Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Два основни принципа за първа помощ при пристъп на панкреатит – студено и глад!

Специалистите обоснова­ват тези препоръки по следния начин: тъй като болката в корема е предизвикана от възпаление, в никакъв случай на болния не бива да се слага топла грейка, иначе възпалителният процес ще се засили. Точно обратното – нужен е пакет с лед.

Вече споменахме, че при остра форма на болеста или пристъп при хроничен панкреатит се изисква лечение в болница.

Лечението започва с режим на легло – възпалената задстомашна жлеза изисква пълен покой. През първите два дни се налага болният да погладува. Но да пие минерална вода леко подгрята, негазирана. Тези напитки намаляват зас­тойните явления в жлъчните протоци и задстомашната жлеза и оказват противовъз­палително действие. След това постепенно се вкарва щадяща стомашно-чревния тракт храна – умерено топла, настъргана и такава, която да не провокира отделяне на стомашен сок. Препоръчват се редки каши и супи, настър­гани зеленчуци (С изключение на зеле), варено немазно месо (кокоше и заешко), омлет, ди­етична извара.

Съответно лекарят назна­чава ферментни препарати и лекарства за понижаване секрецията на стомашния сок и потискане функцията на болния орган. В тежки случаи през първите дни на болния се дават глюкокортикоидни хормони и антибиотици.

В крайна сметка консерва­тивното лечение обикновено води до оздравяване, но след това поне две години трябва да се преглеждате при хирург и ендокринолог. Операция може да се наложи само ако не помогне консервативната терапия.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *