Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Две минути и три месеца – числа, които трябва да запомните, когато си миете зъбите

Оралната хигиена и здравето на зъбите трябва да се извършва толкова внимателно, колкото и общата грижа за тялото

зъбите

Възпаленията в устата и заболяванията на зъбите могат да бъдат предотвратени своевременно чрез спазване на основни хигиенни принципи.

Какви грешки се допускат най-често при грижата за устната кухина и на какво да обърнем внимание, за да се гордеем със здрави зъби?

Недостатъчната грижа за зъбите и устната кухина може да доведе до възпаление на венците

Това, от своя страна, е възможно да предизвика други здравословни проблеми. Такива са отслабване на имунитета и в резултат на това по-висок риск от различни вирусни заболявания. По същия начин небрежната грижа за устната кухина и последващият зъбобол пряко засягат цялостното благосъстояние, включително и емоционалното състояние на човек.

Кои са най-честите грешки при грижата за устната кухина и дали всеки може да оцени своите навици за орална хигиена?

Дори леко кървене на венците не може да се счита за нормално

Грешка е да мислите, че е нормално венците да кървят малко, когато си миете зъбите. Наличието на кръв в слюнката е първият сериозен признак, че е необходимо да се посети зъболекар. Това говори за възпаление на устната кухина. Разбира се, трябва да прецените дали миете зъбите прекалено силно или по друг начин наранявате венците. Но, ако след всяко миене на зъбите виждате кръв в слюнката, трябва да потърсите причината.

Най-често проблемите се проявяват под формата на подути, болезнени венци, а в по-сериозни случаи може да се появят дори язви или афти.

Първата възможност за намаляване на болката и възпалението е гел, наличен в аптеките, който съдържа 0,2% хлорхексидин

Той ще помогне за овладяване на възпалението и ще предотврати бактериалния растеж. Освен това, водата за уста с хлорхексидин може да се използва за намаляване кървенето на венците. Трябва да се има предвид, че такива средства могат да се използват не повече от две седмици. Изплакването с физиологичен разтвор, приготвен у дома (една чаена лъжичка сол на чаша вода) също може да намали подуването на венците.

Липса на витамини в организма

Една от причините, които могат да причинят възпаление на венците, е недостатъчните нива на витамин В и калций в организма. Витамин B6 е отговорен за оптималната работа на имунната система като цяло. Ако тялото е отслабено, то е по-податливо на различни вирусни инфекции, които могат да навлязат и през устата. Затова е важно да приемате витамин В6 ежедневно, тъй като той действа като протектор и се бори за добър имунитет, включително и като предотвратява възпаленията. Витамин В6 може да се набави чрез консумация на храни като соя, ядки и риба.

Калцият от своя страна е отговорен за състоянието на зъбния емайл и гарантира, че той е достатъчно здрав, за да предпази зъбите от киселина

Ако в тялото няма достатъчно калций, човек може да почувства, че зъбите му са станали по-чувствителни. Първият признак най-често е повишена чувствителност на зъбите към студени и други храни. За да се избегне този проблем, се препоръчва да се обмисли ежедневната консумация на храни, съдържащи калций. Най-ефективният начин за набавяне на е чрез консумация на мляко и млечни продукти. Калций се съдържа в пресния портокалов сок, бадемите и белия боб, например.

За да не се чудите как всеки ден да си набавяте необходимите витамини чрез храната, те могат да се приемат под формата на хранителна добавка. За здравето на зъбите и устната кухина е препоръчително да изберете такива, които съдържат витамини от група В, калций и магнезий. Допълнителният прием на витамини е особено важен за бременните жени, тъй като бебето приема витаминни запаси от майката. За да се предотврати увреждането на здравето на бременната жена, включително и здравето на зъбите, поради недостатъчно количество витамини в организма, е необходимо внимателно да се следи правилното хранене. След консултация с лекар или фармацевт може да се прецени необходимостта от прием на допълнителни витамини.

Страст към прекалено интензивното избелване на зъбите

Често жълтеникавите зъби сочат до по-голям проблем като нездравословни венци, изтъняване на емайла и цялостна лоша хигиена на зъбите

Белите зъби не винаги са здрави зъби. Има различни начини за избелване, като в домашни условия това може да се постигне основно с помощта на абразивна паста за зъби.

На първо място трябва да следите индекса на абразивност. Ако възрастни (над 18 години) искат да избелят зъбите си, тогава веднъж седмично може да използвате паста за зъби със среден индекс на абразивност (60–100). За ежедневна употреба е препоръчително да използвате паста за зъби с флуор, в която концентрацията на флуорид е средно 1500 ppm, в зависимост от чувствителността на зъбите. Ако зъбите ви не са чувствителни, можете да сменяте вида на пастата. Например сутрин да се миете с паста, предназначена за ежедневна употреба, а вечер да използвате избелваща паста за зъби, за да има по-добър ефект през нощта.

Ако чувствате, че зъбите ви са станали по-чувствителни и реагират на студени и сладки храни, тогава определено трябва да спрете да използвате абразивна паста за зъби

От своя страна децата от момента на появата на първото зъбче до около навършване на две години трябва да използват паста за зъби със съдържание на флуорид 500–1000 ppm, а от шестгодишна възраст съдържанието на флуорид може да бъде по-високо, например 1000–1500 ppm.

Често хората искат да си купят четка за зъби с възможно най-острите и твърди косъмчета, смятайки, че така миенето на зъбите ще бъде по-ефективно. Всъщност е точно обратното – препоръчително е и възрастните, и децата да мият зъбите с мека или средна четка за зъби, която по-малко уврежда емайла и венците. Също така трябва внимателно да се следи съставът на пастата за зъби, така че да не ги наранява или да ги прави чувствителни.

Две минути и три месеца – числа, които трябва да запомните, когато си миете зъбите

За да измиете добре зъбите, е добре да правите това поне две минути, а четката за зъби трябва да се смени след три месеца, независимо дали изглежда износена или не. Бактериите обичайно се натрупват в косъмчетата. Затова трябва редовно да я сменяте. Същото важи и за „главата“ на електрическата четка за зъби.

Остатъците от храна се натрупват главно в пространствата между зъбите

Заради това освен четка за зъби, трябва да използвате и конец за зъби. Още по-добре ще е да имате интердентални четки, които са предназначени да почистват пространствата между зъбите. Те се продават като комплект, който включва различни размери. Ако нямате достатъчно време да миете зъбите всеки ден с помощта на конец за зъби или междузъбни четки, можете да правите това на всеки няколко дни. Ако не почиствате пространството между зъбите, рискът от плака, която се образува при контакт на остатъците от храна със слюнката, значително се увеличава. Ето защо миенето трябва да се извършва поне два пъти на ден – след закуска и след вечеря. Силно препоръчително е да изплаквате зъбите с вода за уста през целия ден. Например, след обяд или след кафе и след междинните закуски. Ако плаката не се отстрани внимателно у дома, тя може да се превърне в зъбен камък, който се маха много по-трудно и в този случай ще е необходима помощта на зъболекар.

След като измиете зъбите преди лягане, не трябва да ядете нищо, особено плодове

Когато храната се обработва, се образуват бактерии. Те допринасят за производството на киселина. Продължителното присъствие на киселина в устата е една от причините за образуването на зъбен кариес. Затова не се препоръчва похапване след измиване на зъбите. Също толкова важно е да сменяте редовно четката за зъби. Ако си миете зъбите старателно поне два пъти на ден, четката може да не изглежда като нова. Сравнително запазената четка за зъби по-скоро показва, че не се миете достатъчно прилежно и трябва да преразгледате навиците си за зъбна хигиена.

Лошият дъх е сигнал за посещение при зъболекар

Ако отидете на зъболекар с оплакване за проблем със зъба, тогава най-вероятно заболяването вече е започнало да се влошава. Ще трябва да лекувате кариес или някакъв друг проблем. Необходимо е да обърнете внимание и ако имате лош дъх от дълго време. Ако неприятната миризма се появява през целия ден, а не само сутрин, това може да означава възпаление на венците или друг орален проблем.

За навременна профилактика на потенциални заболявания на устната кухина трябва да се консултирате със зъболекар, дори и да нямате оплаквания. Ако състоянието на устната кухина е задоволително, тогава посещенията при зъболекаря могат да се правят веднъж годишно. Ако плаката или зъбният камък се увеличат, може да са необходими посещения на всеки шест месеца.

За да подобрите дъха сутрин след измиване на зъбите, се препоръчва да използвате вода за уста, съдържаща например евкалипт или ментол

лош дъх

Ако подозирате, че лошият дъх е причинен от възпален зъб, определено трябва да потърсите помощ от зъболекар. За да се предотврати своевременно възпаление, се препоръчва ежедневно да се използва висококачествена вода за уста. Такава вода не трябва да съдържа алкохол. Предназначена е осигури защита срещу бактерии, както и да предотврати възпаление и кървене. Тези продукти могат безопасно да се използват всеки ден. Не бива обаче да се бъркат с водите за уста, съдържащи хлорхексидин, които са само за определен период от време.

Пациентите с диабет трябва да бъдат особено внимателни

Добрата устна хигиена трябва да се разглежда не само като начин за поддържане на красиви и здрави зъби. Тя е гаранция за доброто състояние на цялостното здраве. Всеки трябва да обръща внимание на правилната грижа за устната кухина. Хората с диабет, обаче трябва да бъдат особено внимателни. При тях възпалителните процеси в организма се проявяват по-остро и имат по-сериозни последици. При пациентите със захарен диабет кръвообращението в капилярните съдове е затруднено. Като се има предвид, че нивото на кръвната им захар е по-високо, оздравителните процеси протичат много по-бавно. За сметка на това, бактериите се размножават по-бързо в тялото на болните от диабет. Поради това те трябва да избягват леки наранявания, като заболяване на венците, за да не влошат допълнително съществуващите здравословни проблеми.

Пациентите с диабет трябва да бъдат особено внимателни при избора на продукти за грижа за устната кухина

Например, косъмчетата на четката за зъби трябва да са меки. Четката трябва да бъде обозначена като мека или дори изключително мека. На свой ред, пастата за зъби и другите продукти за грижа за устната кухина трябва да бъдат избрани от аптеката. Така ще сте сигурни, че съставът на продукта е безопасен за ежедневна употреба.

Източник: www.greatlakesdental.com

паста за зъби със сребърни йони
Паста за зъби със сребърни йони

Самопочистваща се Четка за зъби Nano Silver – за унищожаване на вредните бактерии в устата

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *