Кога кръвта в изпражненията е признак на колоректален рак?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Кървенето е сред честите симптоми на колоректален рак, но може да бъде причинено и от много други състояния

ректално кървене и колоректален рак

Забелязването на кръв в тоалетната, може да бъде шокиращо преживяване. Въпреки че някои може да се изкушат да пренебрегнат проблема, експертите предупреждават, че този симптом не трябва да бъде пренебрегван.

„Ректалното кървене, известно още като хематохезия, е симптом, който често се наблюдава при пациенти с колоректален рак”, казва Джингкуан Джия, клиничен доцент в отдела по онкология в Университета на Северна Каролина в Chapel Hill School. „Това важи особено за по-младите пациенти”, обяснява още тя.

Но не всяко кървене от ануса е признак на рак на дебелото черво. В някои случаи кръвта в изпражненията и по тоалетната хартия може да бъде причинена от хемороиди, затруднено изхождане и други.

„Много от причините зад ректалното кървене нямат нищо общо с рака на дебелото черво и са напълно доброкачествени“, казва д-р Фелис Шнол-Сусман, гастроентеролог в Weill Cornell Medicine. „Но при повечето случаи на рак на дебелото черво се наблюдава и кървене.“

И така, какво трябва да направите ако забележите кръв по хартията, в изпражненията или тоалетната чиния и как може да определите дали е признак на рак или друго заболяване? Ето какво казват експертите.

 

Джингкуан Джия, клиничен доцент в отдела по онкология в Университета на Северна Каролина в Chapel Hill School
Джингкуан Джия, клиничен доцент в отдела по онкология в Университета на Северна Каролина в Chapel Hill School

 

Какво представлява хематохезията и как е свързана с рака на дебелото черво?

 

„Най-общо, хематохезията е състояние, при което кръв преминава през стомашно-чревния тракт”, обяснява Шнол-Сусман.

„Тази кръв може да се наблюдава в самите изпражнения, в тоалетната или върху тоалетна хартия. Освен това може да изглежда съвсем различно. Някои хора може да забележат яркочервена кръв по хартията, докато други може да забележат черни като катран изпражнения”, добавя тя.

Въпреки че не всички колоректални ракови заболявания причиняват кървене, това е често срещан симптом. Тази кръв в изпражненията, която хората виждат, може да бъде причинена от полип, предраков растеж или тумор.

Една отличителна черта на тези видове рак е, че по туморите има много кръвоносни съдове. Така че, когато полипът прераства в по-голям полип и от по-голям полип в рак, тези кръвоносни съдове също растат. Когато изпражненията преминават през стомашно-чревния тракт, това може да разкъса въпросните съдове. Тъй като кръвта идва директно от самия тумор, количеството кръв в изпражненията е свързано с това колко напреднал е ракът.

„Всяко кървене, свързано с колоректален рак, обикновено е доста забележимо”, отбелязва д-р Джия.

Действителният вид на ректалното кървене при хора с колоректален рак може да варира доста драматично. До голяма степен в зависимост от това къде се намира самият рак.

Ако туморът е от лявата страна на дебелото черво, което означава, че е по-близо до ануса, кръвта е ще бъде ярка. В зависимост от това колко навътре по дебелто черво идва тази кръв, тя може да бъде с различен цвят.

 

д-р Фелис Шнол-Сусман, гастроентеролог в Weill Cornell Medicine
д-р Фелис Шнол-Сусман, гастроентеролог в Weill Cornell Medicine

 

Кървенето може да е причинено и от други състояния, а не само от колоректален рак

 

Кръвта в изпражненията или по тоалетната хартия може да идва от язва, например, или от дивертикуларно кървене, състояние, при което торбичките на дебелото черво (наречени дивертикули) спонтанно започват да кървят. Дивертикуларното кървене е най-честата причина за ректално кървене при по-възрастните хора.

Кръвта в изпражненията може също да показва, че някой има възпалително заболяване на червата, болест на Крон или улцерозен колит.

Но в много случаи ректалното кървене (особено при наличието на яркочервена кръв) е причинено от хемороиди. Те могат да бъдат вътрешни или външни. Външните хемороиди болят. Вътрешните хемороиди са безболезнени, но могат да кървят и да причинят сърбеж.

Появата на кръв може да бъде свързана и с по-малко известни състояния, които се нуждаят от лечение, но не са непременно спешни случаи. Те включват анални фисури (болезнено разкъсване на сфинктера). Трета възможност е да има необичайна връзка между кожата и ануса, която понякога може да кърви.

Някои хора може да забележат малки количества кръв и след особено трудно изхождане.

 

Как да разберете дали ректалното кървене е причинено от рак или от друго състояние?

 

Въпреки че видът или количеството кръв, което човек вижда в изпражненията си, може да даде някои улики за това какво се случва, няма очевиден начин да се каже категорично дали ректалното кървене е свързано с рак, само като го погледнете.

„Честотата и количеството на кървенето може да варира“, казва Джия. „Така че не мисля, че нито един фактор би дал сигурен отговор за причината.“

Често обаче хората с колоректален рак ще имат и други симптоми, като коремна болка и промени в изхождането. Ако се наблюдава ректално кървене плюс нещо друго, това може да е знак, че се случва нещо по-сериозно. Също така кървенето, свързано с рак, е постоянно и няма просто да спре.

„След лечение на хемороидите, ако кървенето не се подобри, това означава, че задължително трябва да се консултирате със специалист“, съветва д-р Джия.

Източници: https://www.health.com; https://seer.cancer.gov/statfacts/html/colorect.html

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *