Ваксината срещу човешки папилома вирус (HPV) драстично намалява риска от рак и при мъжете

Рискът от рак на главата и шията намалява с повече от 50% при мъжете, които са си сложили ваксина срещу човешки папилома вирус (HPV)

човешки папилома вирус при мъжете

Изследователите знаят от години, че ваксината, първоначално одобрена за предотвратяване на инфекция с човешкия папиломен вирус, който е свързан с почти всички ракови заболявания на маточната шийка при жените, може също така да предпазва от орална HPV инфекция. Този вид инфекция е водещата причина за рак на орофарингеалния тракт и при жени и мъже.

Сега изследванията показват, че HPV ваксината драстично намалява риска от свързани с човешки папилома вирус орофарингеални ракови заболявания на главата и шията, особено при момчета и мъже.

„Знаем, че ваксината срещу HPV намалява честотата на орална HPV инфекция, но това проучване показва, че при момчетата и мъжете в частност ваксинацията намалява риска от свързани с вируса орофарингеални ракови заболявания на главата и шията“, казва д-р Глен Хана, директор на Центъра за терапевтични иновации при рака и лекар в Центъра за онкология на главата и шията в Института за рак на Dana-Farber в Бостън. „HPV ваксинацията е превенция на рака“, категоричен е той.

Наистина, според авторите на последните резултати от проучването, представени на 1 юни на годишната среща на Американското дружество по клинична онкология (ASCO) през 2024 г., проучването подчертава, че младите мъже също трябва да получат ваксината, която първоначално е била одобрена за употреба при млади жени.

„Искаме мъжете да мислят за HPV ваксинацията не само като за нещо, което защитава жените, но и като нещо, което защитава и тях“, казва Джеферсън ДеКлоу, научен сътрудник в отдела по отоларингология и хирургия на главата и шията в университета Томас Джеферсън във Филаделфия, и съавтор на доклада.

д-р Глен Хана, директор на Центъра за терапевтични иновации при рака и лекар в Центъра за онкология на главата и шията в Института за рак на Dana-Farber в Бостън
д-р Глен Хана, директор на Центъра за терапевтични иновации при рака и лекар в Центъра за онкология на главата и шията в Института за рак на Dana-Farber в Бостън

Ползи от ваксината срещу човешки папилома вирус и одобрени употреби

 

HPV ваксината първоначално е одобрена в Съединените щати през 2006 г. за момичета и жени на възраст между 9 и 26 години, за да се предотврати инфекция с човешкия папиломен вирус, чиито високорискови щамове са свързани с 99 процента от случаите рак на маточната шийка.

Оттогава демонстрираните предимства и одобрените употреби на ваксината се разшириха: През 2009 г. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри ваксината срещу HPV за момчета и мъже на възраст между 9 и 26 години за предотвратяване на генитални брадавици.

В проучване, публикувано през 2018 г., изследователите установиха, че вероятността да бъдат диагностицирани с орална HPV инфекция, водещ рисков фактор за орофарингеален рак, е с 88 процента по-ниска сред тези, които са получили поне една доза от HPV ваксина в сравнение с тези, които изобщо не са били ваксинирани.

Въпреки това, тъй като това проучване не е било голямо и сравнително малко мъже са получавали ваксината през годините, когато се е провело проучването, е било трудно да се демонстрират стабилни резултати сред голяма група хора.

Най-новото изследване е голямо и установява категоричните ползи от ваксината: от изследваните 3 413 077 мъже и жени на възраст между 9 и 39 години, ваксината срещу HPV намалява честотата на свързаните с човешки папилома вирус ракови заболявания на главата и шията с 56 процента при мъжете. При жените с 33 процента.

 

Ваксината срещу ЧВП предпазва от редица видове рак и от генитални брадавици

 

Ваксината продължава да изпълнява първоначалната си цел: намаляване на рака на шийката на матката. Проучване на близо 1,7 милиона жени установява, че HPV ваксината намалява заболеваемостта от рак на маточната шийка с близо 90 процента сред ваксинираните преди 17-годишна възраст.

Данните от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) отразяват по подобен начин ползата от ваксината, особено когато се прилага в по-млада възраст: инфекциите, отговорни за по-голямата част от свързаните с вируса ракови заболявания и генитални брадавици, са намалели с 88 процента сред подрастващите момичета и с 81 процента сред младите жени.

Ваксината, която работи най-добре преди излагане на човешки папиломен вирус, предотвратява нови инфекции, но не лекува съществуващи инфекции или заболявания, свързани с вируса.

ЧПВ се предава чрез директен сексуален контакт. В допълнение към рака на шийката на матката и орофарингеалния рак, вирусната инфекция е свързана и с други видове рак, включително рак на пениса, ануса, вагината, както и с генитални брадавици.

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com/

В17 Комплекс Форте: витамин Б17 (В17 100 мг.) + рейши, чага, облепиха, корен от глухарче и джинджифил

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *