Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Рецепта за греяно вино – враг номер едно на стенокардията, кашлицата и сезонните неразположения!

Предлагаме ви екстра рецепта за греяно вино, която ще ви стопли и излекува през студените дни. Освен това ще се погрижи и за здравето на сърцето и доброто настроение

греяно вино

Есента е времето на депресията и хроничната умора. Не защото има нещо тъжно в този толкова красив сезон – просто е много студено! През зимата е още по-лошо – тогава дълбоките преспи и кишата ни затварят за по-дълго у дома. И, освен това – има много настинки, грип и други вирусни неразположения. Когато дебелите чорапи и топлите дрехи не могат да се справят, на помощ идва една традиционна немска напитка.

Историята на глювайна започва още в Древния Рим. Благодарение на правилната комбинация от подправки в напитката, етеричните масла имат още по-голяма полза. У нас тази напитка е позната като „греяно вино“. Съветваме ви да приготвите това ароматно лекарство с помощта на тази стара немска рецепта. Една много полезна съставка придава на питието магически послевкус.

Има хиляди начини да приготвите греяно вино у дома. В класическата версия се използва сухо или полусухо вино, с не повече от 7% алкохол. Той кара канелата, карамфила, лимоновите кори, джинджифила и меда да се комбинират по един полезен и неповторим начин. Останалите версии на напитката са експериментални, със смесване на различни компоненти.

Как се прави греяно вино по старинна немска рецепта?

Опитайте се да подготвите коледно греяно вино по рецептата, която ви предлагаме. Инструкциите, които са стъпка по стъпка, ще ви помогнат да превърнете обикновената коледна напитка в лекарство, което помага при много и различни състояния и проблеми със здравето. Но най-изразените ползи от глювайна са неговото благоприятно влияние върху работата на сърцето и мекия, деликатен и балансиран затоплящ ефект.

ЩЕ ВИ ТРЯБВА

1 литър червено вино (сухо или полусухо)
250 мл вода
2 пръчки канела
15 грама пресен джинджифил
2 щипки сладък пипер
1 щипка черен пипер
2 дафинови листа
5 карамфилчета
2 броя звездовиден анасон
щипка смляно индийско орехче
клонка розмарин
1 портокал
1 лимон
шепа сушени ябълки
2 супени лъжици кафява захар или мед

Списъкът на съставките е впечатляващ, но крайният резултат си заслужава

Ароматът на всяка подправка се „отваря“ по различен начин в горещата напитка. Едно е да пиете горещо вино с канела, и напълно различно – да се насладите на аромата и и богатия пикантен вкус на този лечебен глювайн.

ПОДГОТОВКА

1. На първо място – подгответе пикантната смес. Добре измийте ябълките, нищо че са сушени. Залейте всички подправки, освен розмарина, със студена вода. Добавете портокалова кора към сместа. Джинджифила се нарязва на филийки.

2. Поставете подправките с водата на много бавен огън и покрийте съда, в който ще ги варите. Оставете отварата да ври 2 минути и я махнете от огъня. Нека изстива бавно на стайна температура поне за един час. Преди това не забирайте да изкарате дафиновите листа. Ако ги оставите, те ще предадат леко горчив вкус на напитката.

3. Сега следва най-интересното. Добавете половината от студеното вино към подправките. Виното трябва да е студено, защото колкото по-дълго се нагрява с подправките, толкова по-добре ще абсорбира ароматите. Бавно го загрявайте до 70 градуса без капак. По-висока от тази температура не е необходима, иначе виното ще придобие горчив вкус.

Ако нямате термометър, проверете температурата с малкия пръст. Той трябва да издържи в топлата винена смес 5 секунди.

4. Махнете напитката от котлона и я оставете да престои 15 минути. Добавете останалата част от виното, сока от половин лимон, няколко резена портокал, клонка розмарин и кафявата захар или меда. Разбъркайте добре всичко и отново загрейте до 70 градуса под капака.

И за финал!

5. Бързо изсипете греяното вино в чаши и се насладете на вкуса! Изсипете по-добре през салфетка или филтър. Сервирайте питието с канелена пръчица и парченце лимон или портокал.

РЕДАКЦИОНЕН СЪВЕТ

Ако не пиете алкохол, вместо вино използвайте гроздов сок или сок от нар и касис. Опитайте се да повторите рецептата с бяло вино – също се получава много вкусно! Ако не можете да намерите свежи подправки, ги сменете със сухи. И не забравяйте да изчакате няколко минути след приготвянето, за да добие напитката приятна за пиене температура. За един елегантен завършек, топнете в чашата клонката розмарин.

Не е трудно да се приготви този здравословен и ароматен глювайн. Сигурни сме, че ще му се насладите подобаващо по време на Коледните празници!

Източник: www.mhealth.ru

СПЕЦИАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ 3в1: Цялостна грижа против косопад
СПЕЦИАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ 3в1: Цялостна грижа против косопад

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 3 до “Рецепта за греяно вино – враг номер едно на стенокардията, кашлицата и сезонните неразположения!

  1. Бистра каза:

    И аз чета , пише ,че меда се слага преди повторното загряване до 70 градуса…,значи господинът е прав!

  2. Жулиен каза:

    Не знам къде сте я чели тая рецепта, но медът загрят над 45 градуса губи лечебните си свойства и се превръща в проста захар… Информирайте се малко преди да споделяте.

    • яна стоева каза:

      Прочетете добре. Мед се слага накрая и то когато температурата е много малка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *