Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как правилно се слагат капки за очи

Ефектът от използването на капки за очи зависи от правилното им използване

капки за очи

Офталмолог предоставя инструкции стъпка по стъпка как правилно да прилагате капки за очи, и също така обяснява какво е важно да знаете, когато използвате капки за очи у дома.

Капки за очи се използват за локално лечение на очни заболявания. Различните видове имат своя специфика, показания и механизъм на действие. Някои капки се предписват за вирусни очни инфекции, други за алергични очни заболявания. При глаукома се използват капки за намаляване на вътреочното налягане. А при синдрома на сухото око – така наречените препарати за изкуствени сълзи . Има капки, които предотвратяват влошаване на зрението – те обикновено се предписват на хора, чиято работа е свързана с напрежение на очите.

За да бъдат капките за очи полезни и да не предизвикват усложнения, те трябва да се прилагат според инструкциите и препоръките на лекаря.

Инструкции стъпка по стъпка как да поставите капки за очи

Правилното използване на капките за очи започва с правилата за тяхното съхранение, които трябва стриктно да се спазват. Понякога възникват трудности на такъв елементарен етап като отварянето на шишенцето. Например, развивате капачката, но върхът, от който трябва да капят тези капки, е запечатан. Няма нужда да търсите инструменти, за да го пробиете или срежете – като правило има малък шип вътре в капачката. И ако го завъртите докрай, той ще пробие самия запечатан връх. Отново, първо трябва внимателно да прочетете инструкциите.

Ето как правилно да поставите капки в очите

Стъпка 1

Извадете опаковката с капки, уверете се, че срокът на годност не е изтекъл и че е плътно затворена. Важно е да се има предвид, че срокът на годност на лекарството в предварително отворена бутилка ще бъде по-кратък от този на неотворена.

Ако капките са били съхранявани в хладилник, препоръчително е да затоплите бутилката в ръцете си или под течаща топла вода. Процедурата ще бъде по-удобна, ако температурата на лекарството е по-близо до телесната.

Стъпка 2

Пригответе памучен тампон или марля, за да попиете очите. Измийте ръцете със сапун и подсушете. Ако сте на път, вземете със себе си мокри кърпички и дезинфектант за ръце.

Тези, които носят контактни лещи, трябва да ги свалят преди накапване. Въпреки че може да има капки, които се поставят върху лещата, лекарят, който предписва лекарството, трябва да предупреди за това.

Стъпка 3

Заемете стабилна, удобна позиция (за предпочитане седнали или полулегнали). Внимателно наклонете главата назад, така че течността да не изтича от окото веднага след накапване.

Стъпка 4

Внимателно дръпнете долния клепач надолу с един пръст, така че да се образува „джоб“ между него и очната ябълка. Погледни нагоре.

Стъпка 5

Стиснете шишенцето (или натиснете дъното), докато се появи капка от върха на дозатора. Капнете в пространството, образувано между клепача и очната ябълка, малко по-близо до носа.

Дръжте върха на шишенцето от окото на разстояние 3-5 см (не по-близо от 1 см), като се опитвате да не докосвате клепачите или миглите.

Повечето съвременни капки за очи се предлагат в пластмасови, а стъклените бутилки са оборудвани с пластмасова дюза, така че капката да се появи от върха на дозатора. Ако правите това за първи път и не знаете колко силно да натискате върху шишенцето, по-добре е първо да се упражнявате и да изстискате първата капка върху ръката си.

Стъпка 6

Затворете окото и го подсушете с марля или памучен тампон. Натиснете леко пръста върху слъзния отвор (областта на вътрешния ъгъл на окото) и задръжте за 2-3 минути, така че капката да се абсорбира в очната тъкан и да не се излее през слъзния канал в назофаринкса.

След употреба опаковката с капките се затваря плътно и се съхранява в хладилник или друго подходящо място. Важното е да е по-хладно от температурата на стаята.

Лекарски съвет за използване на капки за очи

Д-р Олга Селина, офталмолог:

– Когато взимате капки за очи, обърнете внимание на информацията за срока на годност след отваряне и начина на съхранение. Не използвайте капки, ако срокът им на годност е изтекъл. С течение на времето химическият състав на капките може да се промени, което не само намалява тяхната ефективност, но също така може да доведе до развитие на алергични реакции, дразнене или очни инфекции.

Повечето капки имат ограничена ефективност и стерилност след първото отваряне на бутилката. По правило те трябва да се използват в рамките на един месец, освен ако в инструкциите не е посочено друго. Някои капки могат да се използват 3-6 месеца – това са препарати в иновативни бутилки със специални системи за дозиране, които предпазват разтвора от замърсяване.

Д-р Олга Селина

Ако вашият лекар ви е предписал няколко вида капки, накапвайте ги през интервал от поне 5-10 минути. Факт е, че съставът на всеки тип капки е уникален и има специфичен терапевтичен ефект. Ако се използват различни видове капки без прекъсване, това може да намали ефективността на лечението и да предизвика нежелани реакции.

Ако ви е трудно да капете капки директно в конюнктивалния сак (поради висока чувствителност към директен контакт с лекарството или рефлекторно мигане), можете да ги капете в ъгъла на окото, по-близо до носа. В този случай, след накапване, трябва бавно да затворите и отворите очите си, така че капките да се разпределят естествено по цялата повърхност на окото.

Популярни въпроси и отговори

Няколко минути след като постави капки в очите, човек се връща към нормалния живот. Колко бързо можете да започнете да работите на компютъра или да гледате телевизия отново? А какво се случва, ако използвате капките веднага след като ги извадите от хладилника?
Д-р, Олга Селина, офталмолог, к.м.н, отговаря на тези и други въпроси за тънкостите при използването на капки за очи.

Къде се намира конюнктивалния сак?

– Конюнктивалният сак е пространството между очната ябълка и клепачите (долни и горни). Когато клепачите са затворени, се образува затворена кухина. Овлажняване на роговицата, отстраняване на дребнички отломки, прахови частици и други чужди частици от очите – това са функциите, изпълнявани от конюнктивалния сак. В долната част на торбичката се поставят капки и мехлеми за лечение на очите, тъй като от това пространство лекарството моментално се разпределя в окото и бързо започва да действа.

Трябва ли да затворя окото си след накапване?

– Да, това спомага за разпределянето на капките по цялата повърхност на окото и засилва тяхната ефективност.

Как се поставят капки за очи правилно – седнали или легнали?

– Можете да поставите капки в очите си във всяка удобна позиция, независимо дали седите или сте легнали. Основното е да насочите капкомера правилно и да не докосвате повърхността на окото с него, за да избегнете инфекция или неволно нараняване.

Точността в посоката на капките играе ключова роля за тяхната ефективност. Независимо от избраната позиция, след накапване леко притиснете ъгъла на окото към носа за минута, за да сведете до минимум навлизането на капки в слъзния канал. Това повишава локалния им ефект и намалява системните странични ефекти.

Възможно ли е да се гледа телевизия след използване на капки за очи?

– Възможно е, но не веднага. Трябва да изчакате няколко минути, за да може капките да попият напълно. Това е особено важно, ако лекарството временно замъглява зрението ви. Някои видове капки имат такова свойство, но това не трябва да предизвиква безпокойство.

Телевизор, компютър, телефон, шофиране – с всички тези дейности, които изискват ясно зрение, трябва да изчакате малко, за да осигурите максимална ефективност и комфорт на лечението. Дайте на очите известно време да се адаптират след накапване на капките. Това ще помогне да се избегне допълнителен стрес и да се подобри възприемането на визуална информация.

Възможно ли е да се поставят капки в очите направо от хладилника?

– Да, но преди употреба дръжте бутилката в ръка за няколко минути, за да се затоплят капките до стайна температура. Използването на капки за очи директно от хладилника може да причини дискомфорт или дори леко парене в очите. Това се дължи на рязката температурна разлика между капките и телесната температура.

Използването на капки при стайна температура прави процеса на вливане по-удобен и намалява риска от възможно рефлексивно мигане или лакримация, което може да намали ефективността на лекарството поради частично измиване.

Може ли да си скролвам на телефона след като са сложени капки за очи?

– След използване на капки за очи е важно да наблюдавате реакцията на тялото. Ако изпитвате дискомфорт или временно намаляване на яснотата на зрението, по-добре е да избягвате дейности, които изискват зрително напрежение, включително продължително използване на телефона.

Дайте на очите си необходимото време за адаптация и възстановяване, преди да се върнете към активно използване на каквито и да е джаджи. Това ще помогне да се избегне допълнителен стрес и ще насърчи по-бързото възстановяване на нормалното състояние на очите.

Има ли риск от предозиране на капки за очи?

– Капацитетът на конюнктивалния сак е ограничен – обикновено не повече от една капка течност. Ако капнете повече, излишните капки просто ще изтекат от окото. Това няма да донесе никаква полза и потреблението на лекарството ще се увеличи.

Въпреки че случайното използване на повече капки обикновено не е вредно, важно е стриктно да се спазва предписаната дозировка, за да се избегнат потенциални дразнения или алергични реакции, особено когато се ползват капки, съдържащи консерванти или силно действащи вещества. Постоянното превишаване на препоръчителната доза на някои лекарства може да увеличи риска от системни странични ефекти.

Източник: www.lensmaster.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *