Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво казва изкачването на стълби за нашето здраве?

Всеки човек може да диагностицира себе си, само като слезе или се изкачи по стълби

стълби

„В стандартите на официалната медицина са включени три изследвания. И когато разпитваме нашите пациенти, винаги ги караме да кажат как слизат или се качват по стълби“, обясни д-р Елена Малишева.

Симптом: Двойно виждане при слизане по стълби

Михаил Коновалов

Тук не е трудно да се постави диагноза, отбеляза офталмологът Михаил Коновалов. „В окото ни има 6 мускула. В такава ситуация явно е налице нарушение на инервацията (изпращане на дразнения от централната нервна система към различни органи) на горния наклонен мускул, който е отговорен за движението на очите надолу и навън. Съответно, когато човек слиза по стъпалата, той гледа надолу, но окото му не мърда”, обясни Коновалов. Тук има два възможни варианта. Първото – двата мускула не се движат, второто – единият е блокирал, другият не, и започва едно забележимо двойно виждане.

„Ако се появи при възрастен (а понякога е вроден дефект), първо мислим за нарушение в централната нервна система. Трябва да се направи ЯМР на мозъка. Защото, по един или друг начин, може да е увреден нервът, който инервира мускула”, отбеляза офталмологът.

Д-р Малишева добави, че е необходим ЯМР, за да се изключи тумор в мозъка. „Има много доброкачествени мозъчни тумори. Кръвното налягане, както и вътреочното налягане, не оказват ефект при такъв проблем, защото нещо трябва да блокира нерва. Нещо, което е различно от налягането. И най-вече – има обем”, обясни тя. ЯМР и консултация с невролог трябва да бъдат включени в стандартния преглед при подобен проблем.

Симптом – болка в коляното при изкачване на стълби и невъзможност за пренасяне на тежестта върху този крак

Това, до голяма степен на вероятност, е травма на коляното, и че менискусът е увреден, отбелязва имунологът Андрей Продеус.

„Това е полукръгъл хрущял, който минава вътре в колянната става. И ако е увреден, тогава всяко натоварване на коляното дава болезнена реакция, защото може да бъде разкъсан. В този случай е необходимо да се направи преглед на колянната става. И ако има ставни нарушения, се планува артроскопска операция“, подчерта имунологът.

Андрей Продеус

Решението се взема от ортопед-травматолог. Операции от този вид са много чести и има доволно количество възможности за извършването им. Понякога менискусите се отстраняват.

Нормално ли е да оставате без дъх, като използвате стълби?

Случва се да се задъхате, когато използвате стълбите, защото тялото се нуждае от кислород и енергия по време на физическа активност. Дали остават без дъх, или стигат до последния етаж през две стъпала зависи от индивида.

Например, влошаването на кондиционирането или липсата на форма може да е причина човек да загуби дъха си.

Също така, някои хора могат да се задъхат при по-продължителна или по-интензивна физическа активност; други могат да загубят дъха си при леки упражнения.

Какво може да допринесе за задух по време на изкачване или слизане по стълбите?

Като цяло задухът може да е резултат от недостиг на кислород в органите. Специфични здравословни състояния също могат да бъдат причина, като например:

• Запушване на въздушния проход в устата, носа или гърлото;
• Алергии;
• Пристъпи на тревожност или паника;
• Компресия на гръдната стена;
• Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ);
• Сърдечни проблеми като аритмия или сърдечна недостатъчност;
• Високо кръвно налягане в белите дробове, известно като белодробна хипертония;
• Пневмония.

Качеството на вашата среда – като прашна среда или голяма надморска височина – също може да ви накара да се почувствате задъхани или да имате затруднено дишане, докато изкачвате стълби

Стълбищният тест е включен във всички кардиологични стандарти, стана ясно в началото на статията. Въз основа на това се поставя диагнозата „нестабилна стенокардия“. Когато сърцето се свива нормално, мозъкът е доволно снабден с кислород и можете да се изкачите дори до 10-ия етаж без проблеми.

Херман Ганделман

„Ако сърцето е слабо, нещо му пречи да се свива, тогава тече малко кръв, появява се задух. Ангина пекторис е признак на сърдечно заболяване. Говорим за стенокардия при усилие или сърдечна недостатъчност“, уточнява кардиологът Херман Ганделман.

Естествено, първо трябва да отидете на кардиолог. Той ще направи ехография на сърцето. Ако резултатите от изследването не разкрият нищо, може да се направи стрес-тест за симулиране на оплакванията на човек на бягаща пътека. След това може да се постави диагноза и да се предпише лечение.

„Човек трябва да стигне до третия етаж без задух – всеки, независимо от възрастта, трябва да направи това“, добави д-р Малишева. Тя обясни още, че има много утежняващи фактори, например затлъстяването, защото сърцето трябва да кръвоснабдява не 70 килограма тегло, а 100 например, и ако се задъхва до степен такава, че да не може да достигне втория етаж, това е лошо, това е сигнал SOS.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *