За почиващите в Гърция: Нов вариант на COVID-19 се разпространява в страната

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Новият вариант на COVID-19, наречен „FLiRT”, разтревожи здравните власти в южната ни съседка. У нас ли е вече новият щам и колко е опасен той?

Има сериозно покачване на разпространението на Covid-19 в Гърция
Има сериозно покачване на разпространението на Covid-19 в Гърция

За седмица в Гърция са се заразили близо 500 човека, като 22 от тях са хоспитализирани. Това се дължи на новата мутация на коронавируса.  Щамът, наречен „Флирт” е нов вариант на „Омикрон” и няма особена разлика между тях.

„Името на този подвариант произлиза от от буквите на аминокиселините, които са променени в новия щам”, обяснява пред bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести, проф. Ива Христова.

В Гърция тече изключително силен туристически сезон, в момента там има хора от цял свят и е нормално част от тях да боледуват.

 

Стигнал ли е новият щам до България?

 

В момента заболеваемостта в България е изключително ниска. Експертите предполагат, че ще има покачване на заболелите от коронавирус през есента, тъй като през лятото повечето хора стоят на открито и високите температури ограничават разпространението на вируса.

Към този момент няма регистриран случай на “FLiRT” в страната. Но това не означава, че го няма и в България, според проф. Христова. Тя обяснява, че в момента много малко хора се тестват, а тези, които го правят, го правят с домашни бързи тестове. За да се изолира нов вариант на вируса, е нужно тестване с PCR.

проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ

 

Опасен ли е щамът „ФЛИРТ”?

 

Данните показват, че новият вариант не води до тежко боледуване, но не трябва да бъде подценяван. Той се разпространява по-лесно от предходните мутации на вируса.

„Това е заболяване, което протича с втрисане, температура, болки в гърлото, главоболе и диария. При някои от заболелите се наблюдава все още и загубата на мирис”, обяснява проф. Хрисова. Тя посочва още, че опасността от заболяването идва от тромбозите. Ковид-19 има способността да уврежда вътрешната обвивка на кръвоносните съдове, което предразполага към образуването на тромби.

Източници: https://btvnovinite.bg; https://www.focus-news.net; https://www.freepik.com/

Витамин С плюс Цинк, Ехинацея и шипка – за мощна защита срещу вируси и бактерии

Изглед на опаковката на продукта Доктор Силвър Dr. Silver
СРЕБЪРНАТА ВОДА, направена с новия генератор за сребърна вода Dr.Silver, е с още повече ползи за здравето

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *