6 признака, че чревната микрофлора е нарушена

Чревната микрофлора (или чревен микробион) се отнася до всички микроби в червата, които действат като отделен орган, който е от решаващо значение за човешкото здраве

чревната микрофлора

Чревната микрофлора е съставена от бактерии, микроби и гъбички, които приблизително тежат колкото мозъка на възрастен човек. С увеличаване размера на мозъка, се увеличава и чревния микробион. Това все още кара учените да правят връзка между чревното здраве, мозъчната активност и благосъстоянието на целия организъм.

Знаете ли, че поради тясната връзка между червата и мозъка, дисбалансът на микрофлората в червата може да доведе до проблеми с паметта и дори тревожност?

Нашите черва са дом на много бактерии, известни като чревна флора. Въпреки че важността им не е призната от дълго време, сега е доказано, че чревната микрофлора е от решаващо значение за регулирането на храносмилането и метаболизма, както и за силата и добрата работа на имунитета.

В здравото тяло тази група полезни бактерии регулира рН-то на храносмилането и от своя страна създава защитна бариера срещу инфекции, които водят до заболяване.

Въпреки това, поради лошо хранене, честа употреба на антибиотици и стрес , тяхната дейност може да бъде нарушена, създавайки дисбаланс , който застрашава човешкото здраве.

Последствията от това могат да се проявят като набор от реакции, които в началото може да изглеждат незначителни, но с течение на времето е възможно да се превърнат в хронични проблеми, които са трудни за лечение.

Признаци, че чревната микрофлора е извън контрол

1. Микрофлора и проблеми с храносмилането

Тъй като бактериите живеят и растат в червата, дисбалансът им причинява негативни реакции в храносмилателната система.

Това се случва, защото вредните микроорганизми могат да се размножават неконтролируемо. Така те започват да влияят на процесите, които са отговорни за разграждането на храната и усвояването на хранителните вещества.

В резултат на това количеството киселина и токсини в стомаха се увеличава, което от своя страна води до следните неприятни симптоми:

✔ газове и метеоризъм;
✔ подуване на корема;
✔ стомашни киселини;
✔ киселинен рефлукс;
✔ дуоденални язви;
✔ гастрит;
✔ диария;
✔ запек;
✔ синдром на раздразнените черва.

Здравият чревен микробиом контролира здравето на червата, като комуникира с чревните клетки, смила определени храни и предотвратява полепването на болестотворни бактерии по стените на червата.

2. Проблеми с паметта

Въпреки че мнозина не знаят за това, нашите черва имат тясна връзка с мозъчната дейност и следователно дисбалансът може да причини негативни реакции в когнитивните процеси.

Чревната микрофлора участва в производството на няколко важни невротрансмитери и когато нейният баланс е нарушен, това може да доведе до проблеми с паметта, тревожност и други симптоми, които засягат мисловните процеси.

3. Липса на важни хранителни вещества

Добрите бактерии в червата са от съществено значение за правилния синтез на витамини, минерали и други хранителни вещества, от които се нуждаем.

Ако излязат извън контрол, стават вредни, храносмилателните процеси се забавят и способността на човешкия организъм да усвоява оптимално хранителните вещества намалява.

В началото е трудно да се забележи, защото тялото ни съхранява хранителни вещества, но след това се появяват редица симптоми, които показват ниски нива на важни хранителни вещества.

Ето най-често срещаните видове този дефицит:

✔ витамини D, K, B7 и B12;
✔ минерали магнезий и калций.

4. Кожни проблеми

Има много вътрешни и външни фактори, които са свързани с нарушения, които засягат здравето на кожата .

Чревното здраве е особено тясно свързано със състоянието на кожата, като се има предвид важната роля на червата в отстраняването на токсините и усвояването на хранителните вещества.

Наличието на някое от следните кожни заболявания може да показва проблеми с дисбаланса на чревните бактерии:

✔ акне;
✔ розацея;
✔ псориазис;
✔ екзема.

5. Автоимунни заболявания

Автоимунните заболявания се класифицират като хронични, защото тялото атакува себе си в опит да се пребори с елементи, които погрешно възприема като опасни.

Това затруднява диагнозата и лечението, главно защото първоначалните симптоми често се бъркат с някои често срещани дребни проблеми.

Въпреки че има много причини за появата на подобни заболявания и те трябва да бъдат анализирани от експерт специалист, не трябва да се изключва възможността те да са свързани с проблеми с чревната микрофлора.

Ето само някои от тези заболявания:

✔ ревматоиден артрит;
✔ автоимунен тиреоидит (тиреоидит на Хашимото);
✔ възпалително заболяване на червата
✔ целиакия (непоносимост към глутен);
✔ диабет тип 1.

6. Хроничен стрес

Стресът е емоционален дисбаланс, който обикновено се причинява от много вътрешни и външни фактори.

Докато някои стресови ситуации не могат да бъдат избегнати, те могат да възникнат и като реакция на дисбаланс на чревните бактерии.

В тези случаи се повишава нивото на хормона кортизол, който заедно с токсините потиска производството на хормони, отговорни за доброто ни настроение.

Моделът на хроничен стрес, при който се появяват рецидиви, въпреки предприемането на необходимите стъпки за борба с него, е ясен знак за нездравословни черва.

Ако забележите някой от тези проблеми, значи не е късно да подобрите хранителните си навици и да подредите така важната за нашето здраве чревна микрофлора.

Започнете да се храните правилно, избягвайте токсините – тези прости препоръки ще ви помогнат да си спестите сериозни проблеми.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *