ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Острата форма на подаграта протича с пристъпи, които идват с непоносима болка!

Д-р Несторова разказва, че теза прис­тъпи и непоносима болка при подагра са описани от Хипократ още преди 2000 години. И изброява останалите симптоми „Наблюдава се също оток и зачервяване на става­та, силно затопляне и не­възможност за движение на тази става. Кризата продължава от 3 до 10 дни, после отшумява, все едно нищо не е има­ло. След първата криза тихият период може да е от 6 месеца до 3-4 години. Индивидуално е.

Ако не се вземат мер­ки, пристъпите стават все по-чести. А 7-10 го­дини след началото на заболяването се разви­ва хроничен подагрен артрит, водещ до ин- валидизиране – инвалдизиращ артрит. И ако при острия пристъп се засяга една става, то при хроничния подагрен артрит вече има голям брой „атакувани стави” и повече не се наблюдава междупристъпен период“.

Д-р Несторова уве­рява, че диагнозата на тази болест е лесна като първо се изследва кръвта за пикочна кисе­лина. Следват редица други изследвания. Лече­нието е медикаментозно и, както споменахме в началото, до 2-3 години се очаква ново революлюционно лечение на тази на­истина коварна болест.

ВПРОЧЕМ!

„При вече развита подагра не се препоръчват диети с месо като тази на Дюкан – съветва още д-р Несторова. А по време на пристъпа избягвай­те месни ястия. По време на остра криза поставяйте лед – това облекчава болката“

Следвайте съветите на специалистите ако страдате от подагра!

  • Спазвайте пълен покой. Болната става трябва да се държи в повдигнато състояние, като сложите възглавничка под стъпалото.
  • Пийте много вода – 5-6 чаши течности на ден ускоряват изкарването на пикочната киселина от организма. Най-добре си при­гответе билков чай, шипкова отвара или боровинков сироп. Но в никакъв случай не добавяйте захар.
  • Избягвайте аспирина. Аспиринът и другите нестероидни противовъзпалителни лекар­ства, като волтарен и диклофенак например – могат да задълбочат състоянието и да заба­вят изкарването на пикочната киселина.
  • Използвайте студено, ако болната става позволява да я докосвате, наложете пакетче с лед, той оказва обезболяващо действие.
  • Избягвайте всякаква животинска храна по време на пристъпа. Въобще в период на обостряния през ден си правете разтоварващи дни – зеленчукови, сокови, млечни. И… никакъв алкохол.
  • Още веднъж-колкото може по-бързо се обърнете към ревматолог. Трябва да направите всичко възможно да изкарате от организма си пикочната киселина, която, както вече споменахме, уврежда не само ставите, но и бъбреците, и кръвоносните съдове, и други органи. А в този случай може да ви помогне само специалист.

Добре е да знаете, че подаграта може да нападне и ушите!

Солите на пикочната кисе­лина често се отлагат в кожа­та и подкожната съединителна тъкан, твърдят специалисти. Най-често подагрени възли въз­никват в ямичката или на върха на ушната мида, а също и на т.нар. периартикуларни участъ­ци по кожата и подкожната съе­динителна тъкан в областта на лакьтните и коленните стави, фапанговите стави между пръ­стите на ръцете и краката. И не на последно място, макар и много рядко, такива подагрени възли могат да се появят и по носа, клепачите и окосмената част на главата.

Размерите на тези възли варират от просено зърно до грахово. Появяват се след прис­тъпи на подагра и през първите дни имат вид на болезнени въз­палени; подутини. След няколко дни, след като стихне възпале­нието, в дълбоките слоеве на кожата или под нея се образу­ват плътни твърди възелчета, покрити с нормална или леко посиняла кожа. За разлика от калциевите отлагания тези са проницаеми за рентгеновите лъчи. Ако случайно се отвори такава подутинка през изтъ­нялата кожа, изпъкват мънич­ки гипсообразни образувания. Кожата сърби на мястото на тези обриви, понякога сърбе­жът предшества появяването на възлите.

Има и друга разновидност на увреждане на кожата при подагра – малки възелчета със силен сърбеж по долните край­ници, които също възникват след пристъпи на подагра и се дължат на високото ниво на пи­кочна киселина в организма.

ВПРОЧЕМ!

    • Kakmo вече споменахме, кристалите на пикочната киселина могат да се отложат и утаят и по вътрешните органи, по ушите и сухожилията.
    • Така например при 20 на сто от хората, страдащи om подагра, се образуват уратни камъни в бъбреците, пие. появява се бъбречнокаменна болест. Тези камъни пречат за оттичане на урината и създават условия за възникване на инфекция на пикочните пътища. Cmpадащите от подагра трябва да познават тези подроб­ности и да не допускат да стигнат до усложнения.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *