135 000 различни молекули от хора на възраст от 25 до 75 години, изследователите установиха, че човешките тела изглежда остаряват най-бързо в два периода от живота.

„Оказва се, че средата на четиридесетте е време на драматична промяна, както и началото на шейсетте. И това е вярно, без значение какъв клас молекули разглеждате“, казва главният автор на изследването Майкъл Снайдер, д-р, професор по генетика в Stanford Medicine в Калифорния. „И през двата периода се случват много промени. През шейсетте промените са особено драматични.“

Д-р Снайдер добавя, че констатациите могат да осигурят представа за молекулярните механизми, водещи до заболявания, свързани с възрастта, което може да доведе до разработването на ранна диагностика и стратегии за превенция.

Майкъл Снайдер, д-р, професор по генетика в Stanford Medicine в Калифорния и главен автор на проучването
Майкъл Снайдер, д-р, професор по генетика в Stanford Medicine в Калифорния и главен автор на проучването

Телесните трансформации се случват в определени периоди

 

За анализа изследователите са взимали биологични проби от 108 субекта на всеки три до шест месеца за среден период на проследяване от 1,7 години и максимален период от 6,8 години. Участниците са имали различен етнически произход и малко над половината бяха жени.

Общо учените са събрали повече от 5400 проби от кръв, изпражнения, кожа, секрет от от устната кухина и носа и са ги изследвали за тяхното молекулярно съдържание, което включва РНК (вид генетичен материал), протеини и метаболити (вещества, произведени по време храносмилане или други телесни химични процеси). След това учените са проследили всички промени, свързани с възрастта, в повече от 135 000 различни молекули и микроби.

В хода на изследването те са установили, че малко над 80 процента от всички молекули показват нелинейни колебания в броя (или нарастващи, или намаляващи) – което означава, че те се променят повече на определени възрасти, особено когато хората са били на четиридесет години и шейсетте години.

 

Как молекулярните промени могат да повлияят на здравето?

 

В това ново проучване изследователите наблюдават подобни молекулярни промени и в двата възрастови периода, свързани със сърдечно-съдови заболявания, стареене на кожата и мускулите и метаболизирането на кофеина.

Изследователите са забелязали разлики между възрастите. Индивидите на четиридесет години са имали отчетливи промени в броя на молекулите, свързани с метаболизма на алкохола и мазнините, докато тези на 60 години също са имали промени, свързани с метаболизма на въглехидратите, имунната регулация и бъбречната функция.

Физическият упадък, започващ през шейсетте години, е нещо нормално, според Снайдер. Застаряващата имунна система, например, губи способността да се предпазва от инфекции и рак, а риска от сърдечни заболявания значително нараства.

Снайдер обаче не е очаквал такива значителни промени при хората на четиридесет години.

„Може би хората на тази възраст стават все по-заседнали и лошите им диети и навици започват да се отразяват на организма”, казва той.

Д-р Уайт, който не е участвал в новото изследване, добавя, че биологичните промени през четиридесетте години може да са тясно свързани с начина на живот.

„Ранната средна възраст е свързана с натоварени семейни графици, силен стрес на работното място, криза на средната възраст и наддаване на тегло, а процентът на разводите е пиков на тази възраст“, обяснява той. „Това е време в живота, когато стресът е висок, а грижата за себе си е пренебрегвана.“

Авторите на изследването предполагат, че тези стресови фактори на средната възраст могат да доведат до повишаване на консумацията на алкохол, което от своя страна води до проблеми с метаболизирането на алкохола и множество други вредни последици за здравето.

 

Важно е да се предприемат стъпки за борба със стареенето и запазване на доброто здраве

 

Въпреки че стареенето е неизбежно, хората могат да предприемат действия, с които да ограничат своя молекулен спад.

„Това проучване предлага нюанси за начина, по който се занимаваме с превенцията, но вече знаем, че основните фактори, които могат да помогнат, включително диета, богата на плодове и зеленчуци, избягване на наддаване на тегло, контролиране на диабет и хипертония, непушене и поддържане на физическа активност,” казва Йозеф Кореш, д-р, директор-основател на Института за оптимално стареене на NYU Langone в Ню Йорк, който не е участвал в изследването.

Йозеф Кореш, д-р, директор-основател на Института за оптимално стареене на NYU Langone в Ню Йорк
Йозеф Кореш, д-р, директор-основател на Института за оптимално стареене на NYU Langone в Ню Йорк

Освен това Снайдер призовава 40-годишните да обърнат внимание на нивата на холестерола си, да подобрят мускулната маса чрез упражнения и да намалят консумацията на алкохол, тъй като метаболизмът се забавя. Той препоръчва на хората на 60-годишна възраст да помислят за увеличаване на приема на противовъзпалителни храни (като чесън) и антиоксиданти (като витамини С и Е), за да помогнат за стабилизирането на молекулите и забавяне на биологичното стареене.

„Силно вярвам, че трябва да се опитаме да коригираме начина си на живот, докато сме все още здрави“, подчертава още специалистът.

Линк към проучването: https://www.nature.com/articles/s43587-024-00692-2

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *