Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Плодовете на боровинката съдържат антиоксидант полезен за здравето на очите

Дегенерация на макулата е медицинско състояние, което засяга очите и се случва, когато от светлината чувствителните клетки в макулата се объркат и тя спре да работи. Все още не е известна причината за възникването на това заболяване, но много експерти смятат, че може да е в резултат на оксидативен стрес. Тялото постоянно реагира, като част от енергиините процеси на клетките с кислород и като последица от това се произвеждат високо реактивни молекули, известни още като свободни радикали. Те си взаимодействат с други молекули в клетката, което може да доведе до окислително увреждане на белтъчини, мембрени и генни. Този вед увреждане почти със сигурност има влияние върху процеса на стареене на организма. Тъй като защитените клетки в окото не реагират, те са най-податливи на увреждане.Освен метаболитното окисляване друг източник на свободните радикали е замърсяването и разбира се цигареният дим. Колкото по-често ги избягваме, толкова по-дълго ще останат очите ни здрави.

За да запазим очите си по-дълго време здрави е необходимо да се храним правилно и да спазваме здравословна диета в която да има храни богати на лутеин. Лутеинът е един от шестотинте естествено срещашти се каротеноиди. Той може да бъде открит в царевицата, жълтъка на яйцето, както и във всички жълти плодове и зеленчуци.Лутеинът игрлае важна роля в забавяне и предотвратяване на заболяването дегенераця на макулата чрез косвено абсорбиране на синя светлина.Изследванията доказват, че съществува пряка връзка между приема на лутеин и пигментацията в окото.

Боровинката е друг превъзходен антиоксидант, който е полезен за здравето на очите. Плодовете на боровинката може да се консумират, както сурови така и за направата на различни десерти и напитки.Проучванията показват, че редовната им употреба може да намали или да предотврати дегенерацията на макулата и това най-вероятно се дължи на антиоксидантните химикали, които се съдържат в боровинката.

Освен лутеина и боровинката полезен за очите е и зеаксантина. Това е един от най-често срещаните кератеноид алкохоли и е пигмент, които дава жълтия цвят на растенията. Последните проведени експерименти доказват, че ниските нива на зеаксантин може да имат пагубни последици за здравето на очите.

Освен зеаксантина, боровинката и лутеина за очите са полезни още и бета-каротин, цинк, витамин Е и витамин С. Използването на тези елементи намалява риска от появата на очни заболявания с 25%.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *