При какви заболявания помага калолечението

Калолечението в България може да се проведе на няколко места, не само поморийската кал е лечебна

калолечението

Калолечението може да изглежда на някой доста екстравагантно отстрани. Освен това, омазаният с кал човек не само изглежда зле, но и мирише лошо, заради индивидуалните характеристики на лечебната кал. Въпреки това, хората, които желаят да се лекуват по този начин, стават все повече и повече. И това е така, защото този метод е много ефективен.

На кого лечението с кал ще помогне и за кого е противопоказано ще научите от днешната статия.

Преди да говорим за ползите, нека започнем с противопоказанията при калолечението

Противопоказания за калолечение:

• остро инфекциозно възпаление на кожата, заболявания на хемопоетичните органи, туберкулоза, тумори (както доброкачествени, така и злокачествени), обостряне на хронични заболявания;
• тежки заболявания на сърдечно-съдовата система, състояние след инфаркт на миокарда,
ревматизъм в активен стадий;
• миома, маточни фиброиди, кисти на яйчниците;
• инфекциозни заболявания;
злокачествени новообразувания;
• бременност;
• разширени вени на краката;
• индивидуална непоносимост или алергия към компонентите на калта;

Консултация с лекар, преди да отидат на кални бани, трябва да направят и хората, които имат:

• алергични, кожни и андрологични проблеми;
• неврологични и урологични заболявания;
• проблеми на опорно-двигателния апарат и УНГ органите;
• заболявания на храносмилателния тракт.

Калолечението е уникален природен оздравителен продукт. Лечение с кал или пелоидолечение (от гръцката дума pelos , което означава кал) е един от най-популярните методи за естествено лечение не само в България. Калта се е образувала в продължение на няколко хиляди години чрез разлагане на продукти от флората и фауната, които са част от субстанцията на калта, в среда без кислород. Лечебната кал съдържа протеини, хормоноподобни вещества, мастни киселини, хуминови киселини, микроорганизми и безброй други вещества. Те са много ценни при лечението, рехабилитацията и профилактиката на голям брой заболявания и дават възможност за по-бързо възстановяване на организма. Лечебният ефект се дължи на биологичното, термичното, химичното и механичното въздействие на калта.

Къде в България има кални бани?

Находища на кал, които са изследвани и се експлоатират от години, има край Шабла, Русалка, Балчишка тузла, Варна, Поморие, Бургас. Калта по Черноморието като цяло е чиста и това я прави благоприятна и подходяща за директно прилагане.

Лечебна кал в България има не само край морето

Популярни, с отлична ефективност и резултати са калищата в Марикостиново и Баня, Пловдивско. Торфени находища у нас има и край Перник – село Байкал, край Михайловград – село Добри Дол, край Пловдив – в Садово и на други места. Това са по-популярните и по-проучените. Те са и най-честият отговор на въпроса къде има кални бани в България.

Поморийската кал по нищо не отстъпва на известната кал от Мъртво море

И двете имат уникален състав, който съдържа аминокиселини, витамини, хуминови киселини, смолисти вещества, битум, газове, минерални соли, микроелементи и дори природни антибиотици. Цялото това богатство прави не само калта край морето, но и във вътрешността на страната предпочитана за лечение.

При какви болести се препоръчва калолечение?

Кал може да се използва под формата на апликации и обвивки. Може и директно да се влезе в „банчето“, както го наричат лекуващите се. Калта има и вътрешно приложение. Някои видове по-фина кал може да се прилагат се с помощта на тампони. Обхватът на приложение е широк, а ефектът може да бъде забележим само след няколко процедури.

Основните показания за калолечение са:

• дисфункция на опорно-двигателния апарат;
• възстановяване след изгаряния, фрактури, наранявания, разкъсване на връзки и сухожилия;
• лечение на незаздравяващи рани, язви и кожни заболявания, акне, псориазис, екзема. В допълнение, калта помага за нормализиране на секрецията на себум, като по този начин намалява омазняването на кожата;
• някои гинекологични заболявания и репродуктивна дисфункция при жените. Калолечението помага при безплодие, сраствания, нарушения на цикъла, възпалителни женски заболявания;
• заболявания на мъжката репродуктивна система – еректилна дисфункция, простатит, импотентност;
• възпалителни заболявания на лигавиците (по-специално на устната кухина);
• заболявания на централната нервна система. По-специално, калолечението има антистрес ефект;
• респираторни заболявания;
• определени нарушения на храносмилателния тракт;
• наднормено тегло, целулит.

Сладководно калолечение

Сладководното калолечение е процедура, която лекува хронични възпаления и облекчава болката. Освен това, биостимулира (ускорява метаболизма и обновяването на клетките) и премахва излишните течности и токсини от тялото.

Лечебната кал действа върху тялото като термичен, механичен и химичен дразнител

Настъпват промени в нервната и сърдечно-съдовата система, кожата, кръвния състав, метаболитните процеси. Калните процедури ускоряват пулса на пациентите, в началото на процедурата и дишането е по-учестено. В едно с това подобряват и кръвообращението. В началото на курса на лечение хроничният болестен процес може леко да се обостри, тъй като метаболизмът се активира.

Добре е да се знае, че сладководната кал е десет пъти по-богата на органични вещества от морската, а също така съдържа и серен водород.

Калта е изключително полезна за опорно-двигателния апарат

На първо място, калолечение се препоръчва на пациенти със заболявания на ставите и гръбначния стълб. По-специално, при ревматоиден артрит (ако няма обостряне), когато ставата се огъва лошо. Калните обвивки ефективно възстановяват подвижността на ставите. Трябва обаче да знаете, че калолечението е активна термична процедура, която загрява тъканите до 42-44 градуса. Заради това е противопоказано при проблеми със сърцето (може да предизвика повишаване на кръвното налягане), щитовидната жлеза, тумори и някои урологични и гинекологични заболявания.

Калолечението може да се комбинира с прилагане на изключително ефективния гел Спонди Гард, който има 7 активни съставки, които идват направо от природната аптека. Новият гел Спонди Гард бързо облекчава болката, причинена от шипове и прищипани нерви

спонди гард гел
Новият СПОНДИ ГАРД: Спешна помощ при шипове и прищипани нерви

Между другото

Калолечението не е само за болни хора. Ако човек е здрав, тогава е полезно да се отпусне на място, на което има лечебна кал, дори за 3-4 дни, ако не е възможно за по-дълго. Освен, че визуално сменя обстановката, наспива се, успокоява нервната система, облекчава стреса, отпуска се или обратно – подлага се на стимулиращи процедури. Тези, които искат да лекуват хронично заболяване, трябва да останат поне две седмици, тъй като стандартният курс на лечение обикновено се състои от 10 процедури, плюс 2-3 дни за преглед и адаптация.

Апликациите в областта на гърба помагат за облекчаване на напрежението и в същото време подхранват и укрепват мускулите. Калта е полезна за краката и стъпалата – ще се отървете от подуване, болка и ще улеснете походката си. Малко са хората днес, които нямат проблеми с краката, поради неправилен подбор на обувки, ходене на високи токчета и преумора (деформация на стъпалото, уголемена кост на големия пръст, сублуксации и др.).

Контакти на СБР (Специализирани Болници за Рехабилитация), в които има калолечение

***

СБР Вита, клон Поморие

Поморие
ул. “Проф. Парашкев Стоянов” 12
0876/ 670048
0878/ 670083
vita_pomorie_reg@abv.bg
vita-pomorie@abv.bg

***

СБР Термал

Варна
к.к. Златни Пясъци сп. Журналист
Tелeфон: 052 355 583
Телефон рецепция: 0877 964 180
Телефон за информация: 0879 910 311
Email: sbr_varna@abv.bg

***

“СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ ТУЗЛАТА” ЕООД

Адрес : град Балчик, местност Тузлата
Мобилен : 0882 52 83 20
Имейл : sbrrezervacii@abv.bg

***

“СБР – НК” ЕАД филиал Баня, Карловско

Баня, Карловско
ул.”Липите”№ 1
ПК 4360, гр. Баня
03132 22 04
03132 22-03
baniakarlovsko@rehabilitation.bg

Източник: actualno.com, ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *