4 признака, че страдaте от дефицит на витамин K

Какви са признаците на дефицит на витамин K, опасно ли е състоянието и трябва ли да потърсите консултация с лекар?

дефицит на витамин K

Чували ли сте за витамин K? Не? Е, не сте сами. Има множество витамин, които са делч по-популярни от него, въпреки че той е също толкова необходим, колкото и останалите. Ето защо бихме искали да Ви информираме за него и да ви помогнем да разберете какви са симптомите при дефицит на витамин К.

 

Какво представлява витамин K и защо е нужен на организма?

 

Този витамин е отговорен за правилното съсирване на кръвта. Той помага на кръвта да се съсирва бързо, а липсата му може да доведе до прекомерно кървене. Хората, които използват аценокумарол имат ограничения в консумацията на витамин K, тъй като лекарството има цел да предотврати прекаленото съсирване.

Витамин K e особено важен за хора, които имат твърде разредена кръв, тъй като той може да предотврати неконтролируеми кръвоизливи в неочаквани моменти. Прекаленото разреждане на кръвта може да доведе и до инсулт в най-лошите случаи.

За предотвратяване на това е важно да се приема достатъчно витамин К. Добрата новина е, че има много храни, които го съдържат в изобилие. Общо взето всички зелени растения са чудесни източници на важния витамин.

 

Какви са симптомите, свързани с дефицит на витамин K?

 

1. Кръвоизливи

Както споменахме по-горе, когато кръвта е много разредена, е по-вероятно да страдате от кръвоизливи. Например, малко порязване може да се превърне в сериозен проблем, тъй като спирането на кървенето е много по-трудно.

Поради тази причина е важно да проверявате нивата на витамин К. Не забравяйте, че ако отидете на зъболекар или ако се подложите на някаква интервенция или малка операция, наистина можете да си навлечете проблеми.

 

2. Синини

Най-безобидният признак на дефицит на този витамин е посиняването. Това е натрупването на кръв в резултат на вътрешно кървене. Честото образуване на синини може да ви предупреди за недостиг на витамин К.

Има хора, които се оплакват, че получават синини и при най-малкия удар. От друга страна, други може дори да не знаят откъде са им синините, защото не си спомнят нищо, което би могло да ги причини. Въпреки липсата на удар, те пак се посиняват.

Ако често забелязвате, че имате синини, без да знаете откъде са те, трябва да си направите кръвен тест, за да проверите нивата на витамин К в организма си. Навременното лечение на възможен дефицит на витамин К ще позволи да се погрижите по-ефективно за състоянието.

 

3. Пурпура

Пурпурата е разпространението на лилави или червени петна в определени области на тялото поради натрупване на кръв. За разлика от синините, тези петна не изчезват. Те са най-често срещани в областта на глезена, защото това е критично място по отношение на кръвообращението.

Ако страдате от това състояние, въпреки че може да е невъзможно да се отървете от петната, които вече са се образували, може да спрете разпространението му, като консумирате повече витамин К.

 

4. Прекомерно калциране на ставите

Витамин К действа като водач за витамин D да отиде на правилните места. В резултат на това, когато нивата на витамин К са ниски, витамин D се натрупва в грешните области на тялото, като например в ставите и хрущялите.

Какво означава това? Натрупването на витамин D в тези области води и до натрупването на много калций, който може да затрудни движението. В същото време други части на костите отслабват поради липсата на необходимия калций. Ако дефицитът на витамин К е тежък, може да доведе до остра болка в ставите и като цяло да отслаби скелетната система.

 

Консултирайте се с лекар, ако имате някой от горепосочените симптоми

 

Бъдете нащрек за тези симптоми. Въпреки че повечето от тях не са сериозни, те служат като предупреждение и сигнал, че здравето Ви може да е изложено на риск. Така че, веднага щом забележите симптом, трябва да си уговорите час при лекар и да поискате пълен преглед.

 

При дефицит на витамин K, вземте Супер витамин К2 + витамин D3

 

Природният продукт Dr. Nature Супер Витамин K2 + D3 помага за подсилване на имунитета, за поддържане венците, зъбите и костите в добро здравословно състояние. Една опаковка съдържа 60 капсули, които са достатъчни за 2 месеца.

Източници: https://steptohealth.com; https://www.freepik.com/

Dr. Nature Супер Витамин K2 + D3
Dr. Nature Супер Витамин K2 + D3 – за мощен имунитет, за здрави зъби и кости

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *