Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Наистина ли е толкова вредно да се яде след 8 вечерта?

Какви са негативните ефекти от храненето след 20 часа и наистина ли е толкова вредно?

Наистина ли е толкова вредно храненето след 8 вечерта?

Дори и да не практикувате ограничения като периодично гладуване, може да сте си наложили определени практики за храненето.

За вредите от яденето след 20:00 се говори от години. Храненето твърде близо до времето за лягане се свързва с киселинен рефлукс, нарушаване на храносмилането и повишаване на кръвната захар (всички те могат да влошат съня).

Но наистина ли е толкова вредно да се яде след осем часа? Ето какво казват регистрираните диетолози и гастроентеролози за късното хранене.

 

Храненето след 20 часа има определени недостатъци

 

Има установени ползи от ограничаването на вечерното хранене като цяло.

„Когато хората консумират храна късно вечерта, тя се състои по-често от преработени храни с високо съдържание на въглехидрати и мазнини, а не от внимателно планирани и балансирани ястия,“, казва Джанис Ластър, гастроентеролог, лекар по вътрешни болести, специалист в борбата със затлъстяването.

Тя обяснява, че времето на хранене може да повлияе на храносмилането, усвояването на веществата и метаболизма и в крайна сметка да повлияе на теглото. Но тези ефекти са индивидуални за всеки човек въз основа на храната, която консумира, генетиката, нивата на стрес и други фактори.

Освен наддаването на тегло, храненето в по-късен час може да бъде вредно и за храносмилането. „Яденето късно вечер или преди лягане значително увеличава риска от киселинен рефлукс“, казва гастроентерологът Каролин Сойка.

„За хора, които изпитват подуване на корема или киселини, е препоръчително да избягват да ядат в рамките на 90 минути преди лягане, за да предотвратят появата на стомашно-чревни симптоми“, казва д-р Ластър.

Д-р Каролин Сойка
Д-р Каролин Сойка, гастроентеролог

 

Наистина ли е толкова лошо да се яде след 8?

 

За щастие, яденето след 20:00 не е задължително вредно. Въпреки че има доказателства, свързващи храненето късно вечер с потенциални здравословни проблеми като лошо храносмилане, наддаване на тегло и други, това не е непременно вярно за всички.

Според проучване от 2015 г. яденето по-късно не е толкова вредно, когато на храната е малко и е богата на хранителни вещества.

„Много е важно дали храните, които ядем късно, са здравословни или не“, обяснява Бес Бергер, регистриран диетолог и собственик Nutrition by Bess.

„Ако ядем остатъци от пица, сладолед или чипс, независимо от времето на деня, това не е полезно. Ако изберем плодове, зеленчуци, постни протеини или ядки, независимо от часа, това са здравословни храни, осигуряващи страхотна енергия и хранителни вещества.“, допълва още диетологът.

Ако Вашият работен или учебен график не Ви позволява да ядете преди 20:00 часа, това не означава, че трябва да пропускате хранения.

Ако имате диабет или проблеми с кръвната захар, е важно да се придържате към препоръките на лекаря за време на хранене. Прекалено дългото гладуване може да бъде опасно.

 

Стремете се да не ядете преди лягане

 

Въпреки че 20:00 може да е идеалното време за някои хора да пожелаят лека нощ на храната, това не е строго правило за всички.

Ако е възможно, просто се опитайте да си оставите известно време между вечерята и лягането.

„Тъй като графиците на всеки са различни и „вътрешните часовници“ могат да варират, препоръчвам просто да приключите с храненето поне два до три часа преди лягане“, казва д-р Сойка.

Последователното време за хранене, избягването на преяждане преди лягане, поддържането на балансирана диета и добра хидратация, може да бъдат по-важни за здравето от гледането на часовника.

Източници: https://www.health.com; https://www.freepik.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *