Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

6 хранителни добавки против стареене, препоръчани от експерт

Пиенето на тези добавки против стареене може да има положителен ефект върху здравето и дълголетието

добавки против стареене

Експертът в областта д-р Дейвид Кланси споделя шестте добавки против стареене, които приема всеки ден.

Всички специалисти са съгласни, че е най-добре да получавате хранителните вещества, от които се нуждаете, от храната, а не от добавки. Все пак те са полезни, ако човек има дефицит на определени хранителни вещества или не може да получи достатъчно от диетата си, например ако е болен.

Но някои хора дори стигат до там, че приемат лекарства като рапамицин, което обикновено се използва при бъбречни трансплантации и някои видове рак, с надеждата, че те ще увеличат дълголетието им.

Д-р Кланси, който е на 50 години и изучава биологията на стареенето в университета в Ланкастър, Обединеното кралство, казва, че приема шест добавки. Някои от тях пие поради предполагаемите ползи, за които е чел в научните изследвания, и други, защото има недостиг на определени хранителни вещества.

 

Кои хранителни добавки против стареене препоръчва д-р Кланси?

 

1. Гинко билоба

Гинко билоба е добавка, направена от листата на едноименното дърво, които съдържат антиоксиданти и отдавна се използват в традиционната медицина.

Кланси приема добавката в продължение на четири години. Някои проучвания предполагат, че билката помага за умерена загуба на тегло при мъже с наднормено тегло. От друга страна тя е доказано полезна за когнитивните функции и паметта.

Смята се, добавката е напълно безопасна за пиене в умерени количества, но ако се прекали с нея има странични ефекти като разстроен стомах, главоболие, кожни реакции и световъртеж.

 

2. Рибено масло

Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибата, са свързани с различни ползи за здравето, включително намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, подобряване на здравето на очите, облекчаване на възпалението и подпомагане здравето на ставите.

Ако не ядете риба или други морски дарове, е добра идея да пиете добавка с рибено масло. Но храненето с риба със сигурност е по-полезно, защото така се консумират повече мазнини, витамини и минерали, които действат синергично.

 

3. Магнезий

„Човешкото стареене често се свързва с дефицит на магнезий”, казва Кланси. Така че той приема добавка с надеждата да увеличи дълголетието си и да подпомогне съня си.

Проучвания от 2021 г. установяват, че въпреки че няма много дългосрочни изследвания за ефектите от добавките с магнезий върху стареенето и развитието на определени заболявания, е възможно поддържането на здравословни нива през целия живот да предотврати хронично възпаление и да удължи продължителността на здравето.

д-р Дейвид Кланси
Д-р Дейвид Кланси, експерт и лектор по биогерентология в университета в Ланкастър, Обединеното кралство

 

4. Витамин B12

Витамин B12 е хранително вещество, което помага за създаването на ДНК и поддържа кръвта и нервните клетки здрави. Естествено се среща в животински продукти, като месо, яйца и мляко.

Немалъж процент хора имат дефицит на витамин B12, което може да причини слабост или умора, отслабване, гадене, повръщане или диария, жълтеникава кожа и загуба на апетит.

Повечето хора могат да получат целия витамин B12, от който се нуждаят, от храната, но приемането на добавки може да бъде полезно за хора, които имат проблеми с усвояването му или които не получават достатъчно чрез диетата си, като вегетарианците или веганите.

 

5. Фолиева киселина

Фолиевата киселина, позната още като витамин B9, е важна за растежа и функционирането на клетките, особено по време на бременност, когато помага за намаляване на риска от дефекти на мозъка и гръбначния стълб. Тя се съдържа в тъмнолистни зеленчуци, боб, грах и ядки, както и плодове като портокали, банани, пъпеши и ягоди.

Въпреки че дефицитът на фолиева киселина е рядък, но се препоръчва пиенето на добавки за тези, чиито тела се борят да я усвоят поради лоша диета или здравословни навици, както и за жени, които са бременни, кърмят или планират да забременеят.

 

6. Витамин D

Витамин D е необходим за здравето и здравината на костите, а също така поддържа имунната и нервната система.

Витамин D се набавя в най-големи количества, когато кожата е изложена на слънце, тъй като много малко храни го съдържат. Но ако хората не получават достатъчно слънце, имат по-тъмна кожа или са по-възрастни, те може да не получават достатъчно само от слънцето.

Недостигът на това хранително вещество може да причини болки в костите, умора, промени в настроението и мускулна слабост, спазми или болки при възрастните хора или рахит при децата.

 

Заключение:

 

Все още не е открит извора на младостта. Най-богатите хора в света дават милиони, за да се поддържат млади, но така и няма категорично доказан начин забавяне на естествения процес по остаряване. Пиенето на горепосочените хранителни добавки против стареене може да има положителен ефекти в някои аспекти, но не може да бъде гаранция за дълголетие.

Също така е важно да не забравяте за основните правила за здравословен живот, които включват: много движение, ядене на повече плодове, зеленчуци и варива и избягването на вредни навици като пиенето на алкохол и пушенето на цигари.

Източници: https://www.businessinsider.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *