ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кардиолог дава съвети за разреждане на кръвта и живот без тромбоза

Кардиоложката Инна Белан дава съвети за това как да следим плътността на кръвта и каква диета да спазваме, за да се предпазим от образуването на опасни тромби


Гъстата кръв е опасен феномен. Рискът от тромбоза се увеличава, когато кръвта не е достатъчно рядка. Това е изпълнено със сериозни усложнения, дори и такива, които са фатални за здравето и живота.

Възможно ли е да се избегнат заболявания, свързани с гъстата кръв и какви храни трябва да бъдат включени в диетата, за да се подобри кръвосъсирването? Днес ще получим компетентен съвет от руската кардиоложка Инна Белан.

„Трябва да знаете дозата“

Кардиоложката Инна Белан

Сърдечно-съдовите заболявания са лидери в структурата на общата смъртност. Но, за съжаление, населението не е добре информирано, че именно тромбозата е в основата на развитието на най-често срещаните заболявания: инфаркт, инсулт и тромбоемболизъм.

„Какво представлява кръвния съсирек и как се образува? Когато кръвоносния съд е повреден, тялото естествено се опитва да поправи „раненото“ място, за да предотврати загубата на кръв. За това то използва кръвните клетки, тромбоцитите и фибрина, казва кардиоложката. – Заедно те образуват съсирек – кръвен съсирек, който затваря мястото на нараняване. Въпреки това, ако се нарушат процесите на кръвосъсирване, кръвните съсиреци могат да се образуват дори и в здрави съдове, без увреждане, и да причинят артериална или венозна тромбоза. Затова предотвратяване развитието на тромбоза е необходимо, както преди развитието на болестта, така и в случай, че е възникнала.“

Някои заболявания изискват постоянна употреба на антитромбоцитни средства и антикоагуланти. Съответно, е необходим контрол на системата за коагулация на кръвта. Скоростта на кръвосъсирване трябва да се измерва най-малко веднъж месечно. Ненавременното коригиране на дозата на лекарството може да доведе до сериозни усложнения: кървене или, обратно, протетична тромбоза. Важно е пациентите да разберат механизма на действие на дадено лекарство, да знаят неговите странични ефекти, да запомнят първите предупреждения за възможни усложнения. В края на краищата, само дозата позволява лекарството да се превърне в лек.

Ето защо, ако човек, който приема антикоагуланти, е претърпял катастрофа, паднал е от стълба или е настъпило друго сериозно нараняване, трябва незабавно да потърси медицинска помощ.

По-малко зелени продукти

Не на последно място, за предотвратяване на тромбоза, е храненето на пациента.

„Въпреки това някои храни и напитки, които съдържат повишено количество витамин К, могат да повлияят на ефективността на антикоагулантите и кръвната система за коагулацията, като цяло“, казва лекарката. – Например, ако човек приема антикоагуланти, трябва да ограничи в диетата си зеления чай, спанака, зелето, всякакви зеленолистни зеленчуци, киви, грах, краставици и някои други „зелени“ продукти. Трябва да се обръща внимание на мултивитамините, които се продават в аптеката. Те също могат да имат високо съдържание на витамин К. Тази ограничителна диета е добре да се спазва през месец.“

Спиртните напитки влияят върху ефективността на повечето лекарства, особено с антитромботичен ефект. Веднага след като алкохолът навлезе в тялото, той бързо се разпространява в кръвта, прониква във всички клетки, тъкани и органи. Само два до десет процента алкохол се отделя от организма непроменен и до 90-98% се метаболизира в черния дроб, на същото място като много от лекарствата. Колкото по-висока е дозата алкохол, толкова по-вредни са неговите ефекти.

Необходимо е също така да се знае, че лекарствата в тялото могат да взаимодействат помежду си, като увеличават или намаляват ефекта си. Дори обичайният парацетамол или друг аналгетик, докато го приемате с антикоагуланти, може да причини кървене. В тези случаи е важно да се следят тестовете за кръвосъсирването, за да се избегнат фаталните усложнения.

Източник: aif.ru

Лют червен пипер и чесън
Лют червен пипер + чесън – за здраво сърце

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *