Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Вътреочно налягане: Защо си струва да проверите очното дъно?

„Повишено вътреочно налягане“ – думи, които могат да се чуят при посещение на офталмолог. Но какво означават те?

вътреочно налягане
Проверка на вътреочно налягане се извършва само в специализирана клиника

„В окото непрекъснато се произвежда и движи вътреочна течност. Резултатът от съотношението на производството и скоростта на нейното отделяне е офталмотонус или, както се нарича още – вътреочно налягане. Всеки го има, тъй като поради тонуса на вътреочната течност, се поддържа формата на очната ябълка“, казва Антонина Рагузина, офталмолог.

Когато се появят проблеми в добре координирана телесна система, и настъпва загуба на баланс на течности, се развива патологично състояние.

„Най-честата форма на офталмотонусни разстройства е повишеното вътреочно налягане. Систематичното му увеличаване нарушава кръвоснабдяването, компресира влакната на зрителния нерв, което постепенно води до атрофия на зрителния нерв и в резултат на това до необратима слепота“, подчертава офталмоложката. Специалистката отбелязва, че подобни промени са характерни при заболяването глаукома.

Вътреочно налягане: защо се увеличава?

Всъщност, налягането в окото се повишава неусетно за хората. Както отбелязва Антонина Рагузина, има много причини, които водят до повишаване на вътреочното налягане. Основното, подчертава специалистката, включва:

• Наследственост;
• Особености на структурата на окото;
• Сърдечно-съдови заболявания;
• Невроендокринни нарушения;
Диабет;
• Дългосрочна работа пред монитор;
• Травматично увреждане на мозъка и др.

„Болестта глаукома обикновено засяга пациенти над 40 години. Но може да появи и при млади хора, а понякога дори и при новородени (говорим за вродена глаукома)“, казва Антонина Рагузина.

вътреочно налягане-преглед
Антонина Рагузина

Затова онези, които са изложени на риск, трябва да планират редовни посещения при офталмолог, за да стопират негативното развитие на ситуацията навреме.

Как да разпознаете проблемите с повишеното вътреочно налягане?

Както отбелязва Антонина Рагузина, сред основните симптоми на повишено вътреочно налягане се наблюдава:

• Болка, която се появява в областта на дъгите на веждите;
• Болка в областта на слепоочията, която може да се появи както самостоятелно, така и заедно с болка около веждите;
• Намалено зрение;
• Главоболие, което се усеща в областта на очите;
• Усещане за раздуване на очните ябълки;
• Намалено зрително поле;
• Поява на цветни кръгове при гледане на източник на ярка светлина;
• Появата на мъгла в очите;
• Бърза умора на очите с напрежение в очите.

Както при другите заболявания, когато тези предупредителни знаци се появят, не винаги се дължат на преумора и други външни фактори. По-добре е да бъдете прегледани от лекар.

Диагностиката на вътреочното налягане се извършва чрез специални манипулации и с помощта на редица устройства. Самоизследването у дома няма да работи.

Колко често трябва да посещавате лекар, за да се провери вътреочното налягане?

Тъй като повишеното вътреочно налягане става причина за развитието на глаукома, то не може да бъде пренебрегнато.

„Годишният профилактичен преглед, извършен от офталмолог, ще помогне да се открият наличието на ранни признаци на глаукома. Основният метод за ранно откриване на патологични процеси е измерването на вътреочното налягане. Лекарят ще даде и цялостна оценка на състоянието на главата, на зрителния нерв и зрителните полета“, подчертава офталмоложката.

вътреочно налягане-изследване

Ако се открият отклонения, предупреждава специалистката, е необходимо да се определи тактиката на лечение и да се състави план за наблюдение.

„За съжаление днес е невъзможно напълно да се отървем от вече съществуващата глаукома. Но навременното откриване на болестта и нейното лечение дават шанс да се забави развитието ѝ“, отбелязва Антонина Рагузина. Има три основни метода на лечение: консервативен, лазерен и хирургичен. Лекарят ще избере оптималния режим на терапия.

И, разбира се, си струва да спазвате банална хигиена на работата и почивка: не се заседявайте дълго пред компютъра, почивайте повече, ограничете употребата на продукти, които засягат кръвоносните съдове, например кафе, избягвайте наранявания на очите (през лятото носете слънчеви очила, и т.н.), отървете се от лошите навици.

Не подценявайте редовната проверка на такъв параметър като налягане на очното дъно: по-добре е редовно да ходите на клиничен преглед, дори ако, изглежда, нищо не ви притеснява.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *