Как да се спасите от топлинен удар в жегата: три лесни стъпки бързо ще ви върнат към нормалното

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Доброто хранене помага да издържаме на жегата

жегата

Всеки ден може да се усети като изгарящ по време на жегата, идваща с летните месеци. Важно да се отнасяме сериозно към топлината, тъй като прегряването може да представлява риск за нашето здраве.

Топлинното изтощение, наричано още топлинна болест, е когато тялото на човек прегрява в резултат на излагане на горещина, която е сезонна. Може би си мислите, че това се случва само в резултат на интензивно движение навън в жегата без подходяща хидратация. Но когато навън е много горещо, човек дори не трябва да спортува, за да прегрее.

Как да се предпазим от топлинен удар в жегата и кой има по-висок риск от прегряване?

Винаги е важно да останем в безопасност в жегата. По време на гореща вълна сериозното отношение към безопасността при топлина и топлинния удар е по-важно от всякога.

КАК ДА РАЗЛИЧИМ ТОПЛИННИЯ ОТ СЛЪНЧЕВИЯ УДАР

При топлинен удар се прегрява цялото тяло, а при слънчевия ударът от пряката слънчева светлина пада предимно върху главата и тила.

Но последствията и от двете са много сходни – кръвното налягане пада, съзнанието е нарушено.

Основните признаци на топлинен удар:

– слабост,
– гадене,
– усещане за лепкавост на кожата, особено на дланите,
– „петна“, мигащи точки, потъмняване в очите,
– нарушено чувство за равновесие, координация на движенията.

Когато тялото се прегрее, кръвоносните съдове в кожата се разширяват, за да освободят топлина от повърхността. Затова може да се появи зачервяване на кожата и е възможно да се виждат кръвоносните съдове. Или кожата може да стане „мраморна“, което често се случва при прегряване в баня, а не на открито. По един или друг начин подобни забележими реакции на кожата са по-скоро индивидуални признаци на прегряване, отколкото универсални правила.

КАКВО ДА ПРАВИМ, АКО Е ГОРЕЩО?

1. Преди всичко трябва да нормализирате кръвното налягане. Трябва да седнете или дори по-добре да легнете на пейка (или на земята) на сянка. Ако е възможно, поставете краката си по-високо от главата. Това ще улесни притока на кръв към сърцето и мозъка.

2. Охладете тялото. Можете да се облеете с вода от бутилка: както главата, така и цялото тяло. Преместете на сянка или на хладно място.

3. След като стане по-лесно, пийте вода – необходимо е да възстановите баланса на течностите. Можете да пиете чай или кафе, но водата е най-добра.

ИЛИ МОЖЕ БИ Е ПО-ДОБРЕ ДА СЕ ЯДЕ ПО-МАЛКО В ЖЕГИТЕ?

Ако сме на сянка и не сме прегрели, тогава храната в разумни количества (без излишни прояви на лакомия) няма да наруши терморегулацията на тялото. Можем дори да „отдадем повече топлина“ чрез изпаряване, отколкото получаваме от храната.

Трябва да се храним пълноценно, балансирано, тогава горещините ще се понасят по-лесно.

АКО ПРЕГРЕЕТЕ – ВЕДНАГА НА СЯНКА…

Да приемем, че имате късмет и си почивате на море или край езерце. В този случай престоят на открито слънце от 11 до 15 часа не е достатъчен (в зависимост от типа кожа). През останалото време е по-добре да сте на сянка. Имате чувството, че прегрявате? Веднага влезте във водата, за да се охладите.

Рисковете от прегряване са по-високи при възрастни хора и при обостряне на хронични заболявания. Също така бъдете бдителни, ако сте под емоционален, продължителен стрес или умора.

МОЖЕ ДА СЪКРАТИТЕ РАБОТНИЯ ДЕН, АКО Е ВЪЗМОЖНО

Много световни специалисти препоръчва съкращаване на работния ден в следните случаи:

– ако температурата без климатик достигне 28,5 °C, се препоръчва съкращаване на работния ден с час;

– при повишаване на температурата до 29 °C – с 2 часа,

– а ако помещението се е загряло до 30,5 °C – прекъсва се работа за 4 часа.

! Lekuva.net напомня още, че работата на открито при температури над 32,5 °C се счита за опасно и екстремно натоварване.

Глобал Хелт ДЕРМАТИЛ – помага при сърбежи, екземи, напукване, дерматити, раздразнения на кожата

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *