Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ваксина срещу човешки папилома вирус (HPV) – ефективна ли е, кой трябва да си сложи и на каква възраст?

Добра идея ли е да си сложите ваксина срещу човешки папилома вирус и до каква възраст може да го направите?

ваксина срещу човешки папилома вирус

Човешкия папилома вирус, познат още като HPV, е силно разпространен вирус, който се предава при контакт на кожа с кожа или по полов път. Смята се, че около 80% от сексуално активните хора са се сблъсквали с него.

HPV има различни щамове, някои от които са по-опасни от други, тъй като може да причинят рализчни видове рак, ако се задържат в организма дълго време. Почти всички случаи на рак на маточната шийка са причинени от човешки папилома вирус. Той също така може да причини генитални брадвици и редки форми на рак на пениса, вагината, ауса устата и гърлото.

Много специалисти предполагат също, че вирусът играе роля и в развитието на рак на гърдата, но са нужни повече изследвания, за да се потвърди тази хипотеза.

“За щастие има ваксина, която е изключително ефективна за предотвратяване на HPV инфекция, особено когато момчетата и момичетата са ваксинирани преди да станат сексуално активни”, успокоява д-р Памела С. Дийк, акушер-гинеколог и професор по акушерство, гинекология и репродуктивни науки.

Ето какво казва на пациентите си относно ваксината проф. Дийк.

 

„Ваксината е много ефективна и безопасна – ваксинирайте се!”

 

Ако сте имунизирани преди да се сблъскате с вируса, ваксината срещу човешки папилома вирус е 97% ефективна за предотвратяване на рак на маточната шийка и клетъчни промени, които могат да доведат до рак. Плюс това е почти 100% ефективна за предотвратяване на външни генитални брадавици.

Ваксината, която се използва сега, предпазва от 9 от най-рисковите HPV щамове. Това включва тези щамове, които причиняват повечето предракови и ракови заболявания на шийката на матката и тези, които причиняват външни лезии и генитални брадавици.

 

На каква възраст е най-добре да се сложи ваксина?

 

Най-добре е да се постави в детска възраст, но и възрастните могат да си сложат.

Идеалната възраст за HPV ваксинация е от 11 до 12 години, но може да бъда поставена на всички от 9 до 26. Ако сте над 26 и не сте били ваксинирани, сте изложени на риск от нова HPV инфекция и е най-добре да говорите с гинеколога си и той да ви каже дали имате нужда от ваксината.

“”По принцип ваксината е одобрена за поставяне до 45 годишна възраст”, подчертава докторката.

„Най-добре е ваксинацията да се случи с обичайните имунизации в детството и юношеството. Но гинеколозите и другите здравни специалисти също могат да дадат наваксващи ваксини на възрастни, които са пропуснали. Ваксината срещу човешки папилома вирус е полезна, дори ако сте дали положителен тест за HPV и били сексуално активни”.

Повечето заразявания с вируса се случват, когато хората станат сексуално активни. Но жените, които вече имат доказана инфекция с HPV, обикновено не са положителни за всички 9 вида, срещу които действа ваксината.

„Така че в някои случаи препоръчвам на тези пациенти да получат ваксината, ако още не са го направили. И ако сте на средна възраст, но сте сексуално активни, пак не е лоша идея да говорите с вашия лекар за ваксинация”, съветва проф. Памела С. Дийк.

д-р Памела С. Дийк за ваксина срещу папилома вирус
д-р Памела С. Дийк, акушер-гинеколог и професор по акушерство, гинекология и репродуктивни науки

 

От какво е направена ваксината и как работи?

 

За изработването на ваксина срещу човешки папилома вирус се използва протеин, който се намира на повърхността на вируса. Протеинът се отглежда в лаборатория в клетки от дрожди. След като протеинът се разрасне, той се сглобява, за да изглежда кто HPV вируса.

Но важното е, че не съдържа HPV генетичен материал, така че не може да се самовъзпроизвежда или да причинява заболяване. Ваксината се състои от поърхностен протеин от девет различни типа папилома вирус.

Ваксината на практика симулира заразяване с вирус, като кара тялото да изгради антитела срещу HPV. По този начин, когато човек е изложен на вируса, тези антитела предотвратяват инфекцията и го неутрализират, още когато попадне в тялото.

 

На колко дози се поставя ваксината срещу HPV и през какъв интервал от време?

 

За юноши, които започват ваксинацията си преди 15-ия рожден ден, се прилага рутинна схема с 2 дози ваксина срещу HPV. Втората доза трябва да бъде поставена от 6 до 12 месеца след първата. Минималният интервал от време за поставяне на втора доза е 5 месеца.

За хора, които се имунизират след 15-ия си рожден ден или такива, които имат съсотояния, компрометиращи имунната им система (HIV, рак или пациенти, които са на имуносупресивни медикаменти) се поставят 3 дози. Втората доза от ваксината се поставя 1-2 месеца след първата, а третата доза се поставя половин година след първата.

 

А препоръчително ли е за хора, които имат или са имали генитални брадавици да си сложат ваксина?

 

Анамнеза за генитални брадавици или клинично изявени такива в момента показва инфекция с HPV, най-често от тип 6 или 11, които са причинители на 90% от гениталните брадавици.

Поставянето на ваксина ще предпази пациента от заразяване с други видове човешки папилома вирус, с които човекът не е имал контакт до сега. Ваксината няма терапевтичен ефект върху съществуваща инфекция с HPV и съществуващи генитални брадавици.

 

Противопоказания и предпазни мерки при слагане на ваксина срещу човешки папилома вирус:

 

  • Ваксината не трябва да се поставя на хора със свръхчувствителност към някой от компонентите на ваксината, включително дрождите.
  • Ваксината не трябва да се поставя на боледуващи хора, без значение дали имат тмепература или не. Имунизацията трябва да се отмени до подобрение на състоянието.
  • Ваксината срещу HPV не се поставя по време на бременност. Ако пациентка се окаже бременна след поставяне на първата доза, другите 2 се отлагат за след раждането. Преди ваксинацията не е нужно да се прави тест за бременност.

 

Има ли възможни нежелани реакции от ваксината срещу HPV?

 

„Ваксините, както всяко лекарство, могат да имат странични ефекти. Повечето хора, които си слагат ваксина срещу човешки папилома вирус, нямат никакви странични ефекти, а някои съобщават за много леки реакции, като болка в областта на инжектиране, което е съвсем нормално”, успокоява пфоесорката.

Най-честите нежелани реакции от ваксината са леки и включват:

  • Болка
  • Зачервяване или подуване на ръката, където е поставена инжекцията
  • Температура
  • Замаяност
  • Главоболие
  • Чувство за умора
  • Гадене
  • Мускулна болка
  • Ставни болки
  • Също така има възможност за припадък от ваксината и затова трябва да седите седнали или легнали 15 минути след ваксинацията.

Много рядко след ваксинация може да възникнат сериозни (анафилактични) алергични реакции. Хората с тежки алергии към който и да е компонент от ваксината не трябва да си я слагат.

Източници: https://my.clevelandclinic.org; https://www.chop.edu; https://providers.ucsd.edu; https://www.acog.org; https://www.immunize.org; https://www.healthdirect.gov.au; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *