Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Експертно мнение: Как да предотвратим тромбоза след ковид?

Тъжните новини за внезапна смърт и тежки сърдечни удари и инсулти при хора, които са имали ковид, ни кара да приемем усложнението тромбоза по-сериозно

тромбоза

Едно от най-опасните последствия, които идват след ковид е тромбоза. Този проблем остава актуален дори и след като поредната вълна на коронавируса утихне. Затова трябва да знаем как да я разпознаем и предотвратим навреме.

Алексей Купряшов

Възстановяването от коронавирус е половината от битката. Също толкова важно е да оцелеем през следващите месеци. Не само в острия период на заболяването, но и след него, човек може да се страхува от развитието на тромботични усложнения. Ето и актуалните съвети и разяснения, за това как да се предпазим от тромбоза, които дава д-р Алексей Купряшов, сърдечно-съдов хирург, доктор на медицинските науки.

Защо се появяват кръвни съсиреци и тромбоза?

Има две причини. Първо, при всяко възпаление се активира съсирването на кръвта (а при прекомерно възпаление това се случва много пъти и с по-голяма сила). И второ, коронавирусната инфекция засяга ендотела (вътрешната обвивка на кръвоносните съдове). Това, от своя страна също активира повишеното съсирване на кръвта. Следователно, антитромботичната терапия понастоящем се предоставя в схеми за лечение на ковид, които най-вероятно лекарят ще предпише на пациентите от високорисковата група.

Тези хора ще се нуждаят от антикоагуланти не само в острия период на COVID-19, но и през следващите месеци. За съжаление, рискът от тромбоза остава и след възстановяване. Лекарите наричат ​​това „хиперкоагулируема постковидна опашка“. Невъзможно е произволно да се спре приема на тези лекарства – най-опасният период за развитие на тромбоемболия, инфаркт, инсулт настъпва 2-3 месеца след заболяването от ковид.

За да реши дали да се преустанови или да се продължи приема на антикоагуланти, лекарят ще предпише лабораторни изследвания. Такива изследвания включват разширена коагулограма (4 основни показателя) и кръвен тест за D-димер. Специалистите са предпазливи по отношение на последното: ако показателите се увеличат, това може да показва не само риск от тромбоза. Много и различни причини са в състояние да провокират скок в показателите на биомаркера D-димер.

Не се самолекувайте и не купувайте произволни антикоагуланти!

Наред с тромбозата, лекарите, които лекуват ковид, трябва да се справят и с друг проблем – вътрешното кървене. Тo може да се появи при тежко болни пациенти, които са принудени да лежат в легнало положение (по корем, с лице надолу). Когато в белите дробове се натрупва много възпалителна течност, която съдържа фибрин, кръвта, напротив, се втечнява. Това е изпълнено с голяма загуба на кръв, до развитието на шок. И ако при риск от тромбоза са необходими антикоагуланти, тогава, напротив, трябва да се назначат лекарства, които спират кървенето. Ето защо лекарите са категорично против самолечението, тъй като самият пациент няма да може да прецени какво точно се изисква – да се разреди кръвта или да се предотврати кървене. Само лекар може да реши, като анализира клиничната картина на заболяването, анамнезата на пациента, потенциалната вреда и полза от предписването на лекарства.

Самолечението също е опасно, тъй като сред антикоагулантите има много агресивни лекарства с удължено действие (до 7 и повече дни). Няма антидоти, които да премахнат или да спрат действието на такива хапчета от тялото. Следователно, лекарят, преди да предпише нещо, трябва да е сигурен, че рисковете за пациента от тромбоза са високи, а кървенето е изключително малко.

тромбоза-ковид

Лекарства с представка „анти“

Понякога хората, които се страхуват от тромбоза, приемат антитромбоцитни средства (например аспирин) вместо антикоагуланти, вярвайки, че те са едно и също. Но тези лекарства имат различен механизъм на действие:

• антикоагулантите намаляват образуването на тромбин, който сгъстява кръвта;
• антитромбоцитните лекарства намаляват агрегацията на тромбоцитите, т.е. не им позволяват да се свържат и да образуват тромб.

Антитромбоцитните средства са необходими на пациенти с коронарна болест на сърцето и атеросклероза. Пиенето им без лекарско предписание е опасно. Тези лекарства имат тясна ниша за употреба и са ефективни за конкретна група пациенти.

Антитромбоцитните средства повишават риска от вътрешно кървене и агресивно засягат стомаха, поради което са опасни за хората, които имат заболявания на храносмилателния тракт.

Профилактиката с антикоагуланти и антитромбоцитни средства не е панацея.

Важно!

Какво да проверите след прекаран ковид:

• сърце и кръвоносни съдове: ехокардиография, ултразвук на каротидните артерии и вени на долните крайници, както и ултразвук на коремната кухина.

• кръв и коагулация: пълна кръвна картина, биохимия, коагулограма, кръв за D-димер.

Между другото

Често срещан мит: За да предотвратите тромбоза, трябва да пиете повече вода. Течността е необходима за намаляване на интоксикацията, премахване на токсините; пиенето на много вода няма да повлияе на хемостазата. За да се намали рискът от тромбоза, е необходимо да се нормализира кръвното налягане (при необходимост с лекарства, изписани от кардиолог след обстоен преглед и направени изследвания), да се спре пушенето, да се използва еластична превръзка на краката и компресионни чорапи за разширени вени.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *