Втори черен дроб „живее“ в нашите черва

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Учените са открили нови удивителни свойства на микрофлората. Чревните микроби могат да действат като втори черен дроб

Как бихте реагирали, ако ви кажат, че всеки човек има „допълнителен“ черен дроб? Точно така изследователите от университета Корнел (Итака, САЩ) образно описват резултатите от своята научна работа. Според получените данни такъв черен дроб… “живее” в нашите черва. Специалистите стигнаха до впечатляващо откритие, изследвайки чревната микрофлора.

В телата на бозайниците, включително и на човека, живеят милиарди микроорганизми: бактерии, вируси, гъбички. Има ги в устата, по кожата, но най-много са в червата. Цялата тази общност от микроби се нарича микробиота (на разговорен език – микрофлора). Днес се смята , че теглото на микрофлората при хората е най-малко 200 г. Всяка година учените правят нови открития за това как съжителстващите микроби влияят на тялото на гостоприемника. По този начин вече е известно, че те играят критична роля за състоянието на имунитета, за развитието на затлъстяване, психични разстройства (по-специално депресия) и дори могат да бъдат виновни за пристрастяването към алкохола.

Как бактериите регулират нивата на глюкозата

Д-р Чун-Джун Гуо

Доцентът от катедрата по микробиология и имунология д-р Чун-Джун Гуо (Chun-Jun Guo) и неговият екип решиха да разберат как микробите в червата влияят върху усвояването на хранителните вещества, получени от храната.

„Те (бактериите) „ядат“ преди нас“, обяснява ученият. „Тоест те първо преработват постъпващите вещества, задоволявайки собствените си хранителни нужди.“ Веднъж нахранени, микробите освобождават различни молекули, които пътуват из тялото. И те (молекулите) участват в различни процеси.

Д-р Гуо и колегите му разгледаха по-отблизо как се държат бактериите, ако получат аминокиселини (такива съставки се образуват по-специално по време на смилането на протеини). Не беше толкова лесно да се идентифицират любителите на тези конкретни „ястия“ в червата, отбелязват изследователите.

Защото има огромен брой разновидности на микроби и всеки има своя собствена диета

Учените са провели мащабна изследователска работа. И за да се провери правилността на заключенията, откритите бактерии бяха инокулирани в опитни мишки със „стерилни“ черва, напълно изчистени от микрофлора. Нивата на някои аминокиселини веднага спаднаха осезаемо в кръвта и червата на гризачите – „засадените“ микроби ги атакуваха.

След това изследователите проучиха подробно как точно представителите на микробиотата обработват аминокиселините. И какво се случва след това.

„Работата ни даде невероятен резултат“, горди са учените. – Оказа се, че чревните микроби, консумирайки аминокиселини, могат да регулират нивото на глюкозата в кръвта на своите гостоприемници.

Освен това се постига неочакван ефект поради факта, че бактериите отделят определени ензими, които активно влияят на метаболизма. Всичко това много прилича… точно така, на работата на черния дроб! Един от най-сложните човешки органи. „Сякаш имаме втори черен дроб, който работи в червата ни“, казва д-р Гуо.

Какво следва?

Изследователите са много вдъхновени от откритието. Новите данни могат да бъдат използвани за „манипулиране“ поведението на определени бактерии в интерес на човешкото здраве, казват експертите. От една страна е възможно да се разработят по-ефективни подходи към храненето, като се вземат предвид „апетитите“ на изследваните представители на микробиотата. В крайна сметка регулирането на нивата на кръвната захар е критичен процес. По-специално от това зависи състоянието на кръвоносните съдове и младостта на кожата.

От друга страна, експертите очакват да използват откритите механизми за създаване на нови лечения. На първо място в помощ на хора със заболявания на храносмилателната система и метаболитни нарушения.

Пет съвета за здрава микрофлора

Изследователите признават, че има още много работа за изучаване на микробиотата. Има много подробности, които все още не са ясни. Но вече е експериментално доказано: има неща, които определено са от полза за червата и полезните бактерии, живеещи в тях.

1. Не забравяйте да ядете зеленчуци, горски плодове и сезонни плодове

Желателно е те да присъстват във всяко хранене – закуска, обяд и вечеря. Най-добре е да са свежи е най-добро.

Напоследък много хора се оплакват, че такива „дарове на природата“ причиняват подуване на корема, тежест в стомаха и други неприятни усещания. Това може да се дължи на така наречените функционални нарушения на стомаха и червата. Казано по-просто, поради нервни сривове: когато нервните окончания в храносмилателните органи изпращат неправилни сигнали към мозъка. Това се случва заради продължителен стрес, след прекарани инфекции, включително Ковид и др. Как тогава да ядем зеленчуци и плодове?

В такива случаи, първо се препоръчва да започнете с малки порции. Напълно възможно е след две ябълки или круши да се „подуете“, но една или половината от една ще понесете нормално.

Второ, наблюдавайте при кои храни имате неприятни реакции. Опитайте нещо различно. И накрая, специални таблици са разработени в помощ на хората със синдром на раздразнените черва. В тях са посочени продуктите и техните количества, чиято консумация намалява риска от развитие на нежелани симптоми. Това е така наречената диета с ниско съдържание на FODMAP (примери можете да намерите в интернет по името на диетата).

2. Подхранвайте микрофлората с ферментирали храни

Те включват: ферментирало мляко, кисели ябълки, кисело зеле, кимчи (корейска закуска, приготвена от мариновани зеленчуци), японска натто соя.

3. Когато избирате ферментирали млечни продукти, търсете такива с по-кратък срок на годност

По правило те задържат повече полезни бактерии.

4. Ограничете храните и веществата, които унищожават ценната за организма микрофлора

Това са:

– антибиотици,

– продукти с консерванти,

– антихистамини (срещу алергии).
Приемайте ги стриктно според указанията.

5. Движете се повече

Най-полезните физически упражнения за добра работа на червата (така че остатъците от храна да не се застояват там и да не се развива гнилостна микрофлора) са бягане, танци, аеробика. Тоест активното движение на краката е важно.

Бодилакс
Бодилакс е 100% натурален продукт! Препоръчва се при запек и излишни килограми!

Източник: www.nature.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *