Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Рискът от деменция при хората с инсулт е много по-висок

Има ли връзка между развитието на деменция и прекаран инсулт?

инсулт и деменция

Когато човек получи инсулт, притока на кръв към мозъка се прекъсва и в резултат на това клетките умират или се увреждат, което в много случаи може да доведе до деменция. В научно изявление от миналата година на Американската сърдечна асоциация и Американската асоциация за инсулт учените казват, че повече от половината от оцелелите изпитват проблеми с паметта през следващата година и 1 на 3 ще бъде диагностициран с деменция в рамките на пет години.

Предварителни изследвания, които ще бъдат представени следващата седмица на Международната конференция за инсулта във Финикс, допълнително подкрепят доказателства, показващи, че инсултът значително повишава риска от деменция.

Проучването, включващо около 180 000 души, претърпели инсулт, установява, че вероятността от развитие на деменция е 80 процента по-голяма за хората с инсулт в сравнение. Рискът остава толкова висок дори след отчитане на други здравословни фактори като високо кръвно налягане, диабет и висок холестерол.

„Нашите резултати потвърждават извънредно високия риск от деменция след инсулт“, казва водещият автор на изследването д-р Раед Джоуди, асистент в университета Макмастър в Хамилтън, Онтарио, Канада, и изследовател в Института за изследване на здравето на населението, съвместен институт на Университет Макмастър и Хамилтън за Здравни науки. „Проучването показва деменцията като често срещано усложнение след инсулт и че трябва да намерим начини този риск да се ограничи.“

Раед Джоуди, водещ автор на изследването и асистент в университета Макмастър в Хамилтън, Онтарио, Канада
Раед Джоуди, водещ автор на изследването и асистент в университета Макмастър в Хамилтън, Онтарио, Канада

 

Рискът от развиването на деменция е най-голям през първата година след инсулта

 

Д-р Джоунди и неговият екип са открили, че шансовете за развитие на деменция са най-високи през първата година след инсулт.

„Деменцията рано след инсулт може да се дължи на директно мозъчно увреждане от инсулта на „стратегически“ места, които оказват влияние върху когнитивната функция“, казва Джоунди.

Анализът отбелязва обаче, че шансът за развитие на деменция след инсулт постепенно намалява. „Въпреки че рискът намалява с времето, той остава висок в дългосрочен план“, казва още авторът на изследването. Констатациите показват, че оцелелите трябва да бъдат наблюдавани за когнитивен спад скоро след инсулт и да продължат да бъдат проверявани за когнитивен спад години след събитието.

 

Как да се предпазите от инсулт?

 

Инсултът може да доведе до редица увреждания, които засягат ежедневното функциониране, включително нарушена реч, ограничени физически способности и слабост или парализа на крайниците. Добавянето на риск от деменция към този списък е още една причина да се предприемат стъпки за намаляване на възможността от инсулт. Грижата за сърдечно-съдово здраве е нещо, върху което можете да действате.

За да се намали рискът от инсулт, Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ насърчават промени в начина на живот, като увеличаване на физическата активност, здравословно хранене, спиране на тютюнопушенето, поддържане на здравословно тегло и ограничаване на консумацията на алкохол.

Те също така препоръчват да работите с лекар за контрол на диабета, кръвното налягане и холестерола, ако страдате от тези състояния.

„Почти една пета от хората развиват деменция след инсулт, предимно през първите няколко години“, казва Джоунди. „Това е важен проблем, като се има предвид, че броят на хората с инсулт нараства с времето поради застаряването на населението в световен мащаб. Има голяма нужда от разработване на нови стратегии за предотвратяване на деменция след инсулт.”, категоричен е експертът.

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com/

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *