Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Каква физическа активност намалява риска от рак?

Поддържането на физическа активност може да помогне да отслабнете или да поддържате здравословно тегло, което намалява риска от 13 различни вида рак

рак

И ако тренирате много, това може да помогне за предотвратяване на рак на гърдата и червата.

Активността е от значение – поддържа тялото и ума здрави, предотвратява болести и има много други предимства.

Не всички видове рак могат да бъдат предотвратени, но има доказани начини, по които може да намалите риска от онкологични заболявания.

Австралийски учени, в колаборация с колеги от Англия, направиха откритие в областта на здравето. Те заключиха, че ежедневните упражнения помагат в борбата и пазят от рак. Какви са тези упражнения?

Проучването, озаглавено „Връзката между периодичната енергична физическа активност и ранна внезапна смъртност“ е публикувано в списание Nature. Лекари от университета в Сидни (Австралия), Оксфордския и Лондонския университети (Великобритания) са изследвали данните на 25 хиляди души, чиято средна възраст е 61 години. Преди това тези хора не са спортували.

Участниците в експеримента носеха ръчни тракери, с помощта на които да може да се проследи връзката между физическата активност и заболяванията на сърцето и кръвоносните съдове.

Това, че интензивните аеробни упражнения укрепват сърдечно-съдовата система, е отдавна известен на лекарите и проучването го потвърждава.

Средно всеки доброволец е бил проследяван около 7 години. Резултатите показват, че физическата активност за поне 3-4 минути всеки ден намалява риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания с 48-49%. Говорим за кратки упражнения, които увеличават пулса – например бързо изкачване на стълби, джогинг по улицата и т.н.

При това изследване учените обърнаха внимание на статистиката за смърт от рак

Според техните наблюдения, доброволци, които са извършвали интензивни физически упражнения всеки ден в продължение на 3-4 минути, са имали 40% по-малък риск от развитие на всякакъв вид рак, отколкото тези, които не са го правили. И по принцип те са имали по-добро здравословно състояние в сравнение с онези, които изобщо не са се занимавали с физическа активност.

Кардиото пази от рак?

Изследователите подчертават, че краткото кардио натоварване е достъпно за всички, които не са приковани на легло, а ефектът от него просто се подценява от хората. И колкото по-често правите такива упражнения, толкова повече ползи носите за себе си. Правейки редовни упражнения, вие оставяте потенциалния раков тумор без „хранене“. В допълнение, упражненията намаляват нивото на глюкозата и липидите в тялото. Точно те насърчават растежа на раковите клетки.

Дори обикновеното ходене, казват учените, намалява риска от преждевременна смърт. Ако трябва да избирате някакъв вид спорт, който е достъпен за по-възрастни хора, тогава специалистите препоръчват да се спрете на бадминтон. Този вид физическа активност дава необходимото кардио натоварване, не изисква допълнително оборудване и специална зона, на която да се практикува, а цената на оборудването (ракети и перца) е сравнително ниска.

Как упражненията и активността помагат за предотвратяване на рак на гърдата?

Има достатъчен брой научни доказателства, от които става ясно, че кардио упражненията могат директно да предотвратят рака на гърдата, по начини, които не са свързани с нашето тегло.

Ето 2 възможни начина, по които активността може да предотврати рак на гърдата:

Намаляване на хормоналните нива

И активността, и количеството мазнини, могат да повлияят на нивата на някои видове хормони в тялото. Хормоните са химически „съобщения“, които се движат из тялото, за да кажат на различните части какво да правят.

Естрогенът и инсулинът са хормони, които могат да насърчат клетките на гърдата да се делят по-често. Ако клетките се делят твърде много и растат извън контрол, това може да доведе до рак на гърдата.

Тъй като поддържането на здравословно тегло и извършването на много активност може да намали нивата на естроген и инсулин в тялото, това може да предотврати рака на гърдата.

Подсилване на имунната система

Физическата активност може да даде тласък на имунната система и да я накара да работи по-ефективно. Това означава, че тялото става по-добро в атакуването на клетки, които могат да се превърнат в ракови. След това то може да премахне тези клетки, преди да причинят вреда.

Как упражненията и активността помагат за предотвратяване на рак на червата?

Вече е ясно, че повече движение и по-малко седене предпазва от рак на червата, като помага да се поддържа здравословно тегло. Има също доказателства, че високата физическа активност може директно да намали риска от рак на червата.

Това са някои от възможните начини, по които активността може да помогне за предотвратяване на рак на червата:

По-бързо придвижване на храната през червата

Червата помагат на тялото да използва храната, която ядем, и разгражда всичко, от което не се нуждае (под формата на изпражнения).

Да бъдем активни помага за по-бързото придвижване на храната през тялото. Това означава, че всичко вредно в хранителните отпадъци прекарва по-малко време в червата, което може да помогне за предотвратяване на рак на червата.

Намаляване на възпалението

Възпалението е нормален начин, по който тялото реагира на някакво увреждане. Но ако се случва прекалено често, това може да накара клетките да се размножават повече и по-скоростно, увеличавайки риска от рак.

По-малкото количество телесни мазнини намалява нивата на възпаление, включително и в червата.

Източници: cancerresearchuk.orgayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *