ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лечение и лекарства за хемороиди

Появата на хемороиди значително влошава ежедневния живот. Признаците и симптомите на това заболяване се обединяват от една дума – болка

хемороиди

 

35 процента от световното население на възраст между 25 и 50 години и 50 процента от хората над 55 години страдат от от хемороиди. При неправилно лечение могат да се развият различни усложнения, като например кръвоизлив от ануса и ректума (ректорагия, ректално кървене). Те водят до анемия, тромбоза, сърбеж и са придружени от силна анална болка. Възпалителният процес може да доведе и до парапроктит и ректални фистули.

В зависимост от местоположението на хемороидите, те се разделят на:

⨀ Външни. Намират се близо до ануса в подкожната тъкан. Обикновено се появяват като един или повече възли и най-често са асимптоматични, въпреки че понякога може да бъдат сърбящ и болезнени. Диагностицират се с палпация в кабинета на проктолога.

⨀ Вътрешни. Възлите са локализирани между ректума и ануса в субмукозния слой. Лекарят може да открие заболяването по време на преглед с помощта на специализирано оборудване.

Наличието на хемороиди е възможно да доведе до различни структурни проблеми. Сред основните прояви трябва да се разграничат анален сърбеж, дискомфорт, усещане за тежест и изпъкналост на хемороидите.

хемороиди-видове

Какво да направите, ако имате хемороиди?

Започнете незабавно лечение. Предлагаме кратък списък на средства въз основа на тяхната ефективност и безопасност. Също така при съставянето на този списък с лекарства за лечение на хемороиди бяха взети предвид и отзиви на хора, които са ги използвали. Преди да изберете което и да е от тях, трябва да се консултирате с лекар. Само специалист може да предпише ефективно лечение въз основа на резултатите от прегледа.

Под „маската“ на хемороидите е възможно да се крият и някои опасни заболявания, включително рак на ректума. В голяма част от случаите това заболяване често се диагностицира и лекува твърде късно. Повечето хора си мислят, че ще мине с времето. За да се постави правилна диагноза и за да се назначи адекватно лечение, е необходима медицинска консултация.

Защо могат да се появят хемороиди?

Заболяването се характеризира с разширени вени в ануса и ректума. Сред патогенетичните фактори в развитието на заболяването е нарушение на кръвообращението, което води до дегенеративни промени в мускулите и съединителните структури, които фиксират възлите вътре в аналния канал.

Основните рискови фактори са:

• проблем с изпражненията (чест запек или хронична диария);
• затлъстяване и диета с ниско съдържание на фибри;
• бременност и влошаване процеса на раждане;
• анален секс;
• наследствено предразположение;
• злоупотреба с тютюн и алкохол.

Независимо от рисковите фактори, хемороидите се образуват, когато има повишено налягане в хемороидните вени или слабост в тъканите на стената на ануса, отговорна за тяхното появяване.

Характеристики на лечението на хемороидите

На хората със запек се предписват лаксативи, за да се облекчи движението на червата. Мехлемите и кремовете служат като лубриканти за преминаване на изпражненията и обикновено съдържат анестетици. Те временно облекчават симптомите и могат да се използват толкова пъти, колкото е необходимо. Диета, богата на фибри, намалява честотата на кървенето и може да подобри състоянието.

При малки възли с кръвни съсиреци лечението трябва да се извършва след консултация със специалист проктолог. По негова преценка може да се направи малък разрез под местна анестезия, за да се премахнат съсиреците. Това е достатъчно за облекчаване на симптомите. При по-тежки случаи се извършва склеротерапия. Процедурата включва инжектиране на специален разтвор, който причинява некроза. Третият вариант на лечение е лазерна коагулация. Тази процедура дава най-добри резултати.

Ако минимално инвазивните методи са неефективни или ако възлите са много големи, лечението трябва да се извърши с традиционна операция, наречена хемороидектомия. За да се предотврати необходимостта от хирургическа интервенция, е необходимо да се вземат навременни мерки. Когато се появят първите симптоми на заболяването, трябва да се консултирате с лекар.

Лекарствената терапия се предписва в зависимост от формата, степента и прогреса на заболяването.

хемороид-възпаление

Хроничнифицирането на хемороидите е разделено на 4 етапа:

Етап I: Клиничната картина включва дискомфорт и кървене от ануса. Възлите не излизат навън и има незначителни изменения в надлъжния мускул.

Етап II: придружен от освобождаване на хемороидите извън аналния канал. Налице са слузести секрети и силен сърбеж. Пролапсът може да бъде коригиран с лекарства за хемороиди без рецепта, както и със спазване на по-сериозна, ограничителна диета. В този етап има лека дистрофия в областта на фибромускулната рамка.

Етап III: наблюдава се анално кървене и силен сърбеж. За намаляване на пролапса е необходима помощта на лекар. Има загуба на еластичност, което показва прогресивна дистрофия.

ЕтапIV : налице е характерен дискомфорт, който е придружен от инконтиненция на аналния сфинктер. Говорим за постоянен хемороидален пролапс. Това показва пълна дистрофия на фибромускулния скелет.

Острата форма на заболяването може да протече без възпаление, с възпалителен процес в самия хемороид и с разпространение на възпалението в околните тъкани. Усложненията по време на обостряне могат да се присъединят доста бързо – най-често в рамките на един ден.

Класификация на лекарствата за хемороиди

хемороиди-лекарства

Обичайно се предписва системна и локална терапия. В първия случай говорим за употребата на перорални лекарства, които премахват основната причина за заболяването и спомагат за намаляване на клиничните симптоми. Системната терапия е насочена към повишаване на венозния тонус, намаляване на съдовата чупливост и подобряване на лимфния дренаж.

Локалната терапия се провежда за облекчаване на възпалението и болката. Благодарение на мехлемите и геловете се ускоряват процесите на регенерация на тъканите.

Изборът на лекарството се извършва според симптомите и активните компоненти:

Антикоагуланти

Предназначени за локално приложение при образуване на тромбоза. Имат противовъзпалително и противооточно действие, възстановяват съединителната тъкан.

Веносклерозиращи средства

Те са повърхностно активни съединения. Действието на веносклерозиращите лекарства е насочено към увреждане на ендотела и запушване на венозните структури.

Венотоници (биофлавоноиди, синтетични лекарства)

Те са насочени към повишаване тонуса на гладкомускулните структури и намаляване на пропускливостта на венулите, което предотвратява нарушения в процесите на микроциркулация. Активните съставки повишават плътността на съдовите стени, предотвратяват развитието на оток и възпаление.

Хемостатици

Разработени на базата на естествен полизахарид, който има репаративни, противовъзпалителни и хемостатични свойства. Предписват се при хронична форма на заболяването, придружена от постоянно кървене.

Антимикробни средства

Предназначен за локално приложение за предотвратяване развитието на инфекциозни процеси.

Антиспазматични средства

Назначават се за облекчаване на болката и облекчаване на спазмите.

В повечето случаи хемороидите са придружени от кървене поради натиска, на който са подложени кръвоносните съдове по време на изхождане. В този случай е препоръчително да използвате мехлеми или кремове, предназначени за тази цел. Нанасят се лесно и дават добър резултат поради противовъзпалителния и дезинфекционния ефект. Лесно се купуват без рецепта във всяка аптека.

За премахване на причината за появата на хемороиди и за намаляване симптомите на заболяването се предписват перорални средства. Интегрираният подход към лечението е ключът към бързото възстановяване.

Кои лекарства за хемороиди са по-ефективни?

Водещи колопроктолози твърдят, че локалните препарати са по-ефективни при лечението на хемороиди: мехлеми, кремове и гелове. Ректалните супозитории имат по-слабо изразен ефект. Но трябва да е ясно, че локалните средства не лекуват радикално заболяването, тъй като не могат да ви отърват от причината – възлите, а само намаляват симптомите и предотвратяват развитието на усложнения.

Системната консервативна терапия е по-ефективна. Лечението трябва да започне, когато симптомите на заболяването са минимални. Ако спазвате препоръките за приемане на лекарства и поддържате здравословен начин на живот, тогава операцията може да бъде избегната.

Операция при хемороиди

При големи вътрешни хемороиди или изключително неудобни външни хемороиди, може да бъдете насочени към хирург, който да направи традиционна хемороидектомия, за да ги премахне, или да приложи по-нови техники, използващи скоби или доплеров сензор за идентифициране и прекъсване на кръвоснабдяването.

Медицинските лечения са ефективни, но ако не промените диетата и начина на живот, хемороидите може да се върнат.

Други нехирургични опции за лечение на хемороиди

Когато вътрешните хемороиди продължават да причиняват симптоми, въпреки домашното лечение, е вероятно да се препоръча нехирургична процедура. Ето най-често срещаните опции:

Лигиране с гумена лента

Това е най-широко използваната процедура за лечение на вътрешни хемороиди. Малка еластична лента се вкарва в аналния канал и след това се поставя около основата на хемороида. Лентата прекъсва кръвообращението на хемороида, като след това той изсъхва и пада в рамките на няколко седмици. Гумената лента в крайна сметка също пада незабелязано. Процедурата не изисква анестезия, въпреки че понякога се използва обезболяващо средство, ако почувствате дискомфорт.

Склеротерапия

Склеротерапията е лечение, което включва инжектиране на химичен разтвор в изпъкналите възелчета. Този разтвор предизвиква локална реакция, която пречи на притока на кръв вътре в хемороида, което го кара да се свие.

Коагулационна терапия

Това лечение използва топлина, лазер или електрически ток, за да се прекъсне кръвоснабдяването на хемороидите. След като хемороидът се свие и умре, върху стената на аналния канал се образува белег, който задържа близките вени на място, така че да не се издуват. Един хемороид се лекува наведнъж, с 10- до 14-дневен период между леченията.

Кратък списък с лекарства за при болезнени хемороиди

Предлагаме ви да изберете лекарство за хемороиди, съобразно вашето състояние. Лекарствата са предназначени както за симптоматично, така и за системно лечение. Препоръчително е предварително да се консултирате с лекар или фармацевт. Трябва също така да се спазват препоръките за дозиране, упоменати в листовката на производителя.

Detralex (Детралекс) – таблетки

детралекс

Венотоничното лекарство е разработено на базата на флавоноидна фракция, съдържаща диосмин и хесперидин. Действието едно от най-добрите средства за хемороиди е насочено към намаляване на задръстванията и разтегливостта на венозните структури. Пропускливостта на капилярите намалява и стабилността им се увеличава. Произвежда се под формата на покрити таблетки от 500 мг, в кутия от 30 броя.

Активната съставка диосмин, в комбинация с хесперидин допринася за:

– намаляване на болката;
– заздравяване на венозните трофични язви;
– елиминиране на трофичните промени в подкожната тъкан.

Детралекс повишава съдовия тонус, намалявайки времето за венозно изпразване. При изразено нарушение на микроциркулацията е възможно да се увеличи капилярната резистентност, оценена чрез ангиостереометрия. Терапевтичната ефикасност е доказана на база резултати от множество клинични проучвания.

Предписва се за симптоматично лечение на хронични или остри форми на заболяването. Курсът на лечение е от 2 месеца до една година. Ако е необходимо, терапията може да се повтори. По време на бременност и кърмене, Детралекс може да се използва само след консултация с лекар.

Procto-Glyvenol (Прокто-Гливенол)

Прокто-Гливенол

Ректалният крем съдържа такива активни съставки като трибенозид и лидокаин хидрохлорид под формата на хидрат. Това локално средство за хемороиди има противовъзпалителен ефект и повишава съдовия тонус. Лекарството е предназначено за локална употреба в проктологията.

Комбинираното мазило има следния изразен ефект:

– капилярите стават по-малко податливи;
– подобрява се тонусът на съдовите структури;
– болката и възпалението се елиминират.

Прокто-Гливенол бързо облекчава симптоми като напрежение на кожата, сърбеж и болка. Предписва се както за външни, така и за вътрешни форми на заболяването.
По време на бременност може да се използва само през II и III триместър. В този случай първо трябва да се консултирате с вашия лекар, за да изключите негативния ефект върху плода.

Heparoid 100 IU (Хепароид, маз)

хепароид

Лекарството за външна употреба има антитромботичен ефект и е локален антикоагулант. Съдържа хепариноид, твърд и течен парафин, бял пчелен восък. Хепароид спира признаците на заболяването и има сравнително бърз ефект за премахване на болката.

Ефективността на Хепароид е както следва:

– премахва възпалителния процес;
– елиминира втвърдените зони;
– подобрява микроциркулацията;
– облекчава умереното подуване на тъканите.

След нанасяне на мехлема върху проблемните зони болката изчезва и дискомфортът намалява. Активните компоненти имат синергичен ефект, т.е. засилват ефекта от взаимодействието едно с друго.

Предписва се при външна форма на заболяването, за облекчаване на възпалителния процес след раждане, при трофични язви и за лечение на подкожни хематоми. Мехлемът се прилага външно на тънък слой. Сред нежеланите реакции са алергичен обрив и зачервяване на кожата.

Mastu (Масту) – супозитории/ свещички и унгвент

Масту е лекарство, предназначено за употреба при хемороиди. Двете форми на Масту (унгвент и свещички) премахват неразположенията, които често се появяват при хемороиди: дразнене, сърбеж, възпаление и стимулират заздравяването на раните.

Proktis-M (Проктис-М) – ректален мехлем

проктис

Адювантно лечение на възстановителния процес на анус-ректалния канал след проктологична операция. При вътрешни и външни хемороиди, проктит, криптит, анални рагади и перианални фистули.

Достатъчни са две приложения на ден, едно сутрин и едно вечер, ако е възможно след изхождане. Прилага се чрез локално нанасяне на тънък слой. Интраректалното приложение се улеснява от подходящата канюла, която е включена в опаковката.

Съдържа бял вазелин, течен парафин, пропилей гликол, полидоканол, есцин бета-ситостерол фитозоми, фитозоми на глициретинова киселина, BHT, натриева сол на хиалуроновата киселина.

Какви са често срещаните странични ефекти на лекарствата за хемороиди?

Лекарствата за хемороиди обикновено се считат за безопасни, но, както е и при всички останали лекарства, има потенциал за странични ефекти. Ако решите да използвате средство, което съдържа стероиди или лидокаин, не се препоръчва да продължавате употребата му за повече от десетина дни, тъй като може да доведе до увреждане на кожата.

Ето някои странични ефекти, за които трябва да внимавате, когато използвате лекарства за хемороиди, включително кремове и гелове:

– Дразнене на кожата на мястото на приложение;
– Ректално кървене;
– Силно дразнене вътре или около ректума;
– Алергична реакция, включително обрив, копривна треска или подуване на устните;
– Повишено кръвно налягане;
– Главоболие, виене на свят и гадене.

Въпреки че нежеланите реакции при тези лекарства са редки и това не е изчерпателен списък, консултирайте се незабавно с лекар, ако забележите някакви признаци, предизвикани от страничните ефекти на лекарствата.

Кои са най-добрите домашни средства за хемороиди?

алое вера

Ако предпочитате да избягвате лекарствата или искате да допълните лечението си с домашни средства, ето няколко начина, с които можете да облекчите болката от хемороидите у дома:

Седящи вани

Редовната седяща вана може да облекчи сърбежа и дразненето. Напълнете вана с топла (не гореща) вода и седнете в нея със свити колене за около 10 до 15 минути. След това внимателно се потупайте (не търкайте!) подсушете с кърпа. За допълнителен успокояващ ефект може да добавите английска сол към ваната.

Хранителни добавки с фибри

Те намаляват кървенето от хемороидите, възпалението и разширяването, като добавят вода в изпражненията, за да улеснят отделянето им. Добавка с фибри от люспи от псилиум, като „Solgar Формула множество фибри за добро храносмилане“ или неин генеричен еквивалент, е добър избор, въпреки че псилиумът може да причини газове или подуване на корема. В този случай опитайте добавка, съдържаща пшеничен декстрин или метилцелулоза.

Студен компрес

Прилагането на ледени компреси върху ануса за 10-15 минути може да помогне за намаляване на отока и на дискомфорта. За да избегнете преохлаждане, винаги поставяйте леда в кърпа и никога не го нанасяйте директно върху кожата.

Алое вера

Алое вера се използва от китайската медицина в продължение на векове за лечение на хемороиди поради това, че има противовъзпалителни свойства. Като се има предвид чувствителността на зоната, използвайте само чисто алое вера за лечение на хемороиди. Направете предварителен тест 24-48 часа на вътрешната част на китката преди нанасяне, за да проверите дали няма да се появи алергична реакция.

Изглед на опаковката на продукта Бодилакс
 При запек и твърди изпражнения

Източници: www.verywellhealth.com, www.webmd.com, www.healthline.com, www.everydayhealth.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *