Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сладките газирани напитки съсипват кръвоносните съдове

Изкуствените подсладители могат да бъдат временна алтернатива на захарта и да удължат живота на кръвоносните съдове

кръвоносните съдове

Кръвоносните съдове първи страдат заради неразумния прием на храни и напитки. Според ново проучване, проведено от Harvard School of Public Health, ползите от физическата активност не са абсолютна превенция на риска от сърдечно-съдови заболявания, свързани с пиенето на подсладени напитки. Списъкът с особено опасните за здравето напитки включва не само сладките газирани напитки, но и натурални лимонади, плодови коктейли и разнообразието от енергийни напитки, което днес залива пазара.

Проучването е проведено от началото на 80-те до 2016 г., и е продължило около 30 години. Участвали са хиляди здравни работници, мъже и жени. Общо през това време начинът на живот и храненето на около 106 хиляди души са подробно проучени. Изпитите литри подсладени напитки са измервани на всеки 4 години, а нивото на физическа активност – два пъти годишно.

По-високата консумация на подсладени напитки е свързана с риск от сърдечно-съдови заболявания, независимо от нивото на физическа активност

Тези резултати подкрепят препоръките за ограничаване консумацията на подсладени напитки дори за физически активни хора, заключават изследователите. Te подчертават, че дори препоръчителните 150 минути ходене и упражнения на седмица не са достатъчни, за да се предпазят от сърдечно-съдови заболявания и да противодействат на неблагоприятните ефекти на сладките газирани напитки.

Колко подсладени газирани напитки могат да се пият на седмица?

Установено е, че нивата на повече от две кутии газирани напитки от 330 мл. на седмица са свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, независимо от нивото на физическа активност. При ежедневна употреба рискът от увреждане на сърцето и кръвоносните съдове е още по-висок.

Защо подсладените газирани напитки са толкова вредни, не само за кръвоносните съдове?

Тук има и лайфстайл фактор. Хората, които пият много сладки газирани или негазирани напитки, често се хранят не толкова здравословно, включително предпочитат и бързо хранене. Те са склонни да наддават на тегло, защото не изгарят всички бързи калории, които получават от захарта. Тези калории са предразположени веднага да се превърнат в мазнини.

Има и пряко въздействие

Многото захар означава бързо повишаване на нивата на кръвната захар. Заедно с това има и повишаване на холестерола и възпалителните фактори, което също води до по-висок риск от сърдечни и съдови заболявания.

Всъщност, прословутите 150 минути упражнения и ходене на седмица помагат много. Особено ако някои от тях включват активно прекарване на чист въздух, дори и въпреки снежното и мразовито време.

Разходките на чист въздух са лекарство за сърцето и средство срещу тъга и униние

Те:

– Подобряват работата на сърдечно-съдовата система: повече кислород достига до клетките, намалявайки риска от артериална хипертония, инфаркт на миокарда и инсулт.

– Благоприятстват опорно-двигателния апарат: туризъм, ски, бягане и плуване укрепват мускулите и костите, подобряват координацията и дават повече здраве на ставите. Това е особено важно за тези, които водят заседнал начин на живот и имат наднормено тегло.

– Ходенето подобрява настроението и облекчава умората, повишава нивата на енергия, подобрява концентрацията и паметта.

– Упражненията на открито помагат за регулиране на циркадните ритми на тялото, което означава, че няма проблеми със заспиването и сънят ще бъде по-дълбок.

Професор Жан-Филип Друен-Шартие

А заместител на захарта?

За изкуствено подсладените напитки, които често се представят като алтернатива на подсладените със захар сокове и газирано, тяхната консумация наистина не е свързана с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания, но водата остава най-добрият вариант“, каза съавторът на изследването Жан-Филип Друен-Шартие, професор към Факултета по фармация, Laval University, Квебек, Канада.

Кой е предпочитаният заместител на захарта?

Формално, всяко сладко химическо съединение, което не е захар, може да се нарече подсладител.

Фруктозата е един такъв пример, но също е прост въглехидрат, като обикновената захар. Но, тя е още по-опасна за черния дроб, тъй като фруктозата в големи количества увеличава риска от мастна чернодробна болест.

ВАЖНО! Здравословна алтернатива на захарта са невъглехидратните подсладители. Те не повишават нивата на кръвната захар и не участват във въглехидратния метаболизъм.

Най-известният вариант е стевиозид. Получава се от растението стевия, което е 300 пъти по-сладко от захарта, но практически няма калорично съдържание.

Безопасни ли са стевиозидът и подобните на него подсладители?

Въпросът е в обема на потреблението. До 20 дози на ден е приемливо количество, повече вече става критично. В този смисъл, използването на стевия като заместител на захарта, може да се нарече безопасно.

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Източник: www.popsci.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *