Хлебно щастие: възможно ли е да отслабнем с хляб, подходящ ли е за супа и какви са ползите за здравето?

Дори и нарязания заводски хляб е богат на здравословни фибри

хляб

Напоследък белият хляб е заклеймяван като източник на всички грехове на нашия прекалено охранен живот. Пренаситен е със захар, източник е и на „ужасния“ глутен, съдържа твърде много сол, твърде много мазнини и не е нищо повече от просто празни калории. Но наистина ли е така? Време е да разсеем митовете за този важен хранителен продукт от нашата диета.

Истина ли е, че хлябът има твърде много мазнини?

Хлябът всъщност съдържа много малко мазнини (1 грам на 100 грама хляб), особено ако е направен от ръжено брашно. Вярно, тук има едно голямо „НО“. Много мазнини има в кифлите и различните печива (до 9,4 грама на 100 грама). Това е мазнина, която се добавя по време на приготвяне.

Вярно ли е, че може да се отслабне с хляб?

Не е добра идея да разчитате само на хляб и вода, но трябва да подходите разумно към този продукт. Препоръката на специалистите съдържа следната формулировка: „значителна норма хляб“. И така, какво значи това „значителна норма хляб“? Това са 150 грама ръжен и 150 грама пшеничен хляб на ден. В същото време практически няма пациенти, без значение от какво заболяване страдат, при които хлябът да бъде изключен напълно.

За да намалите калориите, трябва да кажете „не“ на пшеничния хляб. И на бухтите, уличните баници и мекици, разбира се. Наистина, в тях има не само мазнини, но и много захар и сол.

В същото време хлябът задоволява нуждите на човека от въглехидрати с 53%, от протеини – с 40%, и от диетични фибри – с 30%.

Истина ли е, че хлябът не върви добре със супа?

Всъщност, поради порестата си структура, хлябът ни помага да смиламе храната: супи, сосове, масла, зеленчуци. Освен това уникалността на хляба е, че той никога не омръзва. Дори и да го ядете всеки ден.

Вярно ли е, че хлябът е нищо повече от празни, безполезни калории?

Хлябът е богат на витамини от група В (В1 тиамин, В2 рибофлавин, В3 ниацин), витамин Е, магнезий, калций, желязо. Ръженият хляб има особено много ползи, включително като източник на желязо (дори повече отколкото в говеждото, яйцата и ябълките). А в ръжения хляб с квас съдържанието на органични киселини (полезни за метаболизма и енергията) е на нивото на киселото зеле.

Ръженият хляб е източник на селен, рядък елемент, необходим за правилното функциониране на щитовидната жлеза и младостта на тялото. 100 грама ръжен хляб съдържат 30-35 милиграма селен, 50% от дневната нужда.

Нарязан хляб от първокласно брашно, е най-популярен в България. Съдържа много диетични фибри (2,5%), които са полезни за червата, въпреки че търпи критики, заради не особено задоволителния външен вид и леко „гумен“ вкус.

Освен това във фибрите на зърнените храни (полезни за нервите например) има дори повече магнезий, отколкото във фибрите на някои зеленчуци и плодове.

По отношение на калориите: ръженият хляб има 174 kcal на 100 грама, което всъщност не е много. Пшеничения ръчен- 235 – 250 kcal, а обикновения заводски – 300 kcal!

А хрупкавите питки, с тях ли ще отслабваме?

Всъщност, с тях трябва да се внимавате. Калоричното съдържание на разните питки, земелки и други подобни вариации, може да бъде 2 пъти по-голямо от това на хляба. Внимателно прочетете описанието на състава върху опаковката.

Бисквитка за закуска?

Ако е така, можете да спрете дотук. Поне по отношение на калориите. Бисквитките имат 2 пъти повече калории от обикновения хляб. При 451 kcal на 100 грама (!), да не говорим за тортите и сладкишите.

Най-здравословният хляб, какъв е той?

Такъв, който е обогатен с ползи. Приготвя се от ръжено брашно и трици, с добавка на брашно от елда, слънчогледово брашно, царевично и нахутено брашно, с концентрат от сушени плодове на арония, със слънчогледово и сусамово семе. Или иначе казано – хляб по ваш вкус, който сте си направили сами.

Могат ли бабите и дядовците да ядат хляб?

Ясно е, че по-възрастното поколение има установени и консервативни вкусове, но хлябът от ленено и тиквено брашно, приготвен с добавка на ерусалимски артишок, е особено полезен за възрастните хора.

Източник: www.healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *