Витамин В17 и рак

Лекува ли витамин В17 рак? Може ли да се използва по време на лечение на рак В17? Химиотерапия и витамин В17 – преди, по време или след?

Витамин В17

Какво е В17 и защо толкова много се говори за него? Споровете около него едва ли ще приключат скоро. От статията ще разберете какво е В17, кога помага, може ли да навреди и има ли полза от В17 при лечението на рак.

Витамин В17 за първи път става известен през 60-те години на миналия век. Научният свят започна да коментира В17, след като един американски лекар проведе експеримент, свързан с лечението на пациент, умиращ от рак. Беше направен курс с инжектиране на на витамина, след което размерът на тумора на пациента започна да намалява. Нивото на интоксикация също тръгна надолу. Заради това учените започнаха да си задават въпроса дали витамин В17 може да лекува рак.

Витамин В17 какво е и защо предизвика научни дебати?

Витамин В17 е естествен органичен химикал, който съдържа цианид в свързана форма. Съществуват няколко имена на Витамин В17: амигдалин и лаетрил, на латински – amygdalin и laetrile. Това може да предизвика объркване – амигдалин, лаетрил или В17. И трите често се заменят едно с друго или като синоними. Първоначално с терминът амигдалин се нарича вещество от естествен произход, а думата леатрил обозначава химикал, който се появява след синтез на веществото в лабораторията.

Медицинската история разказва, че съединението за първи път е изолирано от горчиви бадеми през 30-те години на 19-ти век. Следва затишие, за да се появи науката интерес към него едва през 1952 г. Така в средата на 20-и век биохимика д-р Ернст Кребс получи витамин В17 синтетично. Веществото се оказа по-силно от естествения амигдалин.

Защо имам нужда от В17?

Амигдалинът не се синтезира в човешкото тяло. Според химическата структура веществото принадлежи към цианогенните гликозиди. Нормалните телесни клетки произвеждат ензим, който повишава устойчивостта им към цианид в малки количества. Но високите дози от витамина могат да причинят сериозно отравяне.

Фармакологично действие

Витамин В17 има токсичен ефект върху раковите клетки. Туморът не е устойчив на цианид, за разлика от нормалните телесни тъкани. Злокачествените клетки съдържат специално вещество, което под въздействието на определени химични реакции освобождава цианид от амигдалин. А той от своя страна унищожава раковата клетка.

Действието на веществото е способността да разпознава злокачествените клетки и да помага на тялото да ги унищожи. За да се случи това, амигдалинът трябва да се разложи на няколко компонента. Реакцията на разпадане възниква в резултат на химични процеси, които се задействат в момента, в който попадне в тялото. Когато витаминът взаимодейства с ракова клетка, се образуват глюкоза, циановодород и бензалдехид. Те проникват вътре в чужд обект, унищожавайки го на структурно ниво.

Защо В17 е спорен витамин?

В момента няма ясен отговор относно ефективността на лекарствата и хранителните добавки, чиято активна съставка е витамин В17. Все още има дебат в научните среди за употребата на тези лекарства по време на противоракова терапия. Някои учени са склонни да смятат, че токсичният ефект на амигдалина върху злокачествените клетки вече е доказан и е необходимо само да се подобри фармакологичната формула на лекарствата, базирани на него. Според други изследователи такава противотуморна терапия не дава резултати, тъй като допустимите за организма дози цианид не са в състояние да победят рака.

В официални източници можете да намерите данни от предклинични проучвания за ефектите на амигдалин in vivo и in vitro, както и за нивото на неговата токсичност. Въз основа на резултатите, получени преди повече от четиридесет години, се вижда, че мненията на учените отново се различават. Безопасността на лекарствата при орално и интравенозно приложение е доказана, но въпроси възникват около терапевтичния ефект.

Последните in vitro проучвания показват високо ниво на превантивен ефект. Въз основа на това се стигна до заключението, че е възможно да се стартира серийно производство на фармакологични лекарства и хранителни добавки, чиято активна съставка е витамин В17. Все още няма точни резултати от клинични изпитвания и in vivo проучвания.

Може ли витамин В17 да лекува рак?

Съвременните учени все още не са в състояние да дадат точен отговор колко ефективно витамин В17 се бори с туморите. Няма точни дефиниции в каква доза трябва да се прилага лекарството на негова основа, за да не се увредят здравите клетки. При експерименти с животни унищожаването на раковите клетки е отбелязано само при прилагане на високи дози витамин В17. Но това предизвика симптоми на отравяне с цианид.

ВАЖНО! Като се има предвид, че днес няма ясни данни за ефективността на амигдалин, официалната медицина не може да го препоръча като противоракова терапия. Въпреки това много онколози са склонни да смятат, че хранителните добавки могат да се използват като допълнение към основната терапия.

Витамин В17 за какво помага

Според резултатите от научни изследвания това вещество има селективен ефект. Витаминът е привлечен от злокачествени клетки, унищожавайки ги, без да засяга здравата тъкан. Действието му може да се сравни с действието на болкоуспокояващите.

Амигдалинът има следните ефекти върху тялото:

◎ поддържане на нормалното функциониране на храносмилателната система;
◎ подобряване на метаболитните процеси;
◎ нормализиране на кръвното налягане;
◎ намаляване интензивността на възпалителния процес при артрит;
◎ поддържане на функцията на зрителните органи;
◎ проява на хепатопротективен ефект;
◎ подобряване на функционирането на имунната система;
◎ проява на адаптогенен ефект;
◎ стабилизиране на психо-емоционалното състояние.

Всички изброени свойства на витамин В17 не са напълно проучени и имат слаба доказателствена база. Но голяма част от горното се потвърждава от прегледи на пациенти, приемащи хранителни добавки на базата на амигдалин.

Как да си набавя витамин В17

Веществото не се синтезира в тялото, така че трябва да знаете кои храни съдържат витамин В17. Високи нива на амигдалин се откриват в бадемите и ядките макадамия. В допълнение, неговите източници са моркови, млади бобови издънки, ленени семена и елда. В чиста форма витаминът се съдържа в ядките на кайсията, черешата, малината, къпината и крушата.

От къде да си купя витамин В17

Ако има нужда от по-високи дози витамин В17, можете да го закупите от онлайн магазина на Lekuva.net. Тук можете да поръчате хранителни добавки от надеждни производители, които съдържат всички необходими превантивни дози от компоненти. Удобната навигация на сайта ще ви помогне лесно да изберете правилното лекарство. За всякакви въпроси, моля свържете се с нашите консултанти.

В17 Комплекс Форте: витамин Б17 (В17 100 мг.)

B17 Комплекс Форте: витамин Б17 (B17 100 мг.) + рейши, чага, облепиха, корен от глухарче и джинджифил
B17 Комплекс Форте: витамин Б17 (B17 100 мг.)

Важно е да запомните, че самолечението може да навреди на вашето здраве. Ето защо, преди да започнете да приемате каквото и да е лекарство или хранителна добавка, трябва да се консултирате с лекар.

Източник: verywellhealth.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *