Знаете ли този 4-минутен тест за Алцхаймер?

5 лесни думи може да ви помогнат да проверите дали ваш близък и любим човек има Алцхаймер

Алцхаймер

Мислите ли си понякога, че вашият любим човек развива болестта на Алцхаймер? Има много различни тестове за диагностициране, но днес ще ви предложим може би най-лесният от тях. Този тест показва колко е развита краткосрочната памет на човек. Това е първият удар на Алцхаймер. Предимството на този метод е, че човек дори не трябва да бъде предупреждаван, че сега ще бъде подложен на тест.

Само имайте предвид, че да подозирате не означава да сте сигурни. Това е само причина да се консултирате със специалист, а не да поставяте независими диагнози.

И така, ето го и същността на метода

В нормален разговор с любим човек направете пауза (това е задължителен момент, не можете да започнете да проверявате случайно!) и го помолете да запомни например пет числа или думи. Числата и думите не трябва да са свързани по никакъв начин една с друга. Например НЕ МОЖЕ ДА Е: месец, дата, ден, петък, година. Думите трябва да бъдат прости и разбираеми за събеседника. След това продължете разговора, но леко променете темата. След 4-5 минути помолете човека да повтори думите или числата, които сте го помолили да запомните. Въпреки това, не е необходимо да ги повтори в същия ред, както сте ги казали първоначално.

Д-р Алексей Мелехин

Човек без заболяването ще може да запомни три или четири думи или числа, докато някой, който е започнал да развива болестта на Алцхаймер в най-добрия случай ще може да възпроизведе една дума или число.

Както напомни д-р Алексей Мелехин, доцент, психоаналитик, клиничен психолог, когнитивно-поведенчески терапевт и сомнолог : „Когато говорим за невродегенеративни заболявания, това не е само болестта на Алцхаймер, но и например болестта на Паркинсон. И в двата случая по-често трябва да се изследва паметта.“ На първия етап от специалистите се използват и различни тестове. Важно е да разберете, че само лекар може да постави диагноза!

Кое е първото нещо, което хората с болестта на Алцхаймер забравят?

Проблемите с паметта са тясно свързани с деменция и общи патологии като болестта на Алцхаймер. В същото време мнозина се интересуват кое е първото нещо, което хората с такова заболяване започват да забравят? Д-р Алексей Мелехин казва, че има някои нюанси, които са от значение.

Болестта на Алцхаймер идва под няколко форми – проста и смесена форма на заболяването, варианти с добър когнитивен резерв и с лош резерв, с и без амнестичен ефект. Следователно, във всеки случай е необходимо индивидуално да се изследва, за да се разбере какво точно е заболяването.

Но все пак, ако вземем за пример средния пациент с болестта на Алцхаймер, първото нещо, което той започва да забравя, са думите. Настъпват промени в речта. В такава ситуация човек и неговите близки са изправени пред следните промени: той развива трудности при запомнянето на определени думи и определени фигури на речта. Затова основният амнестичен ефект тук ще бъде трудностите при запомнянето на думи, определени замени, когато човек не помни този или онзи термин и започва да го заменя, както му се струва логично.

С напредване на заболяването човек започва да забравя къде живее, губи информация, която му позволява да се ориентира добре в ежедневието – в по-голямата си част говорим за забравяне на ежедневните неща.

След това започват промени в разпознаването на хората. В същото време всичко е дълбоко променливо и при различните хора промяната настъпва по различен начин.

За какво трябва да внимавате?

Както самият човек, така и неговата среда трябва да бъдат предпазливи, ако започнат аспекти като трудности при актуализирането на думите. Промените в речта са много важни. За човек, който е в началото на заболяването, става трудно да конструира изречение, много усилно възприема и извлича информация. Той започва да се обърква и да променя фрази. Носи неща, които не са били там преди, и в същото време е сигурен, че е било точно така, както той го казва или прави. Това често се случва по-късно, когато автобиографичната памет на болния започне да страда и той е сигурен, че определени събития определено са се случили, въпреки че не са.

Забравата настъпва постепенно

Също така не трябва да пренебрегвате такъв сигнал като факта, че човек започва да забравя прости неща – ключове и телефон, и това забравяне е често. Освен това трябва да сте по-внимателни със ситуации, когато човека започва редовно да забравя да изключи нещо в къщата – газ, печка, светлина и т.н. Трябва да сте нащрек, когато такова забравяне се случва 5-10 или повече пъти в месеца.

Така че, ако човек започне да има проблеми с речта, автобиографията, пространствената ориентация, трудности с речта, не трябва да чакате, трябва да се свържете със специалисти, за да получите диагноза. И това е важно, тъй като времето тук, особено загубеното време, не работи в ничия полза. Ако диагнозата бъде поставена навреме, ще бъде предписана терапия, която донякъде ще забави разрушителните процеси.

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Източник: www.panatceya.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *