ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Одил Фернандес: 3 продукта, които убиват раковите клетки

Полезни съвети от лекар, който е преодолял рака. Какви продукти трябва да се консумират за профилактика и лечение на онкологичните заболявания?

раковите клетки
Как да спрем развитието на ракови клетки с помощта на храна?

Храни, съдържащи определени вещества, които могат да модулират различни функции в организма, и ни позволяват да поддържаме добро здраве, се наричат ​​функционални храни, а в някои случаи и хранителни добавки. Функционалните продукти имат благоприятен ефект върху една или повече функции на тялото, подобряват здравето и благосъстоянието и/или намаляват риска от заболяване. Кои от функционалните продукти имат противоракови свойства?

Продукти, които имат противоракови свойства

Лукът разплаква рака

Лукът е богат на витамини В и С, както и минерали, необходими за функционирането на антиоксидантите и отстраняването на свободните радикали. Те активират секрецията на стомашния сок, поддържат чревната флора, като по този начин помагат за премахване на токсините от тялото.

Лукът е естествен източник, богат на биофлавоноиди, включително кверцетин. Флавоноидите са активни вещества, които действат срещу туморите на дебелото черво, мозъка, при левкемия, рак на стомаха, простатата, яйчниците, шийката на матката, гърдата и др. Най-активният от всички противоракови флавоноиди е кверцитин. Червеният лук е най-богат на това вещество. Други източници на кверцетин са: ябълка, черно грозде, боровинки, черница, череша, зелен чай, магданоз и каперси.

ВАЖНО! Лукът съдържа голямо количество ензими и глюкохинин – съединение, което подобно на инсулина намалява излишната захар в кръвта, така че консумацията на лук е изключително полезна за диабетици и пациенти с рак. С регулирането на гликемията, инсулиновата секреция в панкреаса се нормализира и в резултат на това растежът на туморни клетки се инхибира.

Свойства на кверцетина, който в най-големи количества се намира в лука:

– Има ефект по време на химиотерапия: под действието на лечението резистентността на туморите намалява и по този начин се увеличава степента на преживяемост на раковите пациенти.
– Инхибира растежа и разпространението на туморни клетки.
– Индуцира апоптоза или самоубийството на ракови клетки.
– Има противовъзпалителен ефект, създавайки враждебна към туморите среда.
– Предотвратява появата на метастази.
Кверцетинът е антиоксидант и спомага за отстраняването на свободните радикали.
– Стимулира имунната система да унищожи туморните клетки.

Експериментите върху плъхове показват, че кверцетинът насърчава оцеляването и предпазва от рак, причинен от кахексия. Помага за премахване на токсина бензопирен.

Други свойства

Чесън – безапелационен избор в борбата с раковите клетки

 

В допълнение към антитуморните свойства, произтичащи от високото съдържание на кверцетин, лукът регулира нивата на холестерола, предотвратява сърдечносъдови заболявания, остеопороза и стареене на клетките.

Кръстоцветните подобряват противораковите свойства на лука

Служителите на Университета в Хайделберг инжектирали плъхове с човешки ракови клетки от панкреас и след това ги лекували с екстракт от лук и броколи. Получените резултати били невероятни. При това лечение се появили две мощни вещества: кверцетин и сулфорафан. Луковият кверцетин е способен да предизвика самоубийството на раковите клетки, да инхибира метастазите и тяхното разпространение. При наличието на сулфорафан, вещество, което се открива в броколите и други кръстоцветни растения, ефектите на кверцетина се засилват.

Консумация: Би било разумно да ги консумирате ежедневно, за да се възползвате от техните отлични противотуморни свойства. Суровият лук може да предизвика проблеми с храносмилането при хора, които имат определени проблеми с храносмилателната система, така че е най-добре да се яде варен или печен, въпреки че така съдържанието на кверцетин е намалено.

Чесън – лек за всички болести

Младият чесън също се включва в борбата срещу раковите клетки

В Египет преди пет хиляди години чесънът съвсем сериозно е бил използвана за медицински цели. Клавдий Гален, просветен лекар от времето на Римската империя, смята чесънът за панацея и го препоръчва на гладиаторите за ежедневна употреба като редуциращ агент.

Чесънът принадлежи към същото семейство растения, като лука и праза. Подобно на червения лук, той съдържа кверцетин, но освен това има вещество с антитуморни свойства – алиин , етерично масло, което е отговорно за специфичния мирис на чесъна. Алиинът се превръща в алицин при нарязаните скилидки на чесъна (заради досега с въздуха), а алицинът има противораков ефект. Но не е само той – в чесъна има двадесет вещества, алкинови производни, които са с противоракови свойства: диалил сулфид, S-алил цистеин, S-метилцистеин и др.

Освен това чесънът съдържа олигоелементи: желязо, селен, цинк, магнезий, сяра и калций. Съдържа много фруктозани (до 75%) и аргинин

Увеличеният прием на чесън е свързан с намален риск от развитие на различни видове рак: рак на хранопровода, стомаха, дебелото черво, панкреаса, кожата, белия дроб и гърдата.

Жените, които винаги предвиждат чесън в менюто си, се разболяват от рак с 50% по-малко от тези, които почти не ядат чесън.

Консумацията на 10 грама чесън на ден (една по-голяма или две по-малки скилидки) намалява възможността за получаване на рак от всякакъв вид.

Противораковите свойства на веществото алин и неговите производни (добавете към тях и кверцетина, който се намира в големи количества в чесъна):

– Помага за отстраняване на потенциално канцерогенни вещества от организма, като по този начин предотвратява риска от рак.
– Помага да се компенсира увреждането, причинено от ДНК на клетките, и да се избегне мутация на раковите клетки.
– Потиска клетъчната пролиферация.

Други терапевтични свойства на чесъна

Чесънът има антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства, т.е. се бори срещу всички инфекции. Действа като стабилизатор.

Начин на употреба. За превенция на рака трябва да се ядат между две и четири скилидки чесън на ден.

За да се осигури освобождаването на алиин и неговата трансформация в алицин, трябва да нарежете чесъна и да го оставите са се смеси с въздуха за около десет минути. След това противораковите вещества на чесъна стават активни и готови да влязат в борбата срещу рака.

За да се унищожи характерната миризма, можете да смесите чесън с целина, лимонов сок и магданоз.

Чесънът се абсорбира по-добре в готвена форма. Един лесен начин да приготвите чесън, запазвайки всички негови свойства, е да го добавите към различни зеленчукови супи. Ако премахнете кълновете (тънките зелени стъбълца, които понякога са видими в центъра на скилидката), чесънът по-лесно се храносмила.

Кръстоцветните отрязват раковите атаки

За да спрете размножаването на раковите клетки възползвайте се от многообразието на кръстоцветните зеленчуци

Говорейки за кръстоцветни, имаме предвид зеле: брюкселско зеле, бяло зеле, китайско зеле, карфиол, броколи, както и ряпа във всичките ѝ разновидности.

Кръстоцветните съдържат глюкозинолати с противоракови свойства. Най-изследваните глюкозинолати, противодействащи на рака, са индол-3-карбинол (най-често се среща в броколи) и сулфорафан (в карфиола).

Глюкозинолатите придават характерен мирис и вкус на кръстоцветните. Когато зеленчуците от семейство кръстоцветни се нарежат, ензимът мирозиназа влиза в действие, което превръща глюкозинолатите в изотиоцианати – истински противоракови агенти.

Антиракови свойства

Тези вещества, съдържащи се изключително в кръстоцветните растения, са в състояние да предотвратят и лекуват рак, тъй като предотвратяват развитието на злокачествените предракови клетки, предизвикват апоптоза на някои туморни клетки и затрудняват появата на нови, поради което туморът не може да прогресира.

Те, също така, стимулират имунната система да елиминира туморните клетки , повишавайки активността на естествените клетки-убийци с 50%.

В допълнение, те регулират нивото на естроген, циркулиращ в кръвния поток, което е особено полезно за предотвратяване на рак на гърдата. Ако кръстоцветните се консумират редовно, рискът от развитие на рак на гърдата намалява.

ВАЖНО! Кръстоцветните зеленчуци са антиоксиданти, защото са богати на бета-каротин, витамин С, селен и витамин Е. Те блокират канцерогенния потенциал на голям брой особено опасни вещества, които могат да провокират рак.

Тези зеленчуци са дезинтоксиканти, те успешно активират нашите антиоксидантни системи.

Има хора, които са много податливи на рак поради липсата на токсични вещества в телата им. Някои от тях са особено чувствителни към тютюневия дим и тъй като имат слаба антиоксидантна система, те са изложени на риск от развитие на рак на белите дробове. Но този проблем е решим, ако редовно се консумират тези чудотворни зеленчуци.

Кръстоцветните са способни да инхибират проявата на два гена, свързани с рака от генетичен произход: BRCA1 и BRCA2, които са отговорни за рака на гърдата и простатата.

ВАЖНО! Зелето и другите от неговото семейство не само предотвратяват рака, но дори могат да удължат живота на болните от рак и да предотвратят рецидив.

Броколито – първа сила в борбата срещу рака

Редовната консумация на тези растителни продукти значително намалява риска от развитие на рак на различни места: устната кухина, хранопровода, белите дробове, бъбреците, пикочния мехур, дебелото черво, гърдите, яйчниците и простатата.

За да получите противораков ефект, препоръчително е да се яде зеле и други кръстоцветни продукти три пъти седмично

ЗАПОМНЕТЕ! От всички кръстоцветни, най-ефективният противораков продукт е най-зеленият от тях – броколито.

И още – за да се запазят полезните им свойства, най-добре е този вид зеленчуци да се подлага на минимална термична обработка.

Чудесна вечеря е да си направите варени броколи (10 минути), овкусени с лъжица растително масло, лимонов сок и прясно смлян черен пипер, или салата със зеле подправена с растително масло, оцет, куркума и пипер.

 

 

От книгата на Одил Фернандес: My Anticancer Recipes: Alimentacion y vida anticancer

B17 Комплекс Форте: витамин Б17 (B17 100 мг.) + рейши, чага, облепиха, корен от глухарче и джинджифил
B17 Комплекс Форте: витамин Б17 (B17 100 мг.) + рейши, чага, облепиха, корен от глухарче и джинджифил

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *