Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Бедност, ниски заплати, лоши родители: три необичайни причини, които удрят сърцето в млада възраст

Фактори, които са необичайни, могат сериозно да увредят сърцето в млада възраст

сърцето

Важната информация за здравето на сърцето става факт, благодарение на най-новите изследвания в областта на сърдечно-съдовите заболявания.

По стечение на обстоятелствата всички тези изследвания засягат млади хора на възраст 40-50 години.

Защо и как бедността оказва негативно влияние върху здравето на сърцето?

Ново американско проучване, макар и логично, все пак е и депресиращо: бедността се отразява негативно на физическото и психическото здраве. Хората, живеещи в бедност, са изложени на по-голям риск от психични и сърдечно-съдови заболявания, хипертония и инсулт. Те са и с по-висока смъртност и по-кратка продължителност на живота. Предпоставката е ясна: онези, които живеят в бедност, имат ограничен достъп до здравословна храна, чиста вода, безопасно жилище, образование и здравеопазване.

Но това ново проучване, публикувано в средата на януари, е първото, което показва, че хроничното възпаление също играе голяма роля.

Наистина бедността е един от рисковите фактори за развитието на сърдечно-съдови заболявания (ССЗ). Повечето от нас знаят за Пирамида на потребностите на Маслоу, чиято основа е задоволяването на физиологичните нужди от храна, вода и сън. Хората с ниски доходи нямат пари постоянно да купуват достатъчно зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни, които са в основата на балансираната, здравословна диета. Тяхната потребителска кошница се състои главно от достъпни рафинирани и ултра преработени продукти: колбаси, инстантни юфки и спагети, полуфабрикати, сладки печени изделия, кореноплодни зеленчуци. Те имат ниска хранителна (минимум полезни витамини и микроелементи) и висока енергийна стойност. Този начин на хранене постепенно води до затлъстяване, а това е един от рисковите фактори за развитие на артериална хипертония, атеросклероза, диабет тип 2, исхемична болест на сърцето и рак.

Освен това, нископлатените работни места често се заемат от хора с ниско образование и ограничен хоризонт

Те нямат достатъчно познания по въпросите на правилното хранене, поддържане на здравето и предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания. А това е ключов елемент за поддържане на здравето.

Ниската заплата причинява инфаркт на младите мъже

Друго проучване разкрива неочакван фактор за сърдечно-съдови заболявания при мъже на възраст 40-45 години. Оказва се, че не само стресът е виновен, но и ниските заплати! Недоволство от живота, криза на средната възраст, а ако ниската заплата е придружена и от жена, която пие… Толкова за риска от ранни инфаркти и инсулти.

В момента възрастта 40-45 години е станала наистина критична за мъжете, но не само от психологическа гледна точка. В тази възраст има бум на заболявания като хипертония и миокарден инфаркт. Ако преди това средната възраст на пациент в инфарктно отделение е била около 60 години, сега той бързо се подмладява. Стресът играе важна роля в това, но би било погрешно да приписваме всичко само на него. В американското проучване, което споменахме в началото на статията, учените заключиха, че мъжете с високо ниво на напрежение на работното място (високи изисквания за резултати и ниска способност за контрол на ситуацията) и незадоволителна удовлетвореност от работата (ниска заплата, липса на кариерно развитие) имат по-голям риск от развитие на коронарна болест на сърцето и инфаркт на миокарда.

Стресиращата работа дава малко възможности на човек да се погрижи за здравето: няма време за правилно хранене, няма време за упражнения. Основно закуски по време на движение, мазни храни, цигари и алкохол като начин за справяне с вътрешното напрежение. Всичко това води до развитие на атеросклеротични плаки в съдовете на сърцето и не само.

По време на остра ситуация катехоламините (хормонит на стреса) се освобождават в кръвта, което води до скок на кръвното налягане и разкъсване на атеросклеротичната плака. Резултатът е инфаркт в млада възраст.

Злоупотребата в детството повишава риска от исхемия

Друг не толкова очевиден рисков фактор за развитие на сърдечни проблеми на възраст 40-45 години: децата, които са били подложени на тежко насилие, имат повишен риск от развитие на коронарна артериална болест. Това американско проучване е продължило от 1985 до 2018 г. И показа не само повишена вероятност от ранно развитие на сърдечно-съдови заболявания, но и че те са свързани с по-висока смъртност.

Това е много труден, но важен въпрос.

Психосоциалната травма при детето води до развитие на тревожни и депресивни разстройства

Хората в това състояние са по-склонни да пушат, не следят диетата си, предпочитат нездравословни и висококалорични храни и водят заседнал начин на живот. С други думи, те си осигуряват всички класически рискови фактори за сърдечни заболявания. Но отключващият фактор е именно тежкият (и често продължаващ с години) стрес, преживян в детството. Разбира се, възможно е да се помогне и да се предпазят такива хора от инфаркт. Съветите за промяна в начина, по който тези хора живеят, няма да свършат работа, сами по себе си. Каквото и да се каже, човек в потиснато емоционално състояние, такъв който е депресиран, няма да има желание и енергия да храни правилно и да спортува достатъчно. Трябва да се работи преди всичко с първопричината, с психологическата травма. За да се случи това, ще е необходима екипна помощ от психиатър, психолог, диетолог и кардиолог: здравето на тялото е невъзможно без психологическо благополучие.

Необходимо е да се наблюдава диетата, в която всекидневно трябва да са включени плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и фибри (под една или друга форма).

УНИВЕРСАЛНИ ПРАВИЛА ЗА ВСЕКИ, КОИТО ГО Е ГРИЖА ЗА ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО

Намаляване на стреса и упражнения за профилактика на сърцето

Колкото и скучно и изтъркано да звучи, за да предпазите сърцето от инфаркт, трябва да следвате ето тези прости правила:

✔ наблюдавайте диетата и ежедневно включвайте пресни зеленчуци и плодове в менюто;

✔ ограничете количеството сол и ултрапреработени месни продукти, които консумирате;

✔ откажете се от подсладените газирани напитки и тютюнопушенето;

✔ спортувайте редовно (поне 2 пъти седмично) и ходете пеша поне 30 минути на ден.

Ходенето е универсален лек! В допълнение към понижаване на холестерола, кръвната захар и кръвното налягане, ходенето може също да помогне за намаляване на стреса и подобряване на психическото благополучие.

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *