Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Естествен статин: Как магнезият помага за понижаване на холестерола?

Магнезият действа като естествен статин, намалявайки излишния „лош“ холестерол и триглицериди

магнезият
Магнезият е необходим и полезен минерал за добрата работа на човешкия организъм

Същевременно, магнезият действа за увеличаване на „добрия“ холестерол, казва известният американски кардиолог Уилям Дейвис.

Магнезий или статини?

Да припомним, че статините са най-популярните лекарства, които се използват за понижаване на холестерола в кръвта. Предписват се за предотвратяване на инфаркти, инсулти и други усложнения, които причинява атеросклерозата. Понижавайки холестерола в кръвта, те предотвратяват образуването на холестеролни плаки в съдовете.

Ефективен ли е магнезият като статин?

Не са провеждани подробни сравнителни проучвания. Но на учените и на лекарите е ясно, че този елемент понижава холестерола и прави много от всичко полезно за кръвоносните съдове. Освен това е доказано, че при липса на магнезий статините изобщо не намаляват холестерола. Ако предписания статин не се комбинира с магнезий, ефект от него няма да има. Добавянето на магнезий значително повишава ефективността на тези лекарства. Ако ги приемате, а холестеролът не намалява дори с увеличаване на дозите (това често се случва), струва си да проверите нивото на магнезий в организма.

Учените ненапразно сравняват механизма на действие на магнезия със статините. Защо?

На този въпрос отговаря Анатолий Скални, доктор на медицинските науки, професор и ръководител на Лабораторията по молекулярна диетoлогия към Университета Сеченов (Москва).

Професор Анатолий Скални,

– Това се дължи на факта, че магнезият, подобно на статините, действа на ензим, който се нарича HMG-CoA редуктаза. Този ензим играе ключова роля в синтеза на холестерол в черния дроб. И магнезият, и статините инхибират работата му, и по този начин намаляват производството на холестерол. Но ефектите на магнезия не се ограничават до това. Той влияе върху активността на повече от 300 ензима в нашето тяло. По този начин се осъществява регулацията както на енергийния метаболизъм, така и на метаболизма на мазнините и въглехидратите. Освен това, магнезият доказано предпазва от развитие на диабет, уролитиаза и депресия.

Нерви, хипертония, кръвоносни съдове и калцификация

Действието на магнезия върху нервната система е комплексно и, освен всичко друго, има седативен ефект. Той намалява нивото на стрес, което е много важно за хората със сърдечно-съдови заболявания. Например при пациенти с хипертония подобно действие помага за намаляване на кръвното налягане. Но онова, което е много важно – магнезият действа допълнително и директно върху самите съдове, като ги отпуска.

Хипертонията е рисков фактор при атеросклероза. В този случай магнезият има двоен ефект. Първо, той инхибира синтеза на холестерол, вече стана дума за това. И второ, предотвратява отлагането на калций по стените на кръвоносните съдове. По този начин предпазва от калцификация – това е най-опасната форма на атеросклерозата. В такива атеросклеротични плаки с калций най-лесно се образуват кръвни съсиреци, причинявайки инфаркти и инсулти.

Къде е скрит магнезият?

– С една дума, магнезият е един от най-важните елементи за нормалния живот и здраве на нашето тяло, продължава професор Скални. – Недостигът му може да провокира споменатите по-горе заболявания. Недостигът на магнезий е свързан не само с храненето, но и с нарушаване на неговото усвояване при заболявания на храносмилателния тракт, повишена консумация на сладки храни по време на хроничен стрес, захарен диабет и работа във вредни индустрии, загуба поради приема на диуретици (много от тях премахват магнезия и калия).

Има три основни начина да получите достатъчно магнезий

Първият е правилното хранене с консумацията на голям брой храни, богати на магнезий (виж списъка по-долу). Те включват хляб и други тестени изделия, произведени от пълнозърнесто брашно или трици. Факт е, че в триците на зърното има много магнезий, който се губи при смилане и рафиниране. В бялото брашно магнезият практически отсъства. Много магнезий в различни семена, зърнени храни, бобови растения, билки, банани и някои плодове.

Вторият начин е приема на храни, обогатени с магнезий, цинк и редица други елементи. Трябва много да се внимава при покупката на такива храни (най-често бисквити от пълнозърнесто брашно и десертни блокчета).

Третият начин за премахване на дефицита на магнезий е приема на хранителни добавки с този елемент. Често това са витаминно-минерални комплекси или магнезиеви препарати в комбинация с калий – тези елементи действат отлично, когато са в тандем.

Продукти с най-много магнезий

Съдържание на магнезий в милиграми:

  • Пшенични трици – 590;
    Тиквени семена – 535;
    Слънчогледови семки – 420;
    Леща за готвене – 380;
    Покълнали пшенични зърна – 250;
    Соя – 247;
    Млечна суроватка на прах – 180;
    Орехи сурови – 150-260;
    Кафяв ориз – 120;
    Елда – 78;
    Морска риба – 20-75;
    Кайсия, праскова, стафиди – 50-70;
    Стриди – 40;
    Банани – 35;
    Говеждо месо – 12-33.

Забележка: данните са за 100 грама продукт.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *