Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Полезните качества на портокала

Истинският сладък портокал е португалският (Citrus sinensis) – вечнозелено дърво, родом от Индия и Югоизточна Азия.

Полезни качества
Широката му популярност се дължи на забележителния му вкус: от всички цитрусови плодове той има най-добри вкусови качества.

Отличителна особеност на портокала са голямото количество биоактивни вещества, които оказват благоприятно въздействие върху организма. Количеството захари в него се колебае от 8 до 12% и тяхната, значителна част е представена от фруктозата и глюкозата. Портокалите са богати на аскорбинова киселина (витамин С), органични киселини, пектинови вещества и етерични масла, които присъстват повече в кората, отколкото в меката част. За лечение се използват плодовете (както меката част, така и кората) и сокът. Портокалът съдържа поливитамини, жаждата и оказват противовъзпалително действие. Той е способен да извежда радионуклеидите от организма. Сокът му подобрява храносмилането. Ако се използва като козметично средство, той действа едновременно успокояващо и стимулиращо. Сухата кожа го обожава заради свойството му да я омекотява. Портокалът е най-богат на антиоксиданти от всички цитрусови плодове, което го прави шампион в борбата с бръчките и повяхването на епидермиса. Свежата миризма на ароматното масло от портокал влиза в състава на многобройни парфюми. Сериозни проучвания са доказали успокояващото му въздействие върху нервната система.

Противопоказания!
Портокаловият сок е противопоказен при язва, болести на стомашно-чревния тракт и гастрит с повишена киселинност.

Народна медицина с портокал:

Треска
Изпивайте на всеки 3 часа по 1 чаша сок от портокал. Той идеално утолява жаждата, която съпровожда това заболяване.

Нарежете на ситно измитата кора от 1 портокал, залейте я със 70-процентен спирт в съотношение 1:10. Оставете да престои на стайна температура 2 седмици на тъмно място. Прецедете и приемайте по 1 ч. л. 3 пъти на ден.

Обилна менструация, маточно кръвотечение
Нарежете на ситно измита кора от портокал и 1 с.л. от тази маса залейте с 1 чаша гореща вода. Сложете на котлона и варете 5 минути. Снемете от огъня и оставете да престои 30 минути. Прецедете. Приемайте по 1/2 чаша 3-4 пъти на ден.

Рани
Промивайте раните с прясно изцеден сок от портокал. Ще се изненадате от бързото им заздравяване.

Липса на апетит, запек
Яжте портокал на гладно.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *