Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво е ларинготрахеит и защо е опасен?

Ларинготрахеит е инфекция на горните дихателни пътища, която затруднява дишането, тъй като дихателните пътища се стесняват

ларинготрахеит

Ларинготрахеит се провокира от бактерии, вируси или няколко агента едновременно (в този случай патологичното състояние е малко по-тежко). Заболяването е опасно за здравето, а в някои случаи и за живота на пациента. Това е изпълнено с много усложнения. Следователно, болестта не може да бъде пренебрегната.

Д-р Владимир Зайцев

Болестите на горните дихателни пътища могат да се комбинират помежду си, образувайки двойна диагноза. Ларинготрахеит е една такава комбинация, когато в две части на дихателната система има проблем по едно и също време. Отоларингологът д-р обяснява какво е ларинготрахеит, до какво може да доведе и дали е опасен.

“Laryngos” е ларинкс, “tracheo” е трахея. Това е комбинирано заболяване, при което се възпалява ларингофаринкса, последвано от трахеята. Ако е засегнат само ларинкса, гласът ще бъде променен – ​​ще бъде дрезгав. Понякога може да се развие дори пълна афония, тоест пълна загуба на глас. Възпалението на трахеята се характеризира с появата на кашлица, тъй като там се намира центърът на кашлицата. В такава ситуация кашлицата е досадна, изтощителна и никакъв вид терапия не носи облекчение. Съответно, когато се комбинират два проблема – на ниво ларинкс и трахея, може да се появят комбинация от различни симптоми.

Има много причини, поради които се развива остър ларинготрахеит

Например, първоначално може да е инфекция, която засяга или ларинкса, или трахеята. Но тъй като човек често не иска да започне лечение с помощта на лекар, или дори чака болестта да изчезне сама, възпалението може да спадне или да се повиши. В резултат на това се образува комбинирано заболяване.

Проблем може да има и поради намален локален имунитет, когато инфекцията навлиза в дихателните пътища и започва да причинява възпаление. Случва се така, че ларинготрахеитът се развива като следствие от обикновена хрема, когато поради ринит възпалението се спуска по-ниско, до нивото на орофаринкса, което води до тонзилит, а след това отива още по-надолу. Отново, проблемът е, че никой не обича да лекува сериозно хрема, приемайки че това състояние не е животозастрашаващо.

Защо ларинготрахеитът е опасен?

Комбинираната инфекция сама по себе си не носи нищо добро. Първо, различните състояния се третират по различен начин. Така че, за лечение на трахеит и суха кашлица, може да са необходими антибиотици (естествено, предписани от лекар). Освен това двете патологии имат различно време за възстановяване. Ако ларингитът може да бъде излекуван за няколко дни, тогава последствията от дразненето на центъра на кашлицата може да изискват терапия в продължение на две седмици или повече.

Освен това нараства рискът възпалението да навлезе още по-дълбоко и да се разпространи в долните дихателни пътища, тоест белите дробове. Тук лечението ще бъде още по-продължително и по-сложно.

Опасността при ларинготрахеит е, че той засяга дихателната тръба в доста големи области

Твърде възможно е да се появи и силно подуване и задушаване, известно още като асфиксия. Също така съществува риск болестта да стане хронична и след това при всяка хипотермия веднага да се развие като комбинирано заболяване. Разбира се, не може да се пренебрегне и невъзможността да се говори нормално. При дрезгавост на гласа често се препоръчва гласова почивка. За социалния човек това практически е изолация. В крайна сметка той няма да може да работи нормално, да общува с колеги, роднини и т.н.

Затова не трябва да се пренебрегват уж баналните настинки и хрема. По-добре е незабавно да посетите лекар, за да се избегнат сериозни проблеми. Разбира се, не всяка хрема веднага ще се превърне в ларинготрахеит, но при кого, дали и кога може да се случи такава ситуация, е невъзможно да се предвиди. Затова е по-добре да не поемате рискове. Като превантивна мярка трябва да се грижите за имунитета, както и да се предотвратяват навреме вирусните инфекции.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *