Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Вредно ли е да се пият витамини на празен стомах?

Какво се случва, когато приемате витамини на празен стомах? Води ли до някакви странични ефекти?

пиене на витамини на празен стомах

Повечето здрави хора получават всички необходими витамини и минерали чрез питателна диета, което означава, че не е необходимо да приемат допълнителни витамини, за да задоволят нуждите на тялото си.

Това обаче не спира огромна част от хората да приемат витамини редовно, независимо дали за борба с известни дефицити на витамини или за да си гарантират, че достигат нужните дневни дози.

Ако приемате витаминни, може би се чудите как особеностите на вашия режим могат да повлияят на тяхната ефикасност и странични ефекти. По-специално, много хора не са сигурни дали е добре да приемат витамини на празен стомах.

 

Ето какво казват специалистите за пиенето на витамини на празен стомах:

 

Криста Браун, диетолог, специализирал в изготвянето на диети за хора с диабет, ситуиран в Ню Джърси, казва, че е малко вероятно пиенето на добавки на гладно да навреди. „Наистина няма нищо лошо в приемането на витамини на празен стомах“, казва тя

„Има обаче изключения от правилото. Някои видове витамини, по-специално мастноразтворимите, като A, D, E и K могат да доведат до стомашно-чревни проблеми“, казва диетоложката. „Обикновено се препоръчва тези добавк да се приемат храна, за да се смекчат тези потенциални странични ефекти и да се подобри усвояването”, допълва още тя.

Браун обяснява, че някои хора, които приемат тези витамини, преди да са яли, изпитват гадене, стомашни болки или спазми или дори повръщане. Ако вече страдате от гастроезофагеална рефлуксна болест, язви, гастрит, синдром на раздразнените черва или друго храносмилателно заболяване, приемането на витамини на празен стомах може да доведе до обостряне на вашето състояние.

Криста Браун, диетолог, специализирал в изготвянето на диети за хора с диабет, ситуиран в Ню Джърси
Криста Браун, диетолог, специализирал в изготвянето на диети за хора с диабет, ситуиран в Ню Джърси

 

Все пак е по-добре витамините да не се пият на гладно

 

Освен че ще ви помогне да избегнете неприятни странични ефекти, приемането на тези видове витамини с храна също ще помогне за подобряване на тяхното усвояване. Докато водоразтворимите витамини се нуждаят само от вода, за да се разградят и да се абсорбират в кръвта, мастноразтворимите витамини трябва да се абсорбират заедно с хранителните мазнини, които приемате.

Браун препоръчва да изядете шепа ядки, за да помогнете за „подготвянето на храносмилателната система“ и да осигурите буфер за витамините. „Филийка препечен хляб с малко масло също би свършила работа“, казва тя.

Стейси Робъртс-Дейвис, диетолог с повече от десетилетие опит, препоръчва да се храните поне 30 минути преди да вземете витамини, които могат да причинят стомашно-чревен дистрес. Това ще помогне за раздвижване на храносмилателната система, което може допълнително да подпомогне усвояването. Тя подчертава, че е важно винаги да четете етикета на продуктите, които приемате.

И разбира се, не забравяйте да слушате тялото си всеки път, когато приемате витамини, добавки или лекарства. Ако нещо причинява дистрес или дискомфорт, не забравяйте да обсъдите с Вашия лекар какво приемате и в какви дози.

Източници: https://bestlifeonline.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *