Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как краката и походката сигнализират за диабет?

При диабет проблемите с краката са често срещани. Някои признаци могат да се появят, когато самият човек не знае, че има диабет

краката
Краката първи сигнализират за скрити здравословни проблеми

Татяна Романенко – терапевт, ендокринолог и кардиолог разказа за това как краката могат да сигнализират за дефицит на хормона инсулин.

Различни видове лезии

Татяна Романенко

„Захарният диабет е опасен заради развитието на усложнения. Най-често те са свързани с проблем като диабетна полиневропатия, тоест увреждане на периферните нерви. Това е и най-честото усложнение. Среща се при 75% от пациентите. При много хора с диабет тип 2, невропатията може да бъде първата предупредителна аларма“, казва Татяна Романенко. Специалиската отбелязва, че с развитието на полиневропатия нервните влакна стават подобни на оголените жици – през цялото време са под напрежение.

Поражението може да стигне и до големите кръвоносни съдове. Тогава става дума за макроангиопатия. Ако са засегнати малки съдове, тогава говорим за микроангиопатия.

„При пациенти с диабет най-честата диагноза е дисталната сенсомоторна полиневропатия, при която първо се засягат сензорните нерви, които отиват към ръцете и краката. Първите симптоми на полиневропатия се появяват по правило в краката и е нужно повече време за развитието на полиневропатия в ръцете “, отбелязва ендокриноложката. С течение на времето малките нервни влакна също се включват в патологичния процес.

Друга възможност за лезии на краката при диабет е развитието на съдови лезии. Това е така наречената диабетна ангиопатия. Поради съдови увреждания се нарушава трофиката и храненето на тъканите. В такива ситуации дори банален калус (новообразувана костна тъкан при заздравяване на счупена кост) може да стане изключително опасен.

Как да го разпознаете?

Естествено, мнозина се интересуват от това как да разпознаят проблема. В крайна сметка, някои от симптомите могат да се появят, когато човек все още не знае, че има такова страшно заболяване. Татяна Романенко отбелязва, че има редица характерни симптоми, които показват увреждане както на малките, така и на големите нервни влакна.

Симптоми на увреждане на малките нервни влакна:

• усещане за парене или изтръпване в ръцете и краката;
• загуба на чувствителност на кожата към температура;
• нощни болки;
• изтръпване в крайниците;
• чувство на студенина в крайниците;
• подуване на краката;
• сухота и белене на кожата на крайниците;
• повишено изпотяване на краката;
• зачервяване на кожата на краката;
• наличието на мазоли, незарастващи рани и язви по краката.

Симптоми на увреждане на големите нервни влакна:

• повишена чувствителност на кожата на крайниците;
• загуба на равновесие;
• патологични промени в ставите;
• нечувствителност към движенията на пръстите.

„Когато сензорните нерви са увредени, има пълна или частична загуба на усещане в крайниците. Човек не изпитва болка при порязвания, рани, изгаряния. В резултат на това могат да се развият язви. Ако раните се заразят, може да възникне инфекция и гангрена. В този случай единственият изход и спасяването на живота ще бъде ампутация на част от засегнатия крайник “, отбелязва Татяна Романенко.

В същото време неврологичните прояви на диабета могат да бъдат изключително болезнени за пациента, казва лекарката.

Баналните хигиенни процедури и поддържането на педикюр също се превръщат в проблем.

„Хората могат да наранят краката си по време на хигиенни процедури – може да има порязвания и ожулвания, които дори няма да усетят“, отбелязва ендокриноложката.

Една от алармите може да бъде състоянието на ноктите на краката

„Увреждането на ноктите изглежда като гъбична инфекция. Между другото, гъбичките често придружават диабета, тъй като при такова заболяване имунната защита на тялото намалява“, казва Татяна Романенко. Струва си да се обърне внимание на размера на ръцете и краката, тъй като при сериозни усложнения, подчертава специалиската, мускулите атрофират и краката и ръцете стават тънки.

Ако говорим за проблеми с баланса, то той се характеризира по следния начин – хората казват, че не усещат накъде вървят краката им. Особено трудно е при шофиране в тъмните часове.

Какво може да се направи?

Разбира се, такива аларми не могат да бъдат пренебрегнати. Ако има загуба на чувствителност, трябва да посетите лекар възможно най-скоро. Освен това ежедневният преглед на крайниците трябва да бъде включен във вашия дневен график.

„Много е важно да се извършва ежедневен преглед на стъпалата и е необходимо да се изследват не само отстрани, но и петите, както и пространствата между пръстите“, казва Татяна Романенко. Това ще позволи да се открият всички дефекти и промени във времето и да се предотврати инфекция и последващо развитие на гангрена.

Ако човек има тъпи, болезнени, изтръпващи или потрепващи болки, трябва да посети специалист. По правило такива усещания се усилват през нощта. Те също се увеличават, когато нивото на глюкозата в кръвта се повишава, а след това могат да изчезнат, когато се нормализира. И тази болезненост често се появява, когато диабетът все още не е диагностициран.

Затова е по-добре да не отлагате, но при първите проблеми с краката потърсете съвет от специалист. Това също е важно, за да се предотвратят усложненията при диабет.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *