Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Можете да запазите зрението си! Проста техника за поддържане здравето на очите

Тази техника стимулира кръвообращението в областта на очите, въздейства върху чувствителната кожа около тях и тази зона придобива здрав вид

Освен това облекчава напрежението и създава естествено, хармонично състояние на очите и мускулите – чак до областите, разположени дълбоко в черепа.

Масажът на очите включва поглаждащи движения, лека вибрация, лек натиск върху очите, притискане на очите с длани и леко разтриване на очите.

Всички тези масажни движения тонизират очните мускули, подобряват кръвоснабдяването на органа на зрението, а също така имат рефлексен ефект върху нервните окончания в областта на очите.

Предупреждение! Масажът на очите трябва да се извършва с много нежни движения и изключително внимание!

Масажът

Имайте пред вид, че въздействието върху нервните окончания в областта на очите има рефлексен ефект не само върху самите очи, но и върху други органи и системи на тялото. Например, чрез активно натискане на очните ябълки, можете рефлекторно да повлияете на пулса на сърцето. Лекарите препоръчват тази техника на пациенти с тахикардия (учестен пулс), тъй като натискането на очните ябълки забавя пулса. За хора обаче, страдащи от брадикардия (ниска сърдечна честота), такава терапия може да причини значителна вреда.

Точков масаж иначе казано – акупресура

Акупресурата, подобно на акупунктурата, е древен метод на традиционната китайска медицина, познат от хилядолетия.

През последните години той се разпространи по целия свят и получи широко признание.

Прави се с върха на пръстите.

За разлика от акупунктурата, която изисква използването на специални игли, акупресурата не изисква никакви инструменти. Поради това лесно извършва от самия пациент в домашна обстановка. Акупресурата в областта на очите предотвратява нарушения на кръвообращението, както и развитието на глаукома и катаракта.

Точките, които трябва да се масажират за подобряване на зрението, са разположени точно около очите (фиг. 1).

Тези важни точки се наричат ​​тиен – ин (1), ин – мин (2), си – бай (3), тай – ян (4). Според китайската медицина тези точки са свързани с други органи и системи чрез енергийни линии – така наречените меридиани. Кожата, черният дроб и бъбреците са особено тясно свързани с очите.

Пулсирането, а в някои случаи и леката болка, са сигурен знак, че сте попаднали на правилната точка. Трябва да натискате точките ритмично, едновременно с двата палеца или показалеца. Върховете на пръстите трябва да извършват кръгови движения по посока на часовниковата стрелка с радиус на въртене 1–2 mm в областта на всяка от сдвоените, едновременно масажирани точки (точки 1–3 на фигурата).

При издишване трябва да натиснете точките леко или със средна сила, при вдишване продължете да въртите пръстите в точките без натиск.

Всяка точка се масажира по този начин в продължение на 8 вдишвания и издишвания.

Акупресурата стимулира кръвообращението в областта на очите, въздейства върху чувствителната кожа около тях и тази зона придобива здрав вид.

Освен това облекчава напрежението и създава естествено, хармонично състояние на очите и околните зони – чак до областите, разположени дълбоко в черепа. Тъй като очите са свързани с други органи – кожа, бъбреци, черен дроб, стомах – акупресурата в областта на очите има благоприятен ефект върху тези органи. Акупресурата подобрява кръвообращението в областта на очите и облекчава напрежението в и около очите.

С палците си напипайте двете точки (1) – tian – ing

Масажирайте точките ритмично. Постигнете такова налягане при издишване, че да не ви причинява болка.

Ако не сте сигурни, че сте намерили правилната точка, масажирайте изпъкналата част на очните кухини в областта на дясната и лявата вежда, отгоре и отдолу.

Въздействието върху точката е ефективно в радиус от около 1,5 см. Така със сигурност ще уцелите чувствителната зона. С малко практика ще усещате ясно къде се намира центърът на зоната на влияние.

Масажирайте точка (1) за 8 вдишвания.

Докато издишвате, упражнете лек натиск, а докато вдишвате, отпуснете налягането върху точките. Върховете на свободните ви пръсти трябва леко да докосват челото ви. Затворете очи и проверете ефективността на масажа. Масажирайте и двете точки по същия начин. Натискайте ритмично за 8 вдишвания и издишвания с два палеца или с палеца и показалеца на едната ръка отстрани на моста на носа.

Акупресурата е особено ефективна при напрежение в очите и главоболие

Изчакайте малко и се опитайте да усетите ефекта от масажа.Масажирайте и двете си-бай точки.Те са разположени по долната обиколка на очните кухини под зениците.Правете масажа в продължение на 8 вдишвания и издишвания.Направете кратка почивка, за да усетите ефекта от масажа.

С палци хванете предната част на слепоочията си (точки тай-ян).

Използвайте кокалчетата на свитите си показалци, за да се движите над очите си. Започнете от моста на носа, след това преместете пръстите си под веждите, след това назад (отново над очите) към върха на носа и отново повторете движението от моста на носа. Направете 8 от тези движения. В края на масажа хванете няколко пъти моста на носа си, стиснете кожата за около секунда всеки път и след това отпуснете. Покрийте очите си с длани за известно време. Опитайте се да усетите положителните ефекти от масажа.

Препоръчвам извършване на масаж в описаната последователност 2 пъти на ден – сутрин и вечер.

Това поддържа здравето на очите. Ако е необходимо, ако възникнат проблеми, можете да масажирате някои от посочените точки поотделно.

При някои заболявания е необходимо да се действа върху отделни точки

Точка 1 (tian – ing) – при болка в очите поради пренапрежение и умора, намалена зрителна острота. При болка поради хронично възпаление на фронталните синуси, хрема и мигрена.

Точка 2 (ing – ming) – при неприятни усещания и прекомерна чувствителност към натиск по слепоочието на очилата, поява на настинки в назофаринкса, запушване на носа.

Точка 3 (si – чао) – при физическа, нервна и умствена умора, зъбобол, възпаление на параназалните синуси (синузит).

Точка 4 (тай – ян) – при неспецифично главоболие, особено в областта на челото, при нарушения на съня, при претоварване, болка в очите, треперене на клепачите и очите, високо кръвно налягане.

 

Кръгов масаж на зоната около очите

Поглаждането на затворени очи с пръсти, вибрациите, лекият натиск и месене имат благоприятен ефект върху очите и подобряват кръвоснабдяването на органа на зрението.

Кръговият масаж на зоната около очите тонизира зрителните нерви.

Правете този масаж с два пръста – показалец и среден.

Професор Панков

Масажирането на зоната около очите се извършва по следния начин: първо се извършва движение по долния край на окото от слепоочието към носа, а след това по горния край на окото – под веждите към слепоочието. Това кръгово движение се повтаря 8 до 16 пъти. Можете да масажирате и с цялата си длан.

 

 

От книгата „Тренировки и игри за очните мускули. Уникални упражнения за възстановяване на зрението по метода на професор Олег Панков“, econet

ЛУТЕИН МАКС
ЛУТЕИН МАКС от Doctor Nature – подпомага очите и зрението

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *