Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Популярен витамин се оказа изключително опасен: Увеличава риска от инфаркт

Ниацинът повишава риска от сърдечно-съдови заболявания и инфаркт

инфаркт

Излишните количества витамин B3 – който се намира в месото, рибата, ядките, обогатените зърнени храни и хляба – могат да предизвикат инфаркт заради възпаление и увреждане на кръвоносните съдове.

Витамините от група В са едни от най-популярните, включително и витамин В3. Известен е още като ниацин. В социалните мрежи гурутата на красотата и здравето са пълни с хвалби за тази съставка. „Косата става по-гъста, побеляването е възпрепятствано!“ „Кожата започва да свети, ноктите спират да се чупят.“ Много биохакери, борци за подмладяване и удължаване на живота, смятат ниацина за средство против стареене. Тоест, за забавяне на стареенето.

Д-р Ирина Василиева

Витамин B3 активно се препоръчва на хората, които искат да защитят кръвоносните съдове и сърцето. Казват, че това е отлично средство за профилактика на сърдечни заболявания. Защото ниацинът намалява нивото на “лошия” холестерол и в същото време повишава “добрия” холестерол, необходим на организма.

Звучи вдъхновяващо. Но… Последните научни изследвания развенчават всички тези розови надежди.

Тук е важно да се уточни, че вреда на организма нанасят само високите дози витамин В3. Препоръчителната дневна доза ниацин за мъже е 16 милиграма на ден, а за жени, които не са бременни, е 14 милиграма на ден. Такова количество не е вредно, даже напротив, и лесно може да се набави чрез храната. Това важи и в случаите, в които диетата на даден човек е леко встрани от здравословното хранене.

Ниациновият парадокс

„Преди известно време ниацинът всъщност беше включен в клиничните препоръки за дислипидемия (т.е. в инструкциите за лечение на пациенти с нива на „лош“ холестерол извън скалата) – обяснява кардиоложката д-р Ирина Василиева. „Но, днес по-често от всякога се правят различни и много на брой изследвания и препоръките се променят.“

Днес ниацинът (другото му име е никотинова киселина) не се счита за ефективна добавка за борба с високия холестерол, подчертават експертите. Освен това е признат за опасен за сърдечно болните.

„Ниацинът наистина намалява нивото на общия холестерол и липопротеините с ниска плътност (или иначе казано – „лошия“ холестерол), казва д-р Василиева. – Клиничните проучвания обаче показват, че въпреки суперлативите ниацинът повишава риска от сърдечно-съдови заболявания и инфаркт.

Как е възможно това? Парадоксът се обяснява с факта, че веществата, които се образуват в резултат на преработката на ниацин в тялото… провокират възпаление на кръвоносните съдове! И по този начин увеличават риска от сърдечно-съдови инциденти, инфаркти и инсулти. Научна статия за опасните ефекти от приема на добавки с ниацин беше публикувана наскоро в престижното международно научно списание Nature Medicine.

Едно на ум за ниацина като причина за инфаркт

Около 1 на всеки 4 американци има по-високо от препоръчаното ниво на ниацин, казва главният автор на изследването, д-р Стенли Хейзън, кардиолог от клиниката в Кливланд.

Д-р Стенли Хейзън

В момента изследователите не знаят къде да направят границата между здравословните и нездравословните количества ниацин, въпреки че това може да бъде определено с бъдещи изследвания.

„Обикновеният човек трябва да избягва добавки с ниацин сега, когато имаме причина да вярваме, че приемането на твърде много от него може потенциално да доведе до повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания“, казва д-р Хейзън.

Въпрос: Какво трябва да направят пациентите сега?

Доказано безопасно и ефективно средство за борба с високите нива на холестерол са отдавна познатите медикаменти – различни лекарства от групата на статините. Техните видове и дозировка са строго съобразени с медицинските показания на пациента. Лекар назначава дозата и избира какъв статин да се взима след проведен преглед и изследвания.

Специалистите също така съветват хората да се хранят добре, за да получат витамините, от които тялото се нуждае от храните. И така, черен дроб, месо и бобови растения са богати на ниацин. Няма опасност от предозиране с такива продукти. Ако човек има проблеми с храносмилането и усвояването на хранителните вещества, тогава може да му бъдат предписани витамини под формата на хранителни добавки. Но! Само след като дефицитът на определени витамини се потвърди чрез кръвен тест.

Какви други витамини могат да причинят вреда?

Днес са известни четири витамина, които при неконтролиран прием (без медицински показания, в прекомерни дози) могат да причинят сериозни увреждания на организма.

Това са: витамини A, D, B3 (ниацин) и B6.

Хранителните добавки и лекарствата, съдържащи тези витамини, трябва да се приемат строго при две условия:

– имате доказан дефицит на този витамин (установява се чрез изследване на кръвта);

– подходящата дозировка е избрана и предписана за вас от лекар.

Източници: health.com, ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *