Можем сами да подобрим ефективността на мозъка си. 3 ценни съвета от неврохирург

Неврохирург по професия и призвание, Рахул Джандиал твърди, че за подобряване на мозъчната функция изобщо не е необходимо да се приемат когнитивни стимуланти (ноотропи).

Но такива чудотворни хапчета са добре рекламирани и много хора разчитат на тях. От магнати от Силициевата долина до ентусиасти на аматьорски изследвания в областта на молекулярната биология. А  можем да повлияем на функционирането на нашия мозък и да постигнем повишена производителност без изкуствени стимуланти. За да направите това, просто пробвайте няколкото съвета от неврохирурга д-р Джандиал.

Jandial асистирал на хирурзи, докато все още е студент по медицина в Калифорнийския университет. Той веднага разбира какво е призванието му. Но смята, че абсолютно не е необходимо да си специалист в областта на неврохирургията, за да се възхищаваш на изумителните възможности на човешкия мозък.

Ето ги трите ценни съвета как да направите мозъка си по-ефективен

Джандиал бил загрижен, че на хората се натрапват „вълшебни“ хапчета, които уж ще им помогнат да постигнат оптимална мозъчна ефективност.

Всъщност няма доказателства за ефекта на тези хапчета върху умствените способности. Те просто подобряват работоспособността и това е всичко. Ако искате наистина да увеличите производителността на мозъка, тогава имате нужда от други методи, различни от хапчета, твърди неврохирургът.

Метод 1: Не закусвайте два дни

Сега много хора си организират дни на гладуване, тоест понякога гладуват. Някои световни религии също насърчават вярващите да постят. Според Jandial този подход е наистина полезен за мозъка и това се потвърждава от клинични изследвания.

Временното въздържание от храна събужда сетивата и подобрява работата на мозъка. Самият неврохирург също практикува гладуване – от 9.00 до 17.00 часа той се храни нормално, а след това пие само вода и чай в продължение на 16 часа, като по този начин повишава собствената си когнитивна продуктивност.

Според лекаря отказът от храна в продължение на 16 часа помага така:

  • Увеличава естествените фактори за развитие на мозъка.
  • Развива невронните връзки.
  • Увеличава скоростта на обработка и запаметяване на информация.
  • Подобрява когнитивните способности.

Лекарят е провел няколко проучвания, които показват, че временният отказ от храна предотвратява развитието на такива тежки невродегенеративни заболявания като Паркинсон и Алцхаймер. Не е чак толкова трудно да изкарате 16 часа без да ядете – просто пропуснете закуската, коментира докторът.

Между другото, теорията, че закуската е най-важното хранене за деня, няма научна основа. Неврохирургът практикува гладуване по 16 часа само в понеделник и четвъртък (не можете да гладувате толкова дълго няколко дни подред). Тоест в тези дни той пропуска закуската. Но преди да използвате метода му, все пак трябва да се консултирате с лекар, тъй като тялото на всеки човек е индивидуално. А гладуването е напълно противопоказано за някои хора – предимно деца, възрастни и бременни жени.

Втори метод: дълбоко дишане

Ако се налага да решите труден проблем, тогава най-напред трябва да успокоите мозъка си. Бавното дишане ще ви помогне за това. Достатъчно е да вдишате през носа, като броите до четири, след което задръжте дъха си за няколко секунди и бавно издишайте, като също броите до четири.

Лекарят препоръчва да използвате тази дихателна техника два пъти на ден, тя ще успокои вашите неврони, ще организира мислите ви и ще ви помогне да се подготвите за работа. След дихателното упражнение мозъкът ще стане по-активен. Освен това ще стане възможно да се контролират импулсивните пориви.

Трети метод: вертикална позиция

Мозъкът работи по-продуктивно, когато човек стои или ходи. Когато тялото е в изправено положение, мозъкът се захранва с BDNF, тоест с невротрофичен фактор, който е протеин. Той запазва преобладаващия брой нервни клетки и по този начин подобрява предаването на сигнали между тях.

За да активирате умствената си дейност понякога е достатъчно само да заемете вертикална позиция, да използвате дихателни техники или да пропускате закуската два пъти седмично, уверява д-р Джандиал.

Източник: econet

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *