Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хранителни добавки при глаукома

Офталмолог: глаукома се лекува най-добре в начален етап

глаукома

Заболяването глаукома получава голямо внимание в съвременната медицина. И не напразно – ако не се лекува навреме, може да останете без зрение.

Въпреки факта, че през последните години в практиката на офталмолозите все повече се въвеждат високотехнологични диагностични методи (например автоматична статична периметрия и оптична кохерентна томография), специалистите отбелязват, че глаукомата с отворен ъгъл е многофакторна патология. Заболяването е комплекс от генетични, системни и екологични фактори заради сложния характер на тяхното взаимодействие, допълва д-р Наталия Ворошилова, офталмолог, кандидат на медицинските науки.

Какво е глаукома

Глаукомата е сериозно очно заболяване, което води до слепота. В здравото око се поддържа определено налягане (18-22 mm Hg) поради баланса на притока и изтичането на течност. При глаукома тази циркулация се нарушава, натрупва се течност и започва да се повишава вътреочното налягане.

Оптичният нерв и други структури на окото изпитват повишен стрес и кръвоснабдяването на окото се нарушава. В резултат на това зрителният нерв атрофира и зрителните сигнали спират да достигат до мозъка. Човек започва да вижда по-зле, периферното зрение е нарушено и зоната на видимост е ограничена. Заради това може да настъпи слепота.

Д-р Наталия Ворошилова

Глаукомата обикновено се среща при хора на възраст над 40 години, но, както отбелязват офталмолозите, болестта става все по-млада всяка година. Ранното диагностициране на глаукома често е много трудно, тъй като в ранните стадии заболяването не причинява безпокойство на пациентите.

Основни рискови фактори за развитие на глаукома

• Наследственост (рискът от развитие се увеличава до 70%, ако в семейството е имало глаукома).

• Възраст. Средната възраст на откриване на първия стадий на глаукома е 57 години, което означава, че скринингът трябва да започне на 52-54 години.

• Сърдечно-съдови заболявания, включително ниско кръвно налягане.

• Системна атеросклероза.

• Диабет.

• Мигрена и мигреноподобни състояния.

• Апнея (спиране на дишането по време на сън).

• Съществуващи очни проблеми: повишено вътреочно налягане, късогледство, кръвоизлив на главата на зрителния нерв и др.

• Всички фактори на нездравословен начин на живот: небезопасен секс, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, лоша хигиена и санитарни условия (основното измиване на ръцете след излизане навън е важно).

• Телесното тегло е твърде ниско.

• Основна опасност е повишеното вътреочно налягане.

• Аномалии на вътрематочното развитие – в този случай глаукомата ще бъде вродена.

• Миопия.

• Далекогледство.

• Продължителна употреба на стероидни лекарства.

• Възпаление на окото (увеит, кератит, склерит);

• Наранявания (изгаряния, рани, сътресения).

Първичната откритоъгълна глаукома е хронична прогресивна оптична невропатия, която съчетава група заболявания с характерни признаци. Въпреки че етиологията на това заболяване все още не е напълно проучена, преди около 60 години офталмолозите приемаха за аксиома, че глаукома и повишено вътреочно налягане са синоними.

Признаци на глаукома

„Глаукомата се смята за коварна болест именно защото може да протича дълго време без никакви симптоми. Някои хора имат „дъгови кръгове“ сутрин, други нямат подобни усещания. Това се дължи на факта, че повишаването на очното налягане е по-често в сутрешните часове. Съпроводено е с промяна на пречупвателните свойства на роговицата, заради което се получават такива оптични ефекти”, казва офталмоложката Ворошилова.

Други признаци също включват:

• болка, усещане за тежест в очите, стесняване на зрителното поле;
• замъглено зрение, появата на „мрежа“ пред очите;
• когато гледате ярка светлина, пред очите ви се появяват „дъги“;
• влошаване на зрението вечер и през нощта;
• зачервяване на очите.

Ако имате някакви симптоми, трябва да се консултирате с лекар, за да предотвратите, доколкото е възможно, усложненията на заболяването.

Лечение на глаукома

Ако лекарят е забелязал периодично или постоянно повишаване на вътреочното налягане над индивидуалната норма, се предписва лечение (капки) и постоянно наблюдение на налягането. Освен това не е необходимо да ходите постоянно в клиниката: има домашни уреди за измерване, както и устройства за временен контрол.

Наблюдението на вътреочното налягане е задължително за онези, които имат повече рискови фактори.

Много са случаите на глаукома, при които лекарствата за това заболяване са неефективни. Затова глаукомата не може да бъде излекувана у дома. Най-ефективното лечение е операцията. Няма да е възможно да се върне зрението, но операцията ще позволи да се предотврати влошаване, което заплашва с необратима слепота.

Ако човек има глаукома с отворен ъгъл, лекарите най-често извършват операция, използвайки техниката на непроникваща дълбока склеректомия. По време на операцията в очите се вкарват специални миниатюрни устройства, предназначени да служат като алтернативен отлив на течност в случай на повишено вътреочно налягане.

При закритоъгълни форми на глаукома се извършват както традиционни хирургични, така и лазерни операции. Ако размерът на лещата не съответства на размера на окото, се използва метод за отстраняване на лещата с едновременно имплантиране на вътреочна леща. В резултат на такива микрохирургични интервенции се възстановява естествената циркулация на течността в окото, което помага за предотвратяване загубата на зрението.

Хранителни добавки при глаукома

Някои хранителни добавки, използвани като допълнение към традиционната терапия, могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на глаукома и потенциално забавяне прогресията на заболяването.

Гинко билоба е една от най-обещаващите добавки за лечение на глаукома. Известно е, че има антиоксидантни свойства, помага за увеличаване притока на кръв, стабилизира митохондриите и предпазва невроните от увреждане.

Витамин С е силен антиоксидант, който има потенциала да предпазва зрителния нерв от оксидативен стрес.

Магнезият може да помогне на пациентите с глаукома чрез подобряване на очния кръвоток. Освен това има невропротективен ефект чрез инхибиране освобождаването на глутамат, съединение, което може да предизвика оксидативен стрес и да причини увреждане на зрителния нерв.

Друга добавка за лечение на глаукома, която напоследък предизвиква интерес, е витамин B3 , известен също като ниацин, и едно от неговите производни – ниацинамид. Ниският прием на ниацин е свързан с повишен риск от първична глаукома с отворен ъгъл.

Есенциалните мастни киселини омега 3 и омега 6 могат да помогнат за намаляване на вътреочното налягане чрез увеличаване изтичането на водниста течност.

Ресвератролът е растителен полифенол. Клиничните проучвания показват, че има силни антиоксидантни, противовъзпалителни, невропротективни и свойства против стареене. Може също да подобри и митохондриалната дисфункция.

Диагностика

В ранен стадий диагностицирането на глаукома е почти невъзможно. При прегледа на пациента е важна задълбочената медицинска история. Лекарят определено ще зададе въпроси дали близки роднини имат глаукома. След това изследването започва с измерване на вътреочното налягане. По-често максималната стойност на офталмотонуса се наблюдава сутрин (6-8 часа), а минималната – вечер.

Максималното повишаване на налягането се наблюдава през деня (12-16 часа), следователно, когато се изследва пациент за глаукома, е необходимо да се измерва вътреочното налягане на всеки 3 часа в продължение на три дни в болнични условия.

Многократното повишаване на нормалното налягане е един от най-важните симптоми на глаукома. В зависимост от тежестта се предписва лечение.

Други съвременни методи на лечение

В съвременната медицина има непроникваща дълбока склеректомия – антиглаукоматозна операция. Позволява да се възстанови естествения баланс на течността в окото при откритоъгълни форми на глаукома.

Особеността на тази операция е, че за да се улесни изтичането на течност от предната камера на окото, не се създават отвори, а хирургично се изтънява периферната част на мембраната на роговицата, която има естествена пропускливост на влага.

Тази операция може да се комбинира и с имплантиране на специални колагенови дренажи, които предотвратяват образуването на тъканни белези и намаляват ефекта от операцията в бъдеще. Извършва се без отваряне на очната ябълка.

Пациентът се рехабилитира бързо – един-два дни, а след няколко дни може да започне работа и няма да има сериозни хирургични и следоперативни усложнения.

Кой трябва да ходи на преглед веднъж годишно

Откриването на глаукома в ранен стадий води до по-добри резултати за запазване на зрението на пациента.Това е от особено значение, тъй като лечението в началния стадий на развитие на глаукома е най-ефективно. И така се предотвратява развитието на патологичен процес, чийто резултат е слепота и инвалидност.

Хората на възраст от 18 до 35 години трябва да се подлагат на медицински преглед на всеки три години, а след 40 години – всяка година. Същите стандарти предвиждат вътреочното налягане да се измерва еднократно при първия медицински преглед, след това на 40-годишна възраст, а след 40-годишна възраст – всяка година.

Профилактика на глаукома у дома

„Почти невъзможно е да се предотврати глаукома у дома. Затова намаляване влиянието на рисковите фактори може да се счита за превенция на това заболяване“, съветва д-р Наталия Ворошилова, офталмолог.

Ако имате проблеми с очите, зрението или имате хора с глаукома в семейството си, тогава:

✔ Не бива да се пренапрягате. Това се отнася както за физически, така и за психо-емоционален стрес;

✔ Не дръжте главата си наклонена. Трябва да държите главата си на ниво пред компютъра, защото за хората с глаукома е вредно да се занимават с дейности, които изискват продължително накланяне на главата напред;

✔ Регулирайте правилно осветлението. Не може да работите, да четете, да пишете в стая с лошо осветление, защото очите не трябва да се пренатоварват;

✔ Откажете се от лошите навици. Пушенето има изключително негативен ефект върху кръвоснабдяването. Транспортът на кислород и хранителни вещества до всички елементи на очната ябълка също е нарушен;

✔ Избягвайте зрителната умора. След час четене или работа на компютъра си вземете 10-15 минути почивка.

Популярни въпроси и отговори

Коментира д-р Наталия Ворошилова, офталмолог.

Защо от всички офталмологични заболявания на глаукомата се обръща толкова голямо внимание?

Това е социално значимо заболяване. Инвалидността поради глаукома заема едно от водещите места, тъй като глаукомата води до необратима загуба на зрителни функции под формата на стесняване на зрителните полета и намалена зрителна острота.

Глаукомата напоследък става все по-млада, което означава, че работещото население започва да страда от това заболяване. Защо му се обръща толкова внимание? Защото при ранна диагностика зрителната функция може да се запази. Глаукомата не може да се излекува, но може да се контролира и зрението да се запази.

Кой е основно изложен на риск от това заболяване?

Това са хора, чиито един или двамата родители страдат от глаукома. Те имат наследствена предразположеност към това заболяване. Хората с миопия също са изложени на риск; рискът от развитие на глаукома е по-висок при хора с хипотония в младостта, тъй като хипотониците имат по-лошо кръвоснабдяване на зрителния нерв през целия си живот. Това може да се разглежда като дългосрочна хипоксия.

Хората, които са имали възпалителни очни заболявания, като увеит, са изложени на риск от вторична глаукома. Вторичната глаукома може да бъде причинена от продължителна употреба на глюкокортикостероиди (естествени или синтетични лекарства, които имат свойствата на хормони на надбъбречните жлези). Те водят до повишено очно налягане.

Ако симптомите се появят твърде късно, тогава как можем да се предпазим от глаукома?

За съжаление нищо не може да се върне назад, защото глаукомата причинява атрофия на зрителните нерви и все още няма лечение за това състояние. Можете да се предпазите от глаукома само чрез ранна диагностика.

За да направите това, първо трябва да проучите семейната си история – ако някой във вашето семейство е страдал от глаукома, ако някой е имал лошо зрение, ако имате късогледство в семейството си, тогава трябва да се отнасяте внимателно към себе си и зрението си и възможно най-внимателно Най-малко след 40 години се подлагайте на годишни офталмологични прегледи. В този случай е необходимо да се измери вътреочното налягане, да се изследва фундусът и да се проведе изследване на зрителното поле.

Какво представлява операцията на глаукома?

Операцията може да бъде лазерна или микрохирургична. Операцията е възстановяване на дренажа на вътреочната течност, т.е. при локална анестезия се отваря склерата, прави се достъп до ъгъла на предната камера и се възстановява потокът на очната течност.

По време на операцията се подобрява изтичането на вътреочна течност и се подобряват дренажните пътища. В днешно време има минимално инвазивни варианти на глаукомна хирургия, които имат по-кратък период на оздравяване. Трябва да се отбележи, че зрението никога не се подобрява след операция, тъй като оптичният нерв вече е увреден и не може да бъде възстановен.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *