Като Кейт Мидълтън: Онколог изброи симптомите и митовете за рак на дебелото черво

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Рак на дебелото черво днес лекарите наричат лидер в класацията на раковите заболявания

рак на дебелото черво

Рак на дебелото черво се развива незабелязано в ранните стадии. Заради това процесът е много напреднал, когато бъде открит. Ако диагнозата не се постави навреме, метастазите започват да се разпространяват както в лимфните възли, така и в по-отдалечени органи.

Експертите отбелязват, че от появата на полипи в червата до развитието на онкологичния процес може да минат 10 или повече години. В този случай няма да има специални симптоми. С течение на времето обаче се появяват предупредителни знаци.

Д-р Аркадий Беджанян

На какво определено трябва да обърнете внимание и как да откриете рак на дебелото черво, преди да се появят симптоми, обяснява д-р Аркадий Беджанян, доктор по медицина, онколог, хирург и колопроктолог.

Има определени сигнали, често наричани „червени знамена“, които показват началото на колоректален рак. Те стават причина за спешно посещение на лекар.

Опасни симптоми са:

• кръв, идваща от червата;
• влошаване на проблемите с изпражненията – както диария, така и запек, промяна във формата на изпражненията също трябва да ви предупреди;
• болка в долната част на корема;
• появата на признаци на анемия – може да се наблюдава загуба на хемоглобин поради скрито кървене, което остава незабелязано;
• влошаване на съществуващи проблеми с червата.

Можете също така да обърнете внимание на цвета на кръвта, която се появява след изхождане. При рак кръвта ще бъде тъмна, като понякога изглежда направо черна. Случва се да не е чиста, а примесено с изпражнения.

Има и нюанс – клиничните прояви на рак на червата продължават почти постоянно и не изчезват в зависимост от посещението на тоалетната

Те могат да се влошат с времето. При рак може да има малко, но повтарящо се кървене. Симптомите на рак на червата често се появяват при хора над 50 години. Ето защо след тази възраст се предписва диагностична колоноскопия, която позволява най-точно да се подозира заболяването. Но има една особеност: ако човек е имал роднина, който е бил диагностициран с рак на дебелото черво, той трябва да се подложи на първата си колоноскопия 10 години по-рано от възрастта на роднината, когато е бил диагностициран с проблема. Защото наследствеността играе важна роля за развитието на този вид рак.

Как ракът може да бъде открит в ранен стадий?

Една от възможностите за ранна диагностика е колоноскопията. Ако има полипи, особено характерни за повишен риск от дегенерация, те трябва да бъдат проверени с биопсия и отстранени. Това ще помогне за спасяването на животи.

Друго изследване, което ще помогне да се определи патологичният процес на ранен етап, е тестът за скрита кръв. Този тест може да се направи, за да се установи дали има кървене, което е невидимо за окото. Често се препоръчва да се подложите, ако има сигнали като болка, диспепсия (киселини), гадене, храносмилателни проблеми и промени в теглото към необяснима загуба на тегло.

Въпреки факта, че днес подобно онкологично заболяване е на водеща позиция, предимството му е, че при правилна диагноза и навременно лечение ракът на дебелото черво, както и на червата изобщо, може да бъде предотвратен или излекуван с по-добри прогнози.

5 мита за рак на дебелото черво, в които не трябва да вярвате

Мит 1: Аз съм на 40 години и не мога да имам рак

Всъщност, уви, ракът на дебелото черво се „подмлади“, което до голяма степен се дължи на заседналия начин на живот и неправилното хранене, голяма част от което се състои от рафинирани храни и животински протеини. И в този смисъл ракът на дебелото черво може да се счита за болест на цивилизацията. Оставено без натоварването, което храните, богати на растителни фибри (зеленчуци, плодове, бобови растения), дават на дебелото черво, то става „мързеливо“, настъпва промяна в двигателната му активност, което, от една страна, води до стагнация на изпражненията, от от друга страна, ускорява растежа на чревните бактерии, които произвеждат канцерогени.

Мит 2. Нищо не ме боли. Това означава, че съм здрав

Всъщност, в началните етапи страховито заболяване може да не се прояви по никакъв начин: с изключение на нестабилни изпражнения и тежест в ректума. Но не всеки човек е толкова внимателен към себе си, за да забележи това. В допълнение, такива незначителни симптоми често се приписват на така наречения синдром на раздразнените черва, а кървенето от ануса – на хемороиди. Докато кръвта в изпражненията е индикация за ендоскопско изследване на цялото дебело черво (колоноскопия).

Мит 3. Колоноскопията е болезнена. Носи повече вреда, отколкото полза

Всъщност тази процедура, на която всеки човек над 50 години трябва да се подлага веднъж на пет години, не е приятна, но е доста поносима. Особено ако се извършва от опитен специалист. Между другото, през последните години в тази област се наблюдава невероятен напредък. Появиха се специални средства за подготовка на червата за тази процедура, ултратънки и гъвкави ендоскопи, които позволяват безболезнено изследване на различни части на червата. А замяната на подавания в чревния лумен въздух с въглероден диоксид, който има свойството да се абсорбира и отделя от тялото, практически елиминира неприятните усещания след изследването.

Мит 4. Колоноскопията е опасна процедура: ендоскопските инструменти могат да заразят и дори да наранят пациента

Перфорация на червата по време на колоноскопия, въпреки че е възможна, е изключително рядка (вероятността е 1 на 500 случая). Що се отнася до дезинфекцията на ендоскопското оборудване, в съвременните клиники тя се извършва в съответствие с всички стандарти. Водеща позиция заема обработката на ендоскопи с помощта на автоматични машини за измиване и дезинфекция.

Накратко, около колоноскопията има много митове, но практиката доказва: колоноскопията е абсолютно поносима, безопасна и необходима процедура. И ако не искате да станете пациент на онколога, трябва да се подложите на нея.

ГЕНОТРОН – концентрирана формула с екстракт от глухарче

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *