Дийпак Чопра: 7 дни, които ще променят живота ви към по-добро

Бъдете по-активни, хранете се балансирано, наслаждавайте се на всеки нов ден. Дийпак Чопра говори за това как да направите живота си по-добър само за една седмица

Дийпак Чопра

Много хора само мечтаят да се променят, но не правят нищо конкретно, за да се случи промяната, казва Дийпак Чопра. Често банален мързел, вкоренени навици, страх от напускане зоната на комфорт и други пресилени причини стоят на пътя на трансформацията. Разбира се, да започнеш нов живот за един ден е доста трудно. Преобразяването може да става постепенно или да се случва бавно, но не бива да се отлага.

ПОНЕДЕЛНИК: ПРЕВРЪЩАНЕ НА ПАСИВНОТО В АКТИВНО

В понеделник заменете всички пасивни вечерни дейности (гледане на телевизия, компютърни игри и висене в социалните мрежи) с нещо активно – например разходка из квартала, пътуване до близък град или урок по танци. Опитайте се да ходите повече пеша и по-често да се качвате по стълбите, вместо с асансьора.

Не се ограничавайте само до физическа активност. Станете по-активни в работата и в личния си живот. Предложете нови решения и теми за обсъждане на близките ви, както и на хората, с които работите. Уговорете среща с приятелите си не в кафене, а например на стена за катерене.

„Винаги, когато заменяте пасивната дейност с активна, затвърдете положителния модел в ума си, като си кажете: „Сега съм активен“, съветва Дийпак Чопра.

ВТОРНИК: СМЕНЕТЕ СКУЧНОТО С ЯРКО

Дийпак Чопра

Какво може да оживи и оцвети един обикновен делничен ден? Ярък маникюр, грим или нетривиален аксесоар, салата от цветни зеленчуци, плодово смути, комедия.

„На този ден носете дрехи с ярки цветове и яжте пикантни или цветни храни. Гледайте видеоклип с дъгата в YouTube или застанете до фонтан, за да видите как светлината се пречупва, образувайки многоцветна дъга.“, предлага индийският гуру.

Всеки път, когато правите избор в полза на нещо необичайно ярко, похвалете себе си за това действие.

ОКОЛНА СРЕДА: УДИВИТЕЛНА ВМЕСТО МОНОТОННА

Дийпак Чопра казва: Познатите неща правят живота комфортен, но съществуването би било скучно без щипка вълнение и наслада. Затова променете нещо, което правите всеки ден. Закусете в кафене, а не у дома, поръчайте си екзотичен и пикантен билков чай ​​вместо обичайното кафе, минете по нов маршрут за работа и по пътя обърнете внимание на интересни магазини, необичайни сгради и различно облечени хора.
Не забравяйте да направите нещо ново и в личния си живот. Напишете на партньора си любовна бележка или текстово съобщение. Направете каквото е необходимо, за да изпитате вълнение и изненада.

ЧЕТВЪРТЪК: ПРЕВРЪЩАНЕ НА СТАРОТО В НОВО

„В четвъртък изхвърлете цялата остаряла храна от хладилника. Купете си пресни плодове и зеленчуци. Поставете свежи цветя на масата. Забележете нещо ново за стар приятел и му кажете за това.“

Подредете гардероба си и решително се отървете от всички неща, които не сте носили дълго време. Старите неща заемат място и пречат на появата на нещо ново. Колко пъти сте се отказвали да си купите модерна рокля, защото гардеробът ви вече е твърде пълен? В крайна сметка носите неща, които вече не харесвате. Разтоварете мецанина и бюрото, подредете документите, изхвърлете миналогодишните списания.

Направете място за новото във вашия живот. Най-вероятно изхвърлянето на няколко кашона с боклук в контейнера също ще ви помогне да почувствате емоционално облекчение.

ПЕТЪК: ОПТИМИЗЪМ ВМЕСТО ПЕСИМИЗЪМ

В петък се опитайте да намерите нещо положително дори в най-неприятните моменти. Това не винаги е лесно да се направи – оплакването от несъвършенството на света или несправедливостта на съдбата е много по-лесно.

„Мислете за нещата и събитията от гледна точка на надеждата, новите възможности, човешката доброта и изцелението. Намерете възможности да помогнете на страдащите или хора в беда, и се въздържайте да ги обвинявате за случилото се.“

Как можете да промените този свят към по-добро? Направете дарение за благотворителност, станете доброволец, дарете стари дрехи (които сте изпразнили от гардероба си предния ден), засадете дърво, започнете да сортирате боклука.

Подсилете и укрепете новата нагласа в ума си, като си кажете: „Сега правя нещо важно за бъдещето“.

СЪБОТА: ПРЕВРЪЩАНЕ НА РАБОТАТА В ПОЧИВКА

Уикендите са предназначени за почивка, но твърде често сме принудени да носим работа вкъщи и да вършим неща, които отнемат часовете за отдих. Това ни лишава от възможността да превключим, да се възстановим и да излезем от рутината. Или прекарваме почивния ден в излежаване на дивана пред телевизора или в сърфиране в интернет.

Решете предварително какво ще ви даде усещане за обновление и удоволствие. Станете рано, направете някакви упражнения или гледайте изгрева, пригответе здравословна закуска за цялото семейство, разходете се в парка или в близката гора, рисувайте с тебешир по асфалта заедно с децата.

Тези дейности ще ви помогнат наистина да възстановите силите си, да почувствате спокойствие и да станете по-малко раздразнителни.

НЕДЕЛЯ: ВДЪХНОВЯВАЩА ВМЕСТО ОБИКНОВЕНА

Неделя е прекрасен ден за духовна трансформация. „Четете ободряваща духовна литература или поезия. Възхищавайте се на произведения на изкуството, слушайте музикални шедьоври – изберете това, което храни душата ви.”, съветва Дийпак Чопра.

Относно експерта

Дийпак Чопра е ендокринолог, специалист по аюрведа и алтернативна медицина, автор на повече от 80 книги за духовно самоусъвършенстване и себепознание. Сред тях са „Седемте духовни закона на успеха“, „Адекватният сън. Пълна програма за преодоляване на безсънието”, „Идеално храносмилане. Ключът към балансиран живот.“

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *