ВНИМАНИЕ: при разходка в гората се пазете от борови процесионки

Тези отровни гъсеници процесионки са опасни за хората и домашните любимци и се срещат най-често от април до юли.

борови процесионки

 

Боровите процесионки (Thaumetopoea pityocampa) и дъбовите процесионки (Thaumetopoea processionea) са гъсеници, които живеят в колонии. Първите колонизират иглолистни дървета от семейството на боровете (черен бор, корсикански бор, бял бор, алепски бор, морски бор, атласки кедър и др.), докато вторите предпочитат широколистни дървета от семейство дъбови. Те получават името си от факта, че се движат в редици (процесии) една след друга.

Боровите гъсеници са оранжево-кафяви на цвят, докато дъбовите гъсеници са сребристосиви. Те са с дължина до четири сантиметра, когато са напълно пораснали. Въпреки това може да е трудно да ги различите.

Процесионката се среща в Родопите, Средна гора и южните склонове на Стара планина, където има основно дъбови и борови гори. Жизненият й цикъл продължава около 2 месеца през пролетта и началото на лятото. Гъсеницата е добре известна институциите и от Изпълнителна агенция по горите вземат мерки за разпространението й всяка година, но все пак се среща.

Вече има сигнали за пострадали кучета след контакт с борова процесионка, но тя не е опасна само за тях. Отровните й власинки са заплаха и за хората.

 

Какви симптоми причинява контактът с власинките на процесионката?

 

Ужилването от процесионните гъсеници идва от техните косми, които всъщност са отделящи се четинки. Когато тези жилещи четинки проникнат през кожата или лигавиците, те отделят отрова, съдържаща различни съединения, отговорни за токсичните реакции.

Те могат да причинят възпалителни реакции, засягащи:

• кожата (зачервяване, сърбеж, болка в кожата, локализиран оток, копривна треска и понякога малки мехури),

• очите (конюнктивит, сълзене на очите, болка в очите)

• дихателните пътища (кашлица, затруднено дишане и други дихателни проблеми)

В случай на многократно излагане, отровата в тези жилещи четинки може да причини алергии, водещи до внезапно спадане на кръвното налягане, припадък или загуба на съзнание. Можете да изпитате симптоми дори без да докосвате гъсениците: техните жилещи четинки, които се отделят след механичен контакт или когато гъсеницата се почувства застрашена, лесно се носят от вятъра.

 

Как могат да навредят на вашето куче?

 

Нараняванията при животните са локализирани предимно в устната кухина. Това се дължи на начина, по който те влизат в контакт с гъсениците – кучетата ги облизват или ядат.

Основно усложнение е некрозата на езика в различна степен, която може да бъде предотвратена или ограничена чрез оказване на много бърза медицинска помощ на животното. Могат да се появят и лезии на краката и храносмилателната система.

 

Как може да се предпазите от гъсеници процесионки?

 

• Не приближавайте и не докосвайте гъсениците или техните гнезда – това се отнася особено за децата;

• Пазете се от дърветата, в които има гнезда;

• Носете дълги дрехи, когато се разхождате в гората или близо до заразени дървета;

• Избягвайте да търкате очите си по време или след разходка;

• Измийте добре плодовете и зеленчуците, ако наблизо има зараза;

• Ако подозирате, че сте били в контакт с гъсеници, вземете душ и сменете дрехите си;

• В случай на признаци на животозастрашаваща спешност (респираторен дистрес и др.) отидете в спешното отделение на най-близката;

• Ако се забележите симптоми на отравяне, потърсете съвет от лекар;

• Ако забележите симптоми на отравяне при кучето си, незабавно го заведете на ветеринар.

 

При сърбежи, обриви и ухапвания от насекоми използвайте Глобал Хелт Дерматил

 

При сърбежи, ухапвания от насекоми, екземи, напуквания и раздразнения на кожата, може да се доверите на Глобал Хелт Дерматил. Уникалната комбинация от перуански балсам, цинков оксид, ланолин, д-пантелнол, пчелен восък, екстракт от лайка и витамин Е гарантира бързо успокоение и облекчаване на симптомите при кожни раздразнения от всякакво естество.

Източници: https://www.anses.fr; https://www.freepik.com/

Глобал Хелт Дерматил
ДЕРМАТИЛ – помага при сърбежи, ухапвания от насекоми, екземи, напукване, дерматити, раздразнения на кожата

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *