ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Човешки папилома вирус – какво представлява, как се предава и увеличава ли риска от рак?

В тази статия ще намерите всичко най-важно, което трябва да знаете за т.нар. човешки папилома вирус. С кои видове рак е доказано свързан и може ли да причини рак на гърдата? 

Човешки папилома вирус

Човешкият папилома вирус (HPV) e инфекция на кожата и лигавиците (тънката влажна обвивка на много часто от тялото като носа, устата, гърлото и гениталиите).

Вирусът инфектира кожата и клетките, покриващи вътрешността на тялото. За повечето хората инфекцията ще мине от само себе си и те може дори да не разберат, че са я имали. HPV има около 100 известни щама, част от които причиняват брадавици по ръцете, краката, лицето и т.н.

Около 30 от тях могат да засегнат гениталиите, включително ануса, скротума, ректума, шийката на матката, вулвата, вагината и пениса. HPV, който засяга генеталиите е заболяване, което се предава по полов път чрез контакт на кожа в кожа. По-голямата част от гениталните щамове на вируса са безвередни, включително типът HPV, който причинява генитални брадавици, но не всички генитални щамове са толкова безобидни.

Някои са по-високорискови и могат да доведат до различни видове рак. Ранното откриване и лечение обикновено може да предотврати това да се случи.

 

Колко често срещан е човешкия папилома вирус?

 

Изчислено е, че средно 8 от 10 души ще бъдат заразени с човешки папилома вирус в някакъв момент от живота си. Но не забравяйте, че HPV обикновено не причинява никакви симптоми и повечето хора никога няма да разберат, че са го имали. Също така наличието на вируса не означава със сигурност, че заразеният ще се разболее от рак.

От стотиците видове HPV само 13 са опасни и могат да причинят рак. Хората, заразени с някои от тези типове папилома вирус, които не са взели мерки навреме, са по-склонни да развият рак.

Другите разновидности на вируса могат да причинят генитални брадавици или да засегнат кожата на други части на тялото, най-вече ръцете и краката. Обикновено брадавиците и веруките по ръцете и краката не са опасни, като гениталния и оралния човешки папилома вирус.

 

Как се предава HPV?

 

Вирусът обикновено се предава чрез контакт кожа в кожа, най-вече рез генитален, орален или анален полов акт. Бебетата могат да развият инфекция на дихателните пътища по време на преминаване през родилния канал на заразената майка.

Инкубационния период (времето между заразяването и появата на симптоми) отнема от 2 до 3 месеца с диапазон от 1 до 20 месеца за генитални брадвици. За да се развие в рак от инфекция с високорисков HPV може да дотнеме до 10 години.

Инфекциозният период (времето, през което човек е заразен и може да зарази други) е неизвестно, но за гениталните брадавици вероятно е поне докато ги има.

 

Какви видове рак е доказано, че причинява човешкия папилома вирус?

 

Ракът на маточнат шийка е основният тип рак, свързан с HPV. Повечето раковии заболявания на вагината, вуулвата, пениса и ануса също са причинени от него. Но тези виидове рак са доста по-рядко срещани.

Човешкият папилома вирус повишава и вероятността за заболяване от някои видове рак на устата и гърлото.

HPV e отговорен за:

  • Почти всички случаи на генитални брадавици и рак на маточната шийка
  • 90% от аналните ракови заболявания
  • 78% от вагиналните ракови заболявания
  • 25% от раковите заболявания на вулвата
  • 50% от раковите заболявания не пениса
  • 60% от орофарингеалните ракови заболявания (задната част на гърлото, включително основата на езика и сливиците)

Но трябва да се отбележи, че в повечето случаи тялото се изчиства само от инфекцията, без тя да причинява проблеми. Ракът не е заразен, но HPV е и може да увеличи риска от развитие на коварната болест.

Опасно е, когато високорисков тип човешки папиломен вирус се задържи в тялото. Ако това се случи, вирусът причинява промени в ДНК на клетките и те започват да мутират. С течение на времето засегнатите клетки започват да растат неконролеруемо, което може да доведе до рак.

 

А възможно ли е HPV да причини рак на гърдата? 

 

Има все повече доказателства, които предполагат, че инфекцията с човешки папиломен вирус (HPV) може да играе ключова роля в появата и инвазивността на рака на гърдата. Изследването на връзката между HPV и този вид онкологично заболяване е валидна хипотеза поради редица причини.

Проучване от 2017 г., публикувано в „Scientific Report”, е установило, че има високорискова HPV ДНК и протеини в 42% от изследваните тъкани на рак на гърдата. Изследователите предполагат, че входната точка за HPV може да е канала на млечната жлеза през ареолата. Повечето видове рак на гърдата произхождат от епитела на млечните канали (пластове от клетки с повече от един слой).

В по-старо проучване от 2009 г, публикувано в “British Journal of Cancer”, учените откриват високорискови HPV генни последователности (анализ на ДНК проба, взета от кръв) в проби от рак на гърдата. Изследването недвусмислено демонстрира наличието на високорисков HPV в клетките на проби от рак на гърдата и клетъчните линии на рак на гърдата. В допълнение, то също така установява, че онкогениите характеристики на човешкия папилома вирус, свързан с рак на гърдата, много наподобяват на тези на рака на маточната шийка, причинен от HPV.

И в двете проучвания се откриват доказателства за наличието на високорисков HPV в тъканите на рак на гърдата, което предполага, че тази връзка заслужава по-нататъшни изследвания.

Много специалисти в областта смятат, че има вероятна причинно-следствена връзка мржду високорисковия човешки папилома вирус и рака на гърдата. Затова те препоръчват ваксиниране срещу HPV, като начин за превенция на рак на гърдата.

Все пак е важно да се отбележи, че не е неоспоримо доказана връзката между вируса и този вид рак. Въпреки че има такава хипотеза, са нужни повече изследвания, за да се каже категорично дали HPV причинява рак на гърдата или играе роля в развитието на заболяването.

 

Как може да се предпазите от човешки папилома вирус и да намалите риска от равиване на раково заболяване?

 

  1. Използвайте кондоми

Независимо от пола, използването на бариерен защитен слой като презерватив намалява риска от предавне на вируса. Важно е да се знае обаче, че презервативите не са напълно ефективни.

  1. Спрете тютюнопушенето

Тютюнопушенето затруднява тялото в изчистването на инфекцията. Непушенето означава по-нисък риск от HPV и рак на маточната шийка.

  1. Правете си прегледи

Скринингът на маточната шийка открива HPV и намалява риска от рак. Прегледите могат да установят клетъчните промени и проблемните участъци да бъдат отстранени, преди да имат шанс да стантат ракови.

  1. Сложете си ваксина срещу HPV

Тя помага за педпазване от вируса, като по този начин значително намалява риска от появата на рак на маточната шийка.

Ваксината се препоръчва и за хора с по-висок риск от развитие на заболявания, свързани с папилома вирус. Такива са например хората с ХИВ, имунокомпрометираните хора и мъже, които правят секс със същия пол.

Източници: https://www.cancerresearchuk.org; https://www.cancer.org.au; https://www.sahealth.sa.gov.au; https://www.webmd.com; https://www.ncbi.nlm.nih.gov; https://www.verywellhealth.com; https://www.nature.com; https://bmccancer.biomedcentral.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *