ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Доц. Маринов: 3 са основните сърдечно-съдови заболявания, от които страдат децата

Сърдечно-съдови заболявания при децата – същност и причини за тяхната поява. Диагностика. Видове –  вродени сърдечни малформации  и вродени критични малформации; ритъмно-проводни нарушения; заболявания на останалите структури на сърцето (придобити заболявания на миокарда – миокардити, на перикарда – пиокардити, ендокардити). Лечение – вродените критични малформации при новородените се лекуват до 48 часа в Клиниката по детска кардиология при Националната кардиологична болница в София. Задължителна профилактика на децата със сърдечни заболявания за бактериален ендокардит.

В поредицата „Да бъдем здрави с д-р Иванов“ на ТВ „Черно море“ гостува доц. Лъчезар Маринов – детски кардиолог и ревматолог.

сърдечно-съдови заболявания при децата
Д-р Иванов 

Според годишната статистика 1 милион бебета страдат от сърдечно-съдови заболявания и заболявания на съединителните тъкани, коментира д-р Иванов. В България се падат от 7 до 8 на 1000 бебета.

Болести на сърцето и на сърдечно-съдовата система при децата

1 – Вродени сърдечни малформации  и вродени критични малформации – тези малки пациенти се нуждаят от спешно поставяне на диагнозата. В голям процент тези деца се нуждаят от оперативно или мини инвазивно лечение. Чрез сърдечна катетиризация могат да бъдат коригирани някои от вродените дефекти. Налага се в първите 24 до 48 часа да бъдат транспортирани до единствената в страната Клиника по детска кардиология при Националната кардиологична болница в София, която разполага и с хирургия за извършване на операции на тези малформации.

 сърдечно-съдови заболявания при децата
Доц. Маринов

По-големите деца с вродени сърдечни малформации, за които не се налага оперативно въздействие, се лекуват посредством медикаменти. Те се хоспитализират в болницата по места, коментира доц. Лъчезар Маринов.

2 – Ритъмно-проводни нарушения – заболявания, които са свързани с незрялост на проводната система, останали мускулни влакна между предсърдната камера. Това са т.нар. тахикардии. Състоянието трябва да бъде индикирано навреме, защото това заболяване е опасно. Ускорената сърдечна честота води до неефективна камерна контракция.

3 – Заболявания на останалите структури на сърцето – придобити заболявания на миокарда – миокардии, на перикарда – пиокардити, ендокардити.

 сърдечно-съдови заболявания при децата
Доц. Маринов говори за сърдечно-съдови заболявания при децата

Задължителна профилактика на децата, които страдат от сърдечни заболявания, за бактериален ендокардит – едно изключително сериозно заболяване, обяснява доц. Лъчезар Маринов. Заболяването протича с много тежко влошаване състоянието на пациента. Това заболяване атакува сериозно децата, на които е проведено оперативно лечение за клапно протезиране или на които е поставен кондуит.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *