Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Грип удря сърцето: пет правила за защита от кардиолог

Професор Филип Копилов изброява пет важни правила за защита на сърцето по време на грипната епидемия

Сърцето може да пострада, ако грипът не се лекува адекватно и навреме. Неговите характерни признаци са: рязко повишаване на температурата до 39 градуса и повече, болки в цялото тялото, силно главоболие, слабост, суха кашлица.

Според проучванията грипът тип А е особено опасен и може да причини сериозни сърдечни усложнения. Според данни на СЗО 9,7% от пациентите, т.е. почти всеки десети, развиват миокардит. Това е възпаление на сърдечния мускул, което може сериозно да наруши работата му.

Как да предпазим сърцето по време на грип? Професор Филип Копилов, кардиолог и доктор по медицина дава 5 важни правила. Кои са те, ще разберете от днешната статия.

ПРАВИЛО 1: ПОБЕДЕТЕ ТЕМПЕРАТУРАТА

При температура над 38,5 градуса сериозно се повишава натоварването на сърдечно-съдовата система. Това е особено опасно за децата и възрастните хора. Всички останали също не трябва да търпят, надявайки се, че високата температура ще помогне за „бързото убиване на инфекцията“. За да предпазите сърцето, лекарите съветват да вземете антипиретик.

Професор Филип Копилов

Последните препоръки са: най-ефективните и безопасни средства за сваляне на температурата по време на грип, ТОРС (тежък остър респираторен синдром) и ковид са ибупрофен и парацетамол. Не забравяйте да прочетете раздела за противопоказания в инструкциите и да спазвате посочената дозировка.

ПРАВИЛО 2: КОНТРОЛИРАЙТЕ НАЛЯГАНЕТО И ПУЛСА

При грип, както и при ковид, кръвното може да се вдигне и пулсът да скочи. Последното ще усетите ако имате тахикардия – учестен пулс. Главоболие, зачервяване на лицето, гадене могат да сигнализират за повишаване на кръвното налягане.

– При болните от грип повишаването на кръвното налягане и пулса често се дължи на високата температура – обяснява лекарят. – В такива случаи след прием на антипиретик показателите се нормализират.

Ако след половин час апаратът за кръвно показва повече от 140/90, трябва да се консултирате с лекар за необходимостта да вземете хапче за намаляване на налягането. Най-лесният начин е да посетите личния лекар или да повикате Спешна помощ ако ви е много зле.

При ускорен сърдечен ритъм кардиологът може да предпише лекарства от групата на бета-блокерите. Но това изисква специални показания (определени диагнози, висок риск от инфаркт и др.). Следователно е необходим пълен медицински преглед и изследвания, ако са назначени.

Ако не сте в състояние да отидете до кабинета на личния лекар или до Спешното, планувайте срещата с лекаря от дома. Например, може да използвате някои приложения, които предлагат онлайн консултация с различни специалисти. Такива са Супердок, EasyDoc, Healee и Хелтико.

ПРАВИЛО 3: НЕ ПРЕКЪСВАЙТЕ ХИПЕРТОНИЧНОТО ЛЕЧЕНИЕ

Ако сте приемали лекарства за високо кръвно налягане, за понижаване на холестерола или други „сърдечни” лекарства, преди да се заразите с грип, не си правете почивка.

„Много често има ситуация: о, имам грип, трябва да го лекувам, засега ще отменя останалите хапчета“, дава пример д-р Копилов. „И два дни по-късно, хипертоничната криза е налице.“

Единственото изключение, когато дозата може да бъде намалена или лекарството за хипертония временно спряно, е рязък спад на налягането, обяснява лекарят. Това понякога се случва на фона на интоксикация и други реакции при грип. В този случай не забравяйте да се свържете с вашия лекар и да се договорите за пауза в приема на хапчетата или промяна на дозата.

Що се отнася до статините (лекарства за понижаване на холестерола), проучванията показват, че сърдечно болните, които не са спирали приема на такива, понасят много по-леко ковид, припомня експертът. Възможно е така да е и при грипа.

ПРАВИЛО 4: НАБЛЕДВАЙТЕ ЗА ОПАСНИ СИМПТОМИ

Следните признаци могат да сигнализират, че грипът е причинил сърдечно усложнение:

– Има усещане за недостиг или липса на въздух;

– Влошена толерантност към движение, физическо натоварване. Например, по-рано спокойно сте изкачвали 3-4 етажа, а сега се задушавате и имате усещането, че сърцето ви бие в гърлото;

– Дестабилизирано кръвно налягане, включително повишаване на фона на приема на лекарства за хипертония, които преди са помагали;

– Появили са се нарушения на сърдечния ритъм – прекъсвания, ускоряване или забавяне на сърдечните контракции;

– Има болка или усещане за тежест в гърдите.

Във всички тези случаи трябва да посетите лекар.

ПРАВИЛО 5: СЛЕД ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ, НАПРАВЕТЕ ЗАДЪЛБОЧЕН МЕДИЦИНСКИ ПРЕГЛЕД

По време на такъв медицински преглед се обръща специално внимание на показателите за работата на сърцето и определяне на сърдечно-съдовите рискове. Затова има смисъл да се ходи на преглед след грип, съветва проф. Копилов. Не е излишно и да се направят пълни кръвни изследвания и лабораторен анализ на урината.

Ковид изглеждаше страшно, заради мерките, които световната пандемия наложи. Но, грипът, с който уж всички сме свикнали, не бива да се подценява. Затова не е добра идея нито да се лекува между другото, нито да се пренебрегват съветите на лекарите, които настояват да се направи анализ на физическото състояние след като човек го е преболедувал по-тежко. Това важи както за по-възрастните хора, така и за децата, но и останалите не трябва да пренебрегват последвалите грижи след преболедуване.

ВАЖНО

Най-доброто средство за защита, което доказано намалява риска от всякакви усложнения, включително сърдечни увреждания, при грип, е ваксинацията, подчерта професор Филип Копилов. Инфекционистите обясняват, че е възможно човек да се ваксинира и сега, на фона на повишаване на заболеваемостта. Въпреки това е важно да се сведе до минимум контактът с други хора в рамките на 5-7 дни след ваксинацията. Или, алтернативно, тези дни трябва да носите маска на обществени места – това значително намалява риска от инфекция.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *